Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

A történet helyből csalással indul, hiszen a politikusok arra kérnek felhatalmazást az emberektől, hogy az ő érdekeiket képviselhessék a parlamentben –
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT KEDD Az emberek és a természeti erőforrások kizsákmányolása A misszió lehetőségek ideje.
Az első házasság felbomlása
Az iskolai szociálismunka
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Család.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Társadalomtudományi Tanszék
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Ideológiák.
Magánszféra és biztonság Társaság a Szabadságjogokért.
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Mt 19,16-30.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG GONDOLATVÁZLATOK A SÉRÜLT EMBEREK ÉS A TÁRSADALOM KAPCSOLATÁRÓL.
A család történeti alakulásáról
A támogatott lakhatás kihívásai
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.
2015. június 15. Biyovis perspektíva a társadalmi rétegek között Előadó: Kerepesi Istvánné - Ica.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
A trianoni trauma Miért fáj? Meddig fáj? Kinek fáj?
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Személyes életvitel.
A szocializáció folyamata
Az elsivatagosodás.
A szakiskola jelene és jövője
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Esély a szülőknek, lehetőség
A diszfunkcionálisan működő család
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Személyes életvitel

Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek szembeötlők: munkanélküliség, szegénység, gyűlölködő hangnem a politikában, szenvedélybetegek számának növekedése, hajléktalanság, bűnözés, korrupció, széthullott családok, idegbeteg, sérült gyermekek, egyre több depressziós ember. Mindezekre ráerősít a TV csatornák agressziót sugalló, és szennyet árasztó műsora. Ennek a helyzetnek egy „haszna” van: egyre több szociális munkásra, szociális munkát végző civil és egyházi szervezetre, és szociális intézményre van szükség.

A szociális munkás feladata az egyének, és a társadalom sebeinek a gyógyítása. Első feladat a diagnózis megállapítása. Hol a hiba, mi a betegség?  A tekintélytisztelet hiánya Döbbenetes vádak a miniszterelnök ellen – vezető államférfiak ellen. Igaz? Nem igaz? Döbbenetes vádak a miniszterelnök ellen – vezető államférfiak ellen. Igaz? Nem igaz? Parlamenti bizottságok egyetlen célja: lejáratás Hogyan hat a közgondolkodásra? Főnök – beosztott viszonyra … diák – tanár … gyermek – szülő, stb. Perek sokasága: milliárdok sikkasztóiról – ártatlanok? Bíróság tekintélye? Bűnelkövetők személyiségi jogai Ha nincs etikai alapon önkéntes tekintélytisztelet – van félelem, erőszak (diktatúra) vagy széthullás és anarchia.

 A tekintélytisztelet hiányának oka Európa – Magyarország is – kiiktatta hitéből, gondolkodásából az abszolút tekintély – Isten – létezését, és Isten szavának – a Bibliának a tekintélyét. Királyok, vezetők, szülők tekintélye, az erkölcsi rend pillérei a Szentírásra épültek. (pl. tízparancsolat, a hegyi beszéd) Volt sok visszaélés Isten és a Biblia tekintélyével: nem ok az elvesztésére. Lett volna és van mihez visszatérni.

 Milyen eszmei alapra épül ma az emberek, a társadalom gondolkodása és etikája? Neoliberális szemlélet = központ: az ember – az ember érdekeinek szabad érvényesítése. - Az az igaz, ami érdekeidnek megfelel: a szavak arra valók, hogy pillanatnyi érdekeidet elérd. „ Inkább mondjatok igen, ha igenre gondoltok, és nemet, ha nemre gondoltok! Ezen a két szón kívül már minden a gonosztól van” (Mt 5:37 „Mondom nektek: az ítélet napján minden felesleges szóról számot kell majd adni, amit valaha kimondott az ember.” Mt 12:36)

 Közerkölcs a mélyponton. Nincs viszonyítási alap = szilárd, örök erkölcsi törvények. Új rend: ami jólesik, ahányszor jólesik. - átformálta a közgondolkodást - Ami 50 éve szégyen volt, most a TV-ben a siker, és a dicsőség fénye. - Ami a Biblia szerint bűnös kötelék, és elhajlás – annak elítélése is ma a szabadságjog súlyos megsértése: homoszexualitás – egyneműek házassága

 A közerkölcs romlásának következményei a társadalomban. - egyre több válás - egyre kevesebb házasságkötés - A születések számának ijesztő méretű csökkenése – nemzetpusztulás - Az aktív korosztály csökkenések – idősek eltartásának problémája. A most felnövő fiatalok közt egyre több a sérült. - A népesség fogyását bevándorlással kell pótolni – tömeges vándorlás a harmadik világból. - A hitehagyott Európa nem tudja asszimilálni a bevándorlókat. Nem kérnek Európa liberalizmusából és erkölcséből. - A bevándorlók megőrzik ősi identitásukat és jogokat követelnek.

 Gazdasági és etnikai problémák a társadalomban. - Egyre nagyobb a szakadék a szűkülő, és hatalmat gyakorló gazdag elit és a növekvő szegények rétegek között. - A roma probléma - A hajléktalanság életmóddá válása.