Dajkai kompetenciák a szabályozó dokumentumok és a valós hétköznapok szintjén 2012. október 27. Országos Dajkakonferencia Lendvai Lászlóné Ani

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
Szülői elégedettség mérés eredménye
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
A koragyermekkori nevelésről
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Napocska Napköziotthon
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A gondozás,nevelés egysége
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Szásziné Sustyák Anna óvodavezető Svetits Katolikus Óvoda, Debrecen
MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZER
Erkölcsi nevelés, mint az óvodai nevelési feladatok egyike
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Fogd A Kezem Alapítvány
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az óvodai tevékenységterv
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Út a sikeres tanuláshoz
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Személyközpontú gondozás
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Összeállította: Szabó Ilona
Az Óvodapedagógusok helyzete, problémái Nagyné Szabó Etelka Az NPK Óvodai Tagozatának elnöke Budapest,
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Bornemisza Óvoda
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
főosztályvezető-helyettes
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Farkasné Egyed Zsuzsanna
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Dajkai kompetenciák a szabályozó dokumentumok és a valós hétköznapok szintjén október 27. Országos Dajkakonferencia Lendvai Lászlóné Ani T:

TÉGY EGY LÉPÉST! Zene We are the world we are the …

JUCI NÉNI ( ) Szeretett Elfogadott, „Megdajkált” „Kiválasztott”, de következetes volt Bevont a munkáiba Kapcsolat ma is MUNKATÁRS DAJKÁIM Margit a rangidős „főnök”  Marika a falu segítője Irma néni az „élettanárnő” Juszti a végrehajtó  Julika a „pedagógus” Budavári dajkáim

Gyermekeim dajkái  Laci - ?  Ancsi – Magdi néni  Peti - ZSUZSI NÉNI…

 ONAP (2010)  Ktv. (2012) Helyi szabályozás PP MIP Munkaterv Ismernünk kell!

Elengedhetetlen a munka összehangolása  Csak akkor tudja a szakképzett dajka a nevelést tudatosan segíteni, ha tudja a nevelés célját, feladatát, módszereit  Mindezek megismertetése az óvodapedagógus kötelessége, feladata

Dajkák szakmai fejlesztése, továbbképzése:  - Célja a gyermekekkel, óvodapedagógusokkal, a közvetlen munkatársakkal, és a szülőkkel való kapcsolat eredményességének biztosítása, valamint a munkaköri feladatok minőségi szinten történő ellátásának támogatása.  Szervezés: A dajkák kompetenciáját fejlesztő intézményi műhelyfoglalkozásokon lehetőség szerint ugyanazok a munkatársak vesznek részt (célszerű az egyik teljes műszak). Előre tervezett dajkai megbeszéléseket az aktualitások függvényében telephelyenként is tartunk.

Ssz.TémaHelyszín és időpontFelelős A telephelyek által delegált dajkák részvétele „Az óvónő jobb keze a dajka” c. országos dajkanapon szombat Kossuth Klub Lendvai Lné Hogyan érintik a nevelőmunkát segítő dajkákat a törvényi és jogszabályi változások? A munkaköri leírás és az intézményi célok/feladatok kapcsolata Az ünnepek elé… kedd Lovas u. Dajkakompetenciák kedd Toldy A „beszélő környezet” és annak hatásai a gyermekek és a felnőttek mentális és értelmi állapotára kedd Tigris u.

 A segítő szerepkör megtámogatása  Alapvető mentálhigiénés és önismereti, személyiségfejlesztési ismeretek (TÁMOP )  Hangsúlyt kell, hogy kapjon a szociális kapcsolatok kialakításának, működtetésének fontossága  Az óvoda alap- és kiegészítő tevékenységeinek ismerete: pld. roma, migrációs populáció integrálásának fontossága  Befogadó, elfogadó együttélési normák és értékek ismerete, működtetése  Kommunikációs kultúra: kapcsolatok (Kolozsvári J előadása)

 a nevelésért vállalt felelősségérzet,  a döntésképesség,  az emocionális érzékenység;  az elfogadó, befogadó, segítő beállítódás,  az intellektuális ismeretek, képességek, jártasságok, készségek. Csak lelkileg egészséges felnőtt tud felelősséget vállalni a sérülékeny, fejlődő személyiségű óvodás kisgyerekekért! Dajkák_mérőeszköz_ OTTHONI „FELADAT”

