23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg? B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen Devizahitelek?
Advertisements

Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Gazdasági informatika
Állóeszköz-gazdálkodás
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Pénzügyi alapszámítások
Kamatszámítás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Hiteltörlesztési konstrukciók
Vállalati pénzügyek alapjai
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A példák cash-flow számítására :
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A bankok.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
A hitelekről hitelesen
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
III. További finanszírozási alternatívák
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A hitelekről hitelesen
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
A családi költségvetés
Pénzforgalom a bankszámlán
Vállalati pénzügyek alapjai
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
12–13. Pénzügyi céljaink – tervezés A. Miért van szükség pénzügyi tervre? B. Hogy érhetjük el kitűzött céljainkat? C. Milyen erőforrásai vannak egy háztartásnak?
35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Összehasonlító példák
5–6. A családi költségvetés
Gazdasági informatika
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
A családok és a vállalkozások pénzügyei
Az Erste Bank Hungary Zrt
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Készítette: Koleszár Gábor
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
A hitelekről hitelesen
Előadás másolata:

23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg? B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét? C. Mire használható a THM, avagy mennyibe is kerülnek a hitelek?

A hitelkamat visszavág A Molnár család mindent megfontolva úgy dönt, hogy 1 millió forint hitelt vesz fel a ház korszerűsítésére, 800 ezer forintot pedig a megtakarításaiból csoportosít át. Anyu vezetésével kiválasztják a THM alapján legkedvezőbbnek tűnő, 5 évre szóló banki ajánlatot. A hitelszerződés megkötése előtt áttekintették, hogy a hitel havi törlesztésére mennyit tudnak biztonsággal félretenni. A banki tájékoztatóban azonban két példát is találtak ugyanakkora, 10 százalékos kamatozással, évi egyszeri törlesztéssel a lehetséges törlesztési ütemezésre. Apu gyorsan el is dönti: Azt kell választani, amelyiknél kisebb a törlesztési összeg! 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg?

Készíts a táblázat mintájára egy-egy összefoglalót a kétféle törlesztési módról! Hogyan alakul a pénzáramlás, a tőketörlesztés, a kamat és a fizetendő részlet nagysága az „A” táblázatban ismertetett hiteltörlesztés esetén? Hogyan alakul a pénzáramlás, a tőketörlesztés, a kamat és a fizetendő részlet nagysága a „B” táblázatban található hiteltörlesztés esetén? Lehet-e apu felvetésére egyértelmű választ adni? Mit gondolsz? 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások – A. Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg?

Hosszabbítsuk meg a takarót! A Molnár család alaposan végiggondolta a lehetőségeit, és – számolva a hitelfelvétel kockázataival – eldöntötte, hogy az 1 millió forint összegű hitelt az alábbi feltételekkel venné fel: a kiválasztott bank éves kamatlábajánlata 9 százalék 5 éves futamidőre, annuitásos törlesztéssel, türelmi idő nélkül. Bár a 9 százalék csábítónak tűnik, Peti mégis úgy gondolta, hogy inkább részletesen ellenőrzi az ajánlatot az interneten. B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét? 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások

B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét? Az ellenőrzés során kiderült: a 9%-os kamatlábon felül évente 1 %-os kezelési költséget is felszámít a bank a folyósított összegre, és a hitel folyósításakor további 1% egyszeri folyósítási díjat is kell fizetni. A bank ajánlata alapján a THM 12,1%. Számold ki, hogy mekkora a havi törlesztőrészlet, és hogy mekkora összeget fognak összesen törleszteni a banknak! Mekkora folyósítási díjat fizetnek Molnárék? Számold ki, összesen mennyi kamatot és kezelési költséget fognak összesen törleszteni a banknak! 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások

Mosógép hozomra Molnár anyu a mosógépek között talált egy energiatakarékos, alacsony vízfogyasztású típust. Első látásra beleszeretett a készülékbe, amelynek egyetlen baja van: jóval drágább, mint a korábban kiválasztott készülék. Az eladó megnyugtatja, hogy most akciósan is megkaphatja kétéves hitelre 35,47 százalék THM mellett. Anyu gondolkodóba esik, hiszen bár két évig tart ez a hitel, de még így is alacsonyabb havi törlesztőrészlettel jár, mint a korábbi ajánlat esetén. C. Mire használható a THM, avagy mennyibe is kerülnek a hitelek? 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások

