1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Egyed feletti szerveződési szintek Biológiai tanulmányaink során eddig azzal foglalkoztunk, mi jellemző az élőlények sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek,
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
1 Herbivoria Def.: Élő növényi szövet fogyasztása – parazita minőségben (kivétel magpredátor) Jelentőségük: Erwin (1983) – trópusi óriásfák vizsgálata.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Adatbázis normalizálás
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Szigetbiogeográfia A tapasztalat szerint:
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése

Talajművelés Célja: a kultúrnövények igényeit kielégítő talajállapot kialakítása Talajművelés.
Kockázat és megbízhatóság
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
SZÁMVITEL.
A talajok szervesanyag-készlete
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Komplex természettudomány 9.évfolyam
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A külső környezet elemei
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Társulások jellemzői.
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Táplálkozási stratégiák
A KÉSZÍTMÉNY ELLENÁLL A DIREKT NAPFÉNYNEK
szakképzési és felnőttképzési szakértő
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Életfeltételek, források
RUGÓK.
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Munkanélküliség.
AVL fák.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Önköltségszámítás.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
TÁPLÁLÉKLÁNCOK, TÁPLÁLÉKHÁLÓZATOK
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Az egyén társadalmi integrációja
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
A bioszféra.
Hagyományos megjelenítés
Előadás másolata:

1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását végzik. Forrásfüggvényük:, amelyből az következik, hogy csak a rendelkezésre álló szerves anyagot képesek feldolgozni, annak megújulási sebességét nem képesek befolyásolni donor kontrollált rendszer! Detritusz = feldarabolt elhalt szerves anyag Detritivor = az a szervezet, amely a feldarabolást végzi Dekomponáló = bonyolult szerves molekulákat egyszerűbbekké alakít Mikrobivor = mikrobiális szervezeteket fogyasztó élőlény Szentesi-Állatökológia-Detritivoria

2 A primer produkció (PP = a növényzet biomasszája) kapcsolata a detritusszal Szoros lineáris kapcsolat a C-fluxussal (= a detrituszba jutó szerves anyag C-tartalma), mert azt a PP határozza meg! Nincs kapcsolat a detritusz C-bázisával, mert ez már korábban felhalmozódhatott és a felhasználása sem időarányos! A lebontási folyamat, amely indirekt mutualizmust és forráskompetíciót foglal magában. IMMOBILIZÁCIÓ! Ökológiai stöchiometria! Szentesi-Állatökológia-Detritivoria

3 A lebontást végző szervezetek Szentesi-Állatökológia-Detritivoria

4 Denzitásuk Pl. mérsékelt égövi talajban: 1000 állatfaj/m állategyed/m 2 Dekomponálók Baktériumok aerob (cukor + CO 2 ) anaerob (EtOH és savak) Gombák (Penicillium, Mucor stb.) - keratin stb. Szerves anyagok „ellenállási” sorrendje a lebontással szemben: cukrok < keményítő < pektin < cellulóz < lignin < szuberin < kutin Specialista szervezetek szukcessziója! A lebontás sebessége és mérése Hálóban a talajba helyezett elhalt szerves anyag; időről időre visszamérés: x 0 a kiindulási és x a közbülső időkben mért (visszamaradt) tömeg, amely exponenciálisan csökken és konstans (k) egy adott környezetben. k értéke kisebb negatív szám (-4,16) trópusi erdőtalajban, mint a boreális és mérsékelt égövi területeken. Szentesi-Állatökológia-Detritivoria

5 Lebontó szervezet mérete és a lebontás gyorsasága közötti összefüggés a a talaj nedvesség tartalmának csökkenésével Mikro – sarki erdők, tundra lassú Mezo – mérsékelt égövi mély talajok közepes Makro – forró trópusi talajok gyors Vízi lebontó szervezetek (Cummins-féle funkcionális csoportok) (A funkcionális csoport a mai guildeknek megfelelő kategória.) Szentesi-Állatökológia-Detritivoria Vízbe hullott faleveleket fogyasztó Gammarus

6 A lebontó szervezetek és forrásaik C:N aránya élő növényi szövet általában: C:N = 40-80:1 élő állati szövet (detritivorok is): C:N = 10:1 és C:P = 100:1 A növényi detritusz „Újrafelhasz nálás”, amíg az utolsó lekötött joule is felszabadul! Szentesi-Állatökológia-Detritivoria két élőhelyen A PP kb %-a jut a lebontás útjára. A N-tartalomtól függ a lebomlás gyorsasága Példa: 111g-nyi mikrobiális propuláció létrejöttéhez 10 g N és 1 g P szükséges. Szárazföldi növények: :1 C:N és :1 C:P tartalmúak – tehát a detritusz csak egy limitált méretű és lassú növekedésű mikrobiális populációt tud eltartani.