A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
A területi államigazgatás és a helyi önkormányzatok együttműködésének Hajdú-Bihar megyei tapasztalatai.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
A termékpálya szintű integrációs együttműködés : az integrációs szerződés Dr. Mikó Zoltán.
Pásztorné Szerezlai Márta
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Adományok adózási kérdései
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
A megélhetési stratégiák változása egy agrárdominanciájú térségben Rácz Katalin MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
SZÁMVITEL.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Nemzetközi magánjog II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI

T ELEPÜLÉSI ADÓ A H TV.- BEN Az önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket más törvény nem tilt. Az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. (Htv. 1/A.§) A települési adó a Htv. Szerinti helyi adókhoz (azaz a vagyoni típusú, kommunális jellegű és iparűzési adókhoz) képest a nyílt listás módszer * bevezetését jelenti. * Kecső Gábor: A helyi adók jellemzői és a működtetett helyi adók négy külföldi jogrendszerben, MTA Law Working Papers 2015/2

T ELEPÜLÉSI ADÓ TÁRGYA ÉS ALANYA Mi lehet?  amit más törvény nem tilt, amit törvényben meghatározott közteher nem terhel (A közteher fogalmának meghatározásához a Magyarországi gazdasági stabilitásáról szóló évi CXCIV. törvény 28.§-a nyújt eligazítást.). Jellemző adótárgy: termőföld - Kúria Köf. 5035/2015/4. határozata (Balmazújváros) alapján lehet tárgya Kárenyhítési hozzájárulás (termőföldet a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló évi CLXVIII. törvény) nem közteher, a mezőőri járulék viszont igen. Települési adónak nem lehet alanya- e minőségére tekintettel – vállalkozó.

Vállalkozó fogalma : (Htv.52.§ 26.) a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó, b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a forintot meghaladja, c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, d) egyéni cég, egyéb szervezet, ideértve azt is, ha azok felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak

T ELEPÜLÉSI ADÓ TOVÁBBI SZABÁLYAI A H TV.- BEN A települési adó szabályozása igen tág teret hagy az önkormányzati autonómiának: a Htv. maga megszabja, hogy a tv.-nek mely rendelkezéseit kell alkalmazni a települési adóra és ez a kör rendkívül szűk: a) adó bevezetésének lehetősége: Htv. 1.§ (1) b) MÁK felé adatszolgáltatási kötelezettség: Htv. 42/B.§ c) rendeletalkotási lehetőség az Art.-ban nem szabályozott eljárási kérdésben: Htv. 43.§ (3) d) kötött felhasználású adóbevétel Ugyanakkor: nincs lefektetett adómaximum, nincs évközi súlyosítási tilalom

M EGYEI HELYZETKÉP 9 települési adórendelet van hatályban, főként termőföldet adóztatják Megtett törvényességi felhívások lényege: adóalanyi kör helytelen meghatározása a rendeletben (rendeletben szabályozni kell, hogy az adó alanya nem lehet – e minőségére tekintettel – a vállalkozó).

A KTUALITÁSOK A VAGYONI TÍPUSÚ ADÓK KÖRÉBEN Megalapozott, részletes előzetes hatásvizsgálat fontossága (különösen adó emelése, mentesség megvonás esetén vagy ha az önkormányzat maximális vagy ahhoz közeli adómértéket alkalmaz). Adó mértékének megállapításakor a Htv. 6.§ c) pontját figyelembe kell venni (helyi sajátosságok és adóalanyok teherbíró képessége).