Gondold végig, és válaszolj a következő kérdésekre az alábbi információk alapján: a termék (mosógép) ára Ft, a hitel összege Ft, a futamidő 24 hónap,a kamat évi 20%, az egyszeri hitelbírálati díj 6%, az éves kezelési költség 4%, ezt a törlesztés időpontjában fennálló tartozásra számolják, amely így összesen Ft, a visszafizetés és a kamat havonta annuitásos formában esedékes, a havi törlesztés 7 939,7 Ft, türelmi idő nincs. 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások – C. Mire használható a THM, avagy mennyibe is kerülnek a hitelek? Mekkora összeget bocsát a bank a hitel folyósításakor Molnárék rendelkezésére valójában? Milyen elemekből tevődik össze a banknak fizetendő törlesztőrészlet? Értelmezd az ábrát! Mekkora a visszafizetendő kamat összege? Mennyi a havi kezelési költség? Mennyi lenne a havi kezelési költség, ha a teljes folyósított összegre vetítenék ezt a díjat?

Összegzés A legfontosabb tudnivalók

Hitelfelvételkor az egyik legfontosabb döntési tényező a törlesztőrészlet mértéke, amely később éveken keresztül terhelheti a családi költségvetésünket. Ahhoz, hogy kiszámítsuk, havonta mekkora összeget kell fizetnünk, azt is meg kell értenünk, hogy milyen hiteltörlesztési rend szerint történik a hitel visszafizetése. A hiteltörlesztés során megkülönböztetik a tőketörlesztést és a fizetendő részletet. Míg a tő­ke­ tör­lesz­tés a hitelállomány (kölcsöntartozás) változását jelzi, addig a fizetendő részlet a tőketörlesztésből, a kamatösszegből és egyéb járulékos díjakból tevődik össze. Hosszabb távú hiteleknél jellemzően az úgynevezett annuitásos törlesztéssel találkozunk, egyrészt azért, mert ez az adósok szempontjából jól tervezhető, másrészt azért, mert a családok jövedelme általában havi rendszerességgel folyik be. Kezdetben az annuitásos hitel alacsonyabb terhet jelent, mint az a lineáris törlesztés, viszont a futam­idő végén magasabb lesz a fizetendő részlet. 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg?

Az egyösszegű hiteltörlesztési módot akkor érdemes választani, ha tudjuk, hogy ugyan jelenleg nincs pénzünk, de a futamidő végére képessé válunk a teljes felvett hitel visszafizetésére, érdemes az úgynevezett egyösszegű hiteltörlesztést választani. Ezt a törlesztési megoldást leginkább a vállalkozások szokták igénybe venni. 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások - A Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg?

A lineáris törlesztés fokozatosan csökkenő havi részletfizetéseket jelent. Ezt akkor érdemes vállalni, ha a jelenben nagyobb jövedelemmel rendelkezünk, és a jövőben csökken a hiteltörlesztésre rendelkezésre álló forrásunk, mert a várható bevételeink csökkenésére számíthatunk. Ennek oka lehet, hogy például nyugdíjba megyünk, és a nyugdíj összege nem éri el a fizetésünket, vagy gyermekünk születik, és ezáltal emelkednek a havi kiadásaink, vagy induló vállalkozásunkat szeretnénk támogatni, vagy másra szeretnénk többet költeni. A hazai lakossági banki gyakorlatban leginkább az annuitásos hitelek, vagyis az egyenletesen törlesztett hitelkonstrukciók terjedtek el. Ez nemcsak az áruvásárlási kölcsönökre, hanem a hosszú lejáratú jelzálogkölcsönökre is igaz. 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások - A Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg? Jó, ha tudod! A hitelek egyik alternatívája lehet a lízing. Ebben az esetben a lízingbe adó a lízingtárgyat (lakás, gépjármű) díj fizetése ellenében meghatározott időtartamra a fogyasztó használatába adja. A lízing fontos jellemzője, hogy a fogyasztó (lízingbe vevő) nem szerzi meg a lízingelt tárgy tulajdonjogát, azaz csak használhatja addig, amíg ki nem fizette az összes díjat. A lízingről még többet megtudhatsz az utolsó leckében.

B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét? 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A törlesztési tervet az egyenlő részletösszegek ismeretében állíthatjuk össze úgy, hogy a részlet összegéből mindig az esedékes kamat összegét kivonva kapjuk meg a hitel tőkerészének törlesztésére jutó részt.

B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét? 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások TIPP Aki szeretne ebben a témában jobban elmélyedni, annak többek között az annuitásos sorozatok számolását kell elsajátítania. Lényegesen egyszerűbb, ha az Excel táblázatkezelő program RÉSZLET függvényét használjuk, amely a törlesztési időszakra vonatkozó törlesztési összeget számítja ki állandó nagyságú törlesztőrészletek és kamatláb esetén. Jó, ha tudod! A kezelési költség a pénzügyi szolgáltatás igénybevételének díja, amelynek mértékét a bankok hirdetményben teszik közzé, és általában a teljes futamidő alatt kell fizetni. Egyes bankok a hitelösszeg alapján számolják ki az évente fizetendő összeget, mások az előző év vagy az előző hónap végén fennálló tartozás alapján. Gyakran lehet találkozni 0 százalékos kamattal hirdetett termékekkel a reklámkiadványokban, amelyek kezelési költsége igen magas, így az ingyenesnek gondolt hitel akár 23 százalékos THM-et is jelenthet a valóságban. Más esetben 0 százalékos THM-mel találkozhatunk egyes ajánlatokban. Itt viszont érdemes figyelni az egyéb költségekre, és arra, hogy esetleg így kötelez el minket hosszú távra az áruházlánc.

A teljeshiteldíj-mutató jó támpontot ad azzal kapcsolatban, hogy a felvenni kívánt kölcsön más hitelekhez képest milyen arányban tartalmazza a költségeket. A THM a hitelköltség százalékos kifejezése, melynek segítségével össze tudjuk hasonlítani a bankok ajánlatait. C. Mire használható a THM, avagy mennyibe is kerülnek a hitelek? 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A THM a hasonló termékek esetében is eltérhet. Alacsonyabb költségű hitelek a jelzáloggal fedezett lakáscélú hitelek. Magasabb költséggel adják a jelzáloggal fedezett szabad felhasználású, vagyis vásárlói hiteleket. Még magasabb THM-mel adják a fedezetlen középtávú és rövid távú hiteleket, mint például az áruhitel vagy a hitelkártyahitel. Ehhez áll közel kockázatban és költségben a munkabér- folyósítás fedezete mellett nyújtott folyószámlahitel. Jó, ha tudod! A THM személyre szabott ajánlat esetén eltérő lehet. Ugyanattól a banktól ugyanazt a hitelterméket az egyik ügyfél drágábban, a másik olcsóbban kaphatja. A bankok a kockázatosabbnak ítélt ügyfeleiknek értelemszerűen csak drágábban adnak hitelt. A jó fizetőképességűnek értékelt ügyfelek könnyebben juthatnak hitelhez és gyakran kedvezőbb ajánlatok közül választhatnak.

Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetnek meg? A hitelek törlesztésének két fő módja a lineáris vagy az annuitásos. Az előbbi esetben az állandó tőketörlesztés összességében alacsonyabb kamattörlesztést eredményez az annuitásoshoz képest. Az utóbbi esetben a havi törlesztőrészlet állandó; idővel a kamattörlesztés aránya csökken, a tőketörlesztés pedig nő. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét? A számítás a kamatozás módjától függ. Gyakorlati szempontból érdemes megbízható forrásból származó, nyilvánosan hozzáférhető hitelkalkulátorokat vagy a táblázatkezelő alkalmazások pénzügyi függvényeit használni. Mire használható a THM, avagy mennyibe kerülnek a hitelek? A teljeshiteldíj-mutató lényegében a hitelköltség százalékos kifejezése. A THM nagyon jó támpontot nyújt ahhoz, hogy az adott hitelre vetített tervezhető összköltségeket más hitelekével össze tudjuk hasonlítani. A legfontosabb tudnivalók 23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások