Gyermekvédelmi protokoll és ifjúságvédelmi munka a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban és Kollégiumban - egy alakuló gyakorlat bemutatása P. Holczinger.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelmi munka áttekintése
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, november 27.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A gyakorlatvezető mentor
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
ISKOLAPSZICHOLÓGIA ELMÉLETBEN
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
"Legyen az esély egyenlő ..."
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Integráció és inklúzió
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Iskolai közösségi szolgálat
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Jezsuita fenntartói modell a gyermekvédelemben KPSZTI - FFA Gyermekvédelmi műhelynap
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
főosztályvezető-helyettes
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Család – és Gyermekjóléti Központ
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Gyermekvédelmi protokoll és ifjúságvédelmi munka a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban és Kollégiumban - egy alakuló gyakorlat bemutatása P. Holczinger Ferenc igazgató Radányi Judit iskolapszichológus Földházi Tamás tanár

Alapvető dokumentumaink – 1. ETIKAI KÓDEX részletek Segítő, pozitív magatartást tanúsítok mind az iskola elvei, mind kollégáim munkái, mind a növendékek jó szándékú kezdeményezései iránt, Különös késztetést érzek az evangélium indíttatásai nyomán a gyengék és rászorulók védelmére. A diákok és tanártársaim személyiségét tisztelem, minden megalázást kerülök. Az otthoni családi közösség békés, belső harmóniájának megtartása és támogatása érdekében (…) vigyázok a szülők tekintélyének megóvására, kulcsfontosságú nevelő szerepük megbecsülésére.

„GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM”: rögzíti a megelőzés és problémamegoldás feladatait. „VÉSZJEL PROGRAM” : tartalmazza a felderítéshez és a megelőzéshez szükséges korai információ biztosítását és biztonságos kezelését. „GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZÉSE ÉS KEZELÉSE”: rögzíti a súlyos esetek megelőzésének és kezelésének feladatait. Alapvető dokumentumaink – 2.

Kiegészítő dokumentumok Pedagógiai Program A sajátos nevelésű igényű gyermekek oktatása (PP) Szeretetszolgálati program Szeretetszolgálati program Tanulásmódszertani program Iskolai lelki nevelés programja, iskolalelkész feladatai Iskolaorvosi és védőnői szolgálat Iskolapszichológia Iskolai szexuális nevelés (kidolgozás alatt) Prevenciós stratégia (PP)

Nyilvánosság Etikai kódex Etikai Kódex katolikus iskolák számára Ifjúságvédelmi szabályzat Gyermek és Ifjúságvédelem

Adottságok Az iskola tanulói létszáma: 670 fő (a következő években tovább bővül) Hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű diákok Veszélyeztetett diákok SNI, BTM ?

Túl a szokványos „gyermekvédelmen”: komplex gyermek- és ifjúságsegítés „Nem az a baj, ha van probléma – az a baj, ha nem beszélünk róla.” Hátrányos helyzetűek Veszélyeztetettek Kiemelt és egyéb figyelmet érdemlők Gyermekvédelem tágabb értelemben Gyermekvédelem szűkebb értelemben

Kiemelt és egyéb figyelmet igénylő helyzet kiemelt és egyéb figyelmet igénylő helyzet Olyan helyzet vagy állapot, amely a gyermek (iskolai vagy iskolán kívüli) életében problémát jelenthet. Ez a helyzet vagy állapot esetenként a hátrányos helyzet, veszélyeztetettség, SNI vagy BTM jellemzője vagy jelzése is lehet, illetve a hátrányos helyzet, veszélyeztetettség, SNI vagy BTM miatti hivatalos eljárás és ellátás mellett a gyermek problémája kiemelt vagy egyéb figyelmet is kívánhat az iskolától. Az, hogy egy helyzet „kiemelt” vagy „egyéb” figyelmet igényel-e, a gyermekkel közvetlenül kapcsolatban álló, a problémát jelző személyek, valamint a Diáktanácsadó team határozzák meg. jogi háttér nincs (ill. esetenként ld. HH, V kategóriák); belső, iskolai megállapodáson alapul ügyintéző és támogató személyek A Diáktanácsadó team tagjai, ill. az általuk megbízott személyek.

Kiemelt és egyéb figyelmet igénylő helyzetek kategorizálása IISKOLÁVAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁS HELYZET I / ttanulás, iskolai teljesítmény I / viskolai viselkedés I / kközösség, társas kapcsolatok I / eegyéb EÜ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTTAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁS HELYZET SZ SZEMÉLYISÉGGEL, VISELKEDÉSSEL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁS HELYZET SZ / szszemélyes szokások SZ / éérzelmi - hangulati élet SZ / ddevianciára utaló jelek CSCSALÁDI ÉLETTEL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁS HELYZET CS / ééletkörülmények CS / szcsaládszerkezet CS / kcsaládi kapcsolatok CS / nnevelés CS / rrégebbi élettörténet

Támogató hálózat - személyek cura personalis 1. vonal: társosztályfőnöki rendszer/kollégiumi nevelőtanár – cura personalis Teljes állású iskolapszichológus Szakpszichológus Teljes állású iskolalelkész Teljes állású védőnő Tanulásmódszertani foglalkozások Fejlesztőpedagógus (SNI) 2 nevelési igazgatóhelyettes

A Diáktanácsadó Team Találkozás: heti rendszerességgel Jegyzőkönyv Titoktartás Preventív szemlélet

