Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Komlókülönlegességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Komlókülönlegességek"— Előadás másolata:

1 Komlókülönlegességek
Első Magyar Házisörfőző Egyesület Németh Antal 2013. Március 15. 1

2 A Komló A kenderfélék családjának tagja (Humulus Lupulus)
Ártéri kúszónövény (vízkedvelő, 9m magasra is felfut) A szárított női tobozvirágzatát használjuk a sörfőzéshez A sör ízesítésére és tartósítására való tudatos használata a XV-XVI. századtól terjedt el Európában (már Babilóniában is ismerték i.e. 200) 2

3 A komló legfontosabb összetevői
A komló minden fontos összetevőjét a lupulin mirigyek tartalmazzák, melyek a szelvények tövében találhatók. Gyanta (keserűanyag) Alfasav: humulone, cohumulone, adhumulone Bétasav: lupulone, colupulane, adlupulane Olaj (aromakomponens) myrcene, humulane, carophyllene, farnescene 3

4 Keserűség A sör keserűségét elsősorban az izomerizálódott alfasav határozza meg, de a bétasav is befolyásolja. A keserűség minőségét pedig az alfasav összetétele és a bétasav arány határozza meg. Amit ismernünk kell: Alfasavtartalom Cohumulone arány Alfa-béta sav arány A fajta „tárolási érzékenysége” 4

5 Aroma és íz A sör aromáját az olajtartalom határozza meg. Itt is érdemes ismernünk az általunk használt komló karakterisztikáját, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle és igazítani tudjuk hozzá a komlózást (mikor adjuk a sörhöz és mennyit). Amit ismernünk kell: Az olaj összetétele (myrcene, humulane, carophyllene, farnescene) 5

6 Komlózás A komló adagolásának típusai:
Forralás elején (keserűkomlózás) Forralás közben (keserűség és íz hozzáadása) Forralás végén (aromakomlózás) Folyamatos komlózás (a komló minden karakterét kihozza /Dogfish Head/) Komlótea (aromakomlózás) Hidegkomló (aromakomlózás) 6

7 Különleges komlók Mi európaiak elsősorban az egzotikus, távoli tájakról származó intenzíven illatos komlókat tartjuk különlegeseknek (USA, Ausztrália, Új-Zéland, Japán stb.) A legismertebbek az Amerikai komlók, mert ezekről lehet a legtöbbet olvasni az interneten. Ezek a fajták viszonylag nehezen és drágán, de beszerezhetők a világhálóról. Szerencsére már Magyarországon is kapható néhány fajta. Egy másik csoportja a különleges komlóknak az új német fajták, melyeket az újvilági típusok ellensúlyozására kezdtek kitenyészteni. 7

8 A legismertebb amerikai fajták
Cascade: alacsony alfasav, virágos, citrusos, magas cohumulune tartalom Chinook: magas alfasav, gyógynövényes, füstös Amarillo: közepesen magas alfasav, citrusos, virágos, alacsony cohumulone Citra: magas alfasav, citrusos, trópusi gyümölcsös, alacsony cohumulune Simcoe: magas alfasav, fenyős, alacsony cohumulone Summit: Magas alfasav, citrusos, közepes cohumulone Mosaic: 2012-es fajta, magas alfasav, gyantás, áfonyás, alacsony cohumulone 8

9 A legismertebb ausztrál és új-zélandi fajták
Nelson Sauvin: magas alfasav, gyümölcsös, sauvin blanc-os, alacsony cohumulune tartalom Kohatu: közepes alfasav, gyümölcsös, málnás, alacsony cohumulone Pacific Gem: magas alfasav, tölgyfás, szedres, magas cohumulone Riwaka: alacsony alfasav, citrusos, grapefruit, közepes cohumulune Motueka: közepes alfasav, trópusi gyümölcs, lime közepes cohumulone 9

10 Új német fajták Polaris: nagyon magas alfasav, gyümölcsös, frissítő, mentaleveles, közepesen alacsony cohumulune tartalom Bavaria Mandarina: közepes alfasav, gyümölcsös, mandarinos, közepesen magas cohumulone Huell melone: közepes alfasav, gyümölcsös, sárgadinnyés, közepesen magas cohumulone Hellertau Blanc: közepesen magas alfasav, virágos, trópusi gyümölcsös, alacsony cohumulune Saphir: alacsony alfasav, gyümölcsös, virágos, alacsony cohumulone Smaragd: alacsony alfasav, fűszeres, komlós, alacsony cohumulon Opal: hasonló a Smaragdhoz 10

11 A Citra komló karakterisztikája
A citra egy speciális aroma variáció, amit 2007-ben jegyeztek be hivatalosan. Viszonylag magas az alfasavtartalma, alacsony cohumulone tartalom mellett. Magas komlóolaj szint jellemzi. Aromája nagyon érdekes citrusos, trópusigyümölcsös karaktert ad a kész sörnek. Terméshozam (kiló/hektár) Alfasav 11-13 Bétasav Alpha-Beta arány Cohumulone (%/alphasav): 22-24% Összes Olaj (ml/ 100 grams szárított komló) Myrcene (% / össz. olaj) 60-65% Caryophyllene (% / össz. olaj) 6-8% Humulene (% / össz. olaj) 11-13% Farnesene (% / össz. olaj) 0% Eltarthatóság (% alfasavtartalom 6 hónap tárolás után 20°C-on) 75% Esetleges helyettesítő ismeretlen

12 Single malt, single hop Amerikai IPA recept
(a recept 20 literes fazékra tervezve) Kész sör mennyiség: 12 liter Kihozatal: 66% OG.: IBU: 51 SRM: 6 Alkohol: kb.: 6,5% Maláta: 4,3 kg Pale Ale Komló: 60g Citra Élesztő: 11,5g Fermentis US-05 Cefrézés: becefrézés 12,9 liter vízzel 48 fokos vízzel, folyamatos keverés mellett melegítés 67 fokra. Cefre pH: 5,2, 67 fokon 60 perc pihenő. Jódpróba. Melegítés 78 fokra. Szűrés, máslás. Máslóvíz 10 liter 78 fokos pH 6,3, úgy, hogy 18 liter sörlevet kezdjünk forralni. Forralás végén kicsit több, mint 15 liter sörlé marad. Komlóforralás: 9g citra 60 perc, 9g citra 30 perc, 9g citra 15 perc, 9g citra 5 perc, 9g citra forralás végén, 15g citra hidegkomló főerjedés után 10 napig. Érlelés 18 fokon minimum 8 hét, de fél évesen a legjobb. 12

13 Első Magyar Házisörfőző Egyesült
Köszönöm a figyelmet! Az előadás anyaga és a recept letölthető az vagy a oldalaról. Németh Antal Első Magyar Házisörfőző Egyesült 13


Letölteni ppt "Komlókülönlegességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések