No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola) 2016.03.12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Passzívház.
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
A LEVEGŐ.
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Házi tartósítási eljárások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
A demohoz a leggyakrabban kért feltételek. -A demo hosszúsága kb. 3-6 perc körül legyen. -tartalmazzon egy : - bemutatkozó szöveget -önéletrajzot -a különböző.
Mi az a mikroorganizmus?
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
51. A nitrogén-dioxid dimerizálódásának vizsgálata
A téma aktualitása, célkitűzések
A napozás előnyei és hátrányai
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
Mik azok a mikrobák?.
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
A sör definíciója A sör malátából valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett,
Vettem magamnak egy kis házat a hegyekben, nagyon örülnék ha meglátogatnál!
A Pálinka.
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
Mikrobiológiai kontroll-lehetőségek
1 Balesetmentes, az élethelyzetnek megfelelő környezet.
Készítette: Pordán Ivett és Raffai Renáta
Fülemüle informatika verseny
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
Nem Newtoni folyadék a membránon
Élelmiszerek gyártása
Termikus kölcsönhatás
Halmazállapot-változások
Megújuló energiaforrások
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Energia és takarékosság a háztartásban
Szénsavas borok Pezsgők.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
40. Kén melegítése.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Ciklonok, anticiklonok
Komlókülönlegességek
Termék & Márka Kopcsay László.
Szemestakarmányok tárolása
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
Kenyér kihűlése Farkas János
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Az égés.
Bakteriális megbetegedések
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
A slambuc receptje.
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el a gyógynövények között. Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén.
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Hulladékhő hasznosítása: Stirling motor működtetése alacsony hőmérsékleten TDK(Bemutató)
Microsörfőzdék Anglia, London
Buzgó-barlang Várhosszúrét
Cefrézés.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Termikus kölcsönhatás
Szemestakarmányok tárolása
Molekuláris biológiai módszerek
Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos
Komlózás.
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Előadás másolata:

No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)

Bevezetés o Név eredete “hűtés nélkül”. A sör hűtséhez nem használunk vizet o Ausztrál eredet hasonlóan a BIAB-hoz o A víz megtakarítása miatt találták ki

Folyamat – Csináljunk “konzervet” o A forralás után a még forró sörlevet egy zárható kannába “cube-ba” tesszük. o A levegőt eltávolítjuk (kiszorítás, gőzkieresztés) o A Cube mindenhol melegedjen át a fertőtlenítő hatás eléréséhez o Lassú lehűlés a környezeti hőmérsékletre

Folyamat - Élesztőzés o Amint eléri az élesztőnek megfelelő hőmérsékletet, hozzá lehet adni az élesztőt. o Télen elég 24 óra. Nyáron lehet kicsit hosszabb. o Az időpont tovább nyújtható (akár hetek múlva)

Mire kell figyelni?

DMS o Dimetil szulfid a meleg sörlében keletkezik és a forralás közben a vízgőzzel eltávozik o Hosszabb forralási idő, különösen alapmaláták esetén, pilseni malátánál 90 perc ajánlott

Komló keserűség 1

Komló keserűség 2 o Izomerizáció folytatódik 100C alatt o Nehéz a recepteket konvertálni o A kalkulátor programok nem kezelik o Ökölszabály 5-10 percet hozzáadunk az aromakomlózás idejéhez o Cube hopping, whirlpool helyett

Hideg seprő o Elterjedt vélekedés: Gyors lehűtés, erősebb hidegseprő o Gyakorlatban nincs vagy nem jelentős a különbség

Botulizmus elméleti lehetősége o Clostridium botulinum baktérium spórái túlélhetik a hőkezelést, 4,6-os Ph felett szaporodnak, toxint termelnek o Pár napos tárolás biztonságos o Nincs ismert megbetegedés, pedig sokan hetekig tárolják Részletes infó:

Tárolóedény anyaga o Használjukunk élelmiszer tárolására alkalmas edényt. o Műanyagból HDPE ajánlott (a legtöbb kanna ebből van) o PVC-t és Polykarbonátot kerüljük el

Előnyök

Könnyű elkezdhetőség o Kezdő sörfőzők számára különösen ajánlott. Akár a BIAB-bal kombinálva. o Kevesebb felszerelés, kisebb befektetés az első All grain sörfőzés előtt.

Víz spórolás o liter víz, néhány száz forintot jelenthet o Környezet tudatosság o Elhanyagolható a befektetett idő és alapanyag árak mellett

Idő o Sörfőzés 4 óra alatt o A sörfőzés lerövidül. Illetve egy része másik napra tolódik. o Esténként munka után, család mellett ideális lehet

Szűrés nélkül o Napok alatt a komló és a hideg/meleg seprő nagyon szépen leülepszik az edény aljára o Eldönthető, hogy seprő nélkül vagy seprővel szeretnénk erejeszteni.

Új lehetőségek o Ad hoc sörfőzés ( most van egy kis időm) o Starter készítés főzés után. (saját sörléből, mikor készül el, sikerült-e) o Előre lefőzött sörök, folyamatos ellátás. o Jó szállíthatóság o Ausztráliában kannás sörlé is megjelent. o Erjesztés a kannában

Hibrid megoldások

o “Gyors” hűtés, medence, patak. Csak a fertőtlenítő szakasz után o No chill, fazékban. Tiszta konyharuha a fedő alá. Törekedjünk a ruha fertőtlenítésére. Hűlés közben szűri a beáramló levegőt.

Összegzés o Más módszer, kicsit más sör o Nincs új a nap alatt, részben visszatérés. Lásd.: coolship o Legtöbb esteben ezt használom Összefoglaló:

Kérdések