A Diáktanácsadó Team állandó értekezletének működése 1. AZ ESET FELVETÉSE: a testület tagjai vagy osztályfőnök vagy szaktanár 2. AZ ESET BESOROLÁSA a belső segítségek áttekintése külső segítség áttekintése (pl. családsegítő szolgálat, gyermekjólét, szakorvosi ellátás, pszichoterápia, stb.) 3. DÖNTÉS: konkrét teendők megbeszélése, ki miért felelős …………………………………………… INTÉZKEDÉSEK: folyamatos vagy alkalmi segítő beavatkozások megvalósulása ……………………………………………… 5. REFLEXIÓ: nyomonkövetés és értékelés (a soron következő DT- értekezleteken és a félévek végén)

Problémás helyzet jelzése - űrlapterv a gyermek neve, osztálya Minta Manócska 7. c osztályfőnök, társosztályfőnök szülők elérhetősége (ha az eset kezeléséhez szükséges) a jelzés időpont ja az eset(ek) kódja(i) az eset(ek) meghatározásaegyéb információk nov. 20. I / t romló tanulmányi teljesítmény több tárgyból is több elégtelen érdemjegy, pedig tavaly jeles tanuló volt 2 szaktanári figyelmeztetés I / v rendszeres órai fegyelmezetlenség CS / sz szülők válófélben

Problémás helyzet jelzése (folytatás) A gyermek megsegítése érdekében javasolt tevékenység A segítő beavatkozást végző személy (beosztás és név) A segítő beavatkozás időtartama, gyakorisága Megvalósult-e (igen/nem) Ha nem, milyen okból? matematika korrepetálás szaktanár (X. Y.) a félév végéig heti 1 alkalom igen lelki támogatásiskolalelkész 1 alkalom, ill. igény szerint igen iskolapszichológusi támogatás iskolapszichológus kb. 4 alkalom, ill. igény szerint igen szülőknek konzultációs lehetőség klinikai szakpszichológus 1 alkalom, ill. igény szerint nem (a szülők nem vették igénybe) kideríteni, nem vált- e veszélyeztetetté az anyagi helyzet változása miatt osztályfőnök (N. N.)néhány héten belüligen veszélyeztetetté vált, további intézkedést ld. ott

Problémás helyzetek – lehetséges eljárásmódok az osztályfőnök részéről osztályfőnök értesíti a szülőt (telefon, ) és lehetőleg személyes beszélgetést kér tőle az ofő által értesített szülő viszi a gyereket: háziorvoshoz, szakorvoshoz, iskolapszichológushoz, külső pszichológushoz az ofő értesíti az igazgatóhelyettest és/vagy igazgatót, az iskolapszichológust, iskolalelkészt, iskolaorvost, védőnőt – és a velük való konzultáció után hozzájuk küldi a gyereket, a szülő értesítésével

Problémás helyzetek – lehetséges eljárásmódok az osztályfőnök részéről az ofő által értesített ig. hely. vagy igazgató értesíti a megfelelő hatóságot, intézményt, jelenti a kötelezően jelentendőket (rendőrség, családsegítő, stb.) az ofő dokumentálja (ha kell, hivatalosan, egyébként a maga számára) az intézkedéseket, és figyelemmel kíséri az „átirányított” gyermek sorsát (igénybe veszi-e a szolgáltatást, megkapja-e az ellátást) tanulási zavar, SNI-gyanú esetén konzultál a megfelelő szaktanárral és az iskolapszichológussal, kivizsgálás szükségessége esetén a hivatalos iratokat az igazgatóhelyettessel és a szülő bevonásával intézi a szakszolgálati kivizsgálást

Problémás helyzetek – lehetséges eljárásmódok az osztályfőnök részéről a szakértői véleménnyel rendelkező SNI-sek fejlesztő pedagógiai ellátásba kerülését intézi a fejlesztő pedagógus kollégával, illetve ahol a gyermek pszichológiai megsegítését is tartalmazza a határozat, ott az iskolapszichológussal a tanulási problémás, de diagnózist nem kapott tanulókat tanulásmódszertani foglalkozásra, korrepetálásra irányítja a kollégisták esetében a nevelőkkel is konzultál a gyermekkel kapcsolatban a problémás gyermek nevelését is segítő osztályfőnöki munka

Támogató hálózat – speciális programok Drogmentes ifjúságért mozgalom Speciális osztályfőnöki órák Tematikus hétvégék (pl.: életmód hétvége) Szülői lelki és egyéb programok (közvetett) Tanári hatékonyságot elősegítő programok (közvetett) Examen Stb.

Közösség, közösség, közösség… (társas támogatás és „együttes élmények”) Osztályközösség/iskolai közösség (H1) Lelki programok Közösségi hétvégék Kirándulások Iskolai kórus és színdarabok Színház, mozi, múzeum Nemzetközi projektek Stb.

További lehetőségek a komplex gyermek- és ifjúságsegítésben Digitalizálás Osztály-bemutatás a DT-értekezleten (osztályfőnökök), osztályfőnöki munka konkrét segítése Mentortanári rendszer bevezetése? Kortárssegítés?

További lehetőségek a komplex gyermek- és ifjúságsegítésben Speciális programok bővítése? Pl. „Boldog iskola”-projekt (Boldogságprogram)? Eszközbeszerzések (kommunkikációs és önismereti társasjátékok, közösségfejlesztéshez használható eszközök) Egyéb segítő hatáslehetőségek felkutatása, kiaknázása

Köszönjük a figyelmet!