No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
Bevezetés o Név eredete “hűtés nélkül”. A sör hűtséhez nem használunk vizet o Ausztrál eredet hasonlóan a BIAB-hoz o A víz megtakarítása miatt találták ki
Folyamat – Csináljunk “konzervet” o A forralás után a még forró sörlevet egy zárható kannába “cube-ba” tesszük. o A levegőt eltávolítjuk (kiszorítás, gőzkieresztés) o A Cube mindenhol melegedjen át a fertőtlenítő hatás eléréséhez o Lassú lehűlés a környezeti hőmérsékletre
Folyamat - Élesztőzés o Amint eléri az élesztőnek megfelelő hőmérsékletet, hozzá lehet adni az élesztőt. o Télen elég 24 óra. Nyáron lehet kicsit hosszabb. o Az időpont tovább nyújtható (akár hetek múlva)
Mire kell figyelni?
DMS o Dimetil szulfid a meleg sörlében keletkezik és a forralás közben a vízgőzzel eltávozik o Hosszabb forralási idő, különösen alapmaláták esetén, pilseni malátánál 90 perc ajánlott
Komló keserűség 1
Komló keserűség 2 o Izomerizáció folytatódik 100C alatt o Nehéz a recepteket konvertálni o A kalkulátor programok nem kezelik o Ökölszabály 5-10 percet hozzáadunk az aromakomlózás idejéhez o Cube hopping, whirlpool helyett
Hideg seprő o Elterjedt vélekedés: Gyors lehűtés, erősebb hidegseprő o Gyakorlatban nincs vagy nem jelentős a különbség
Botulizmus elméleti lehetősége o Clostridium botulinum baktérium spórái túlélhetik a hőkezelést, 4,6-os Ph felett szaporodnak, toxint termelnek o Pár napos tárolás biztonságos o Nincs ismert megbetegedés, pedig sokan hetekig tárolják Részletes infó:
Tárolóedény anyaga o Használjukunk élelmiszer tárolására alkalmas edényt. o Műanyagból HDPE ajánlott (a legtöbb kanna ebből van) o PVC-t és Polykarbonátot kerüljük el
Előnyök
Könnyű elkezdhetőség o Kezdő sörfőzők számára különösen ajánlott. Akár a BIAB-bal kombinálva. o Kevesebb felszerelés, kisebb befektetés az első All grain sörfőzés előtt.
Víz spórolás o liter víz, néhány száz forintot jelenthet o Környezet tudatosság o Elhanyagolható a befektetett idő és alapanyag árak mellett
Idő o Sörfőzés 4 óra alatt o A sörfőzés lerövidül. Illetve egy része másik napra tolódik. o Esténként munka után, család mellett ideális lehet
Szűrés nélkül o Napok alatt a komló és a hideg/meleg seprő nagyon szépen leülepszik az edény aljára o Eldönthető, hogy seprő nélkül vagy seprővel szeretnénk erejeszteni.
Új lehetőségek o Ad hoc sörfőzés ( most van egy kis időm) o Starter készítés főzés után. (saját sörléből, mikor készül el, sikerült-e) o Előre lefőzött sörök, folyamatos ellátás. o Jó szállíthatóság o Ausztráliában kannás sörlé is megjelent. o Erjesztés a kannában
Hibrid megoldások
o “Gyors” hűtés, medence, patak. Csak a fertőtlenítő szakasz után o No chill, fazékban. Tiszta konyharuha a fedő alá. Törekedjünk a ruha fertőtlenítésére. Hűlés közben szűri a beáramló levegőt.
Összegzés o Más módszer, kicsit más sör o Nincs új a nap alatt, részben visszatérés. Lásd.: coolship o Legtöbb esteben ezt használom Összefoglaló:
Kérdések