1. Táplálkozás - Szükségletek: Igény szerint ehet, ihat - Megvalósítás: Folyamatos reggeli és uzsonna, az ebéd adott időben, evőeszközök, tálalás, szokásrend, - Szervezési feladatok, feltételek: idősebb társak, óvó-dajka szemlélete és együttműködése, étkezés légköre, evőeszköz használat, kóstoltatás, baráti asztaltársaság Beépülő értékek, szokások: Az egészséges életmód mint érték beépülése: Környezet rendje, esztétikus terítés, asztalnál való viselkedés, csukott szájjal rágás, eszközök használata, önkiszolgálás, társak iránti udvariasság, a segítőkészség, a példamutatás, stb.

2. Pihenés, alvás - Szükségletek: alvás igényének megfelelő ideig aludhat, pihenhet - Megvalósítás: reggel…, délután tovább alhat, önmagától ébredhessen, nem alvók toleranciája, csend, csendes játék, napirend rugalmas, életritmus egyéni - Szervezési feladatok, feltételek: békés légkör, szellőztetés, WC- használat, illó olajok, sötétítés, mese, andalító zene, takargatás, simogatás, alvókák, ágyak elhelyezése, barátja mellett fekhet, stb. - Beépülő értékek, szokások: empátia, tolerancia, önuralom a társak és a barátai igényei iránt, alvási szokások, környezet rendje, önmaga egyre pontosabb megismerése, önkiszolgálása

3. Mozgásigény - Szükségletek: Mozgásigényének megfelelően mozoghat - Megvalósítás: Napirendben testnevelés, mindennapi testnevelés, kirándulás, stb. - Szervezési feladatok: gyermeki igények szerinti segítés az átöltözésben, mozgásfejlesztő eszközök biztosítása, csoportszoba „kitágítása”, pancsoló, homokozó hely, kerti munkák lehetősége, óvodapedagógus és a dajka példája, átjárhatóság, vendégeskedés a másik csoportban - Beépülő értékek, szokások: igényeinek, képességeinek, korlátainak megismerése, önfegyelem, kielégítettség érzésének tudatosítása, mozgás megszeretése,kitartás, nehézségek leküzdése,stb

4. Tisztálkodás - Szükségletek: Kézmosás, WC-használatigény és szükség szerint,szájöblítéstől a fogmosásig a próbálkozásra biztatás - Megvalósítás: Intimitás biztosítása, tumultus elkerülése, fésülködés, fogmosás segítséggel, WC- használatra késztetés alkalmai - Szervezési feladatok: berendezés és eszközök célszerű elrendezése, bizalom a gyermekben (egyedül kimehet, szól, stb.) önállóság kipróbálása, balesetmentesség, feltörlés igény és vállalás szerint - Beépülő értékek, szokások: tisztaságérzet, higiénia szokásai, esztétikus megjelenés, környezet esztétikuma, egészségesség érzése, komfortérzet tudatosul

SEGÉDANYAG JAVASOLT AZ ÖNÉRTÉKELÉS ÉS ANNAK MEGBESZÉLÉSE AZ ÓVÓNŐKKEL

Intézményi és csoport szinten is fontos a keretek lefektetése: - feladatkör - hatáskör Egyértelművé kell tenni a dajka számára, hogy mely pedagógiai kérdésekben bír: - véleményezési, - mely pedagógiai kérdésekben bír döntési jogkörrel.

 Irányultsága fokozódott a gyermekek felé:  A dajka nemcsak technikai személyzet a gyerek életében, hanem nevelésének egyik segítője is: Mintául is szolgál: kapcsolatok; viselkedés, beszéd, személyi higiéné; ápoltság, gondozottság  A gyerekek gondozási, nevelési igényei, képességei eltérőek: - óvodapedagógus útmutatásai alapján a gyakorlatban érvényesítenie kell az egyéni bánásmód elvét

 Differenciálnia kell a módszerek alkalmazásakor: - Segítő jelenlétével annyi segítséget kell nyújtania a gyerekek számára, amennyi feltétlenül szükséges feladataik önálló elvégzéséhez! - Minden kisgyerek más, ezért más a segítés iránya és foka A PILLANGÓ MESÉJE NEKED

 Minden gyermeknek megvan a maga szeretetnyelve!  Melyik a Te elsődleges szeretetnyelved?  Az öt szeretetnyelv – Teszt ( ben)

 „Két hónapig jól élek egy kedves mondattól.”  Évi 6 kedves mondat már folyamatosan üzemképessé teszi az ember szeretettankját.  A szeretet érzelmi kifejezésének egyik lehetősége az olyan szavak használata melyek kinyilvánítják és hangsúlyozzák ezt a szeretetet.

 Az együtt töltött időnek „minőségi” jellegűnek, vagyis igazinak kell ám lennie  Az igazi együttlét legfontosabb eleme az egymáshoz tartozás. Nem a közelségről van itt szó…Az egymáshoz tartozás lényege az egymásra koncentráló figyelem.  Az igazi beszélgetés egyáltalán nem azonos a pár kedves szóval. A kedves, biztató szavaknál azon van a hangsúly, amit mondunk, a minőségi beszélgetésnél pedig azon, amit hallunk.

 Az ajándék a szeretet vizuális szimbóluma  Az esküvői szertartás fontos eleme a jeggyűrűk adományozása. A jelképeknek érzelmi értékük van.  Ajándék és pénz, vagy önmagunk odaajándékozása?!!  Válságos helyzetben a fizikai jelenlét a leghatásosabb ajándék.

 Ebbe a kategóriába olyan „szolgálatok” sorolhatók, amelyekről tudjuk, hogy a másik örül, ha megcsináljuk őket.  A kérések irányt mutatnak a szeretetnek, de a követelések megszakítják a szeretet szabad áramlását.  Az utóbbi 30 év társadalmi változásainak következtében már nincsenek merev határok a női és férfiszerep között. Győzzük le a sztereotípiákat!

Van, hogy egy érintés sokkal többet mond, mint a szavakkal közölt „szeretlek” vagy „gyűlöllek”. A pofon minden gyerek számára káros következményeket hozó, borzasztó élmény – de egyenesen katasztrofális egy olyan gyerek számára, akinek éppen az érintés a szeretet- anyanyelve. Az ölelgetést minden gyermek a szeretet jelének fogja föl, de egyenesen a rajongás jelének érzékeli az a gyermek, akinek éppen az érintés a szeretet-anyanyelve.

 Életkoronként változó igény és fontosság  Válságos pillanatokban ösztönösen átöleljük egymást, mert a testi érintés igen nagy meggyőzőerővel „kommunikálja” a szeretetet. Az eseményeket nem mindig tudjuk megváltoztatni, de a nehézségeket sokkal könnyebben viseljük el, ha tudjuk, hogy szeretnek bennünket.

 Felhasznált irodalom:  Gary Chapman Et Ross Campbell: Gyerekekre hangolva  Körmöci Katalin:  Befogadás - avagy beszoktatás. (Óvodai Élet c. folyóirat októberi szám)  Gyermeki szükségletek – gyermeki jogok – pedagógus kötelességek (ÓVI, F fejezet)  A személyes bánásmód fontossága az óvodában. (Gyermeknevelés - Pedagógusképzés. Budapest Trezor Kiadó p.)  Az óvodás gyermek önfejlődését inspiráló pedagógiai légkör, szekcióbeszélgetésből formált cikk szept. Óvodapedagógiai Konferencia  Merei F. – Binet A. : Gyermeklelektan  M. Cole – S.R. Cole : Fejlődeslelektan  Óvodai nevelés országos alapprogramja

EMI mozgalom 7 lépés, tegyük meg együtt! EGYÜTTMŰKÖDŐ TÁRSADALOM – EGYÜTTMŰKÖDŐ ÓVODA

 a) Együttműködő, megszólítható  c) Kellőképpen bevonja a gyermekeket  c) Elvárásai egyértelműek  b) Rendszeresen visszajelzéseket kér  c) A gyermekek problémáit tárgyszerűen kezeli a) Bevonja a gyermekeket a döntésekbe c) Döntései méltányosak, igazságosak

ÖRÜLÖK, HOGY EGYÜTT LEHETÜNK, KÖSZÖNÖM A FIGYELMETEKET! Lendvai Lászlóné Ani (20)