Pektinek és pektinázok Dr. Barta Zsolt Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2016. 09. 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Fehérjék szabályozása II
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
ENZIMOLÓGIA ősz Szeptember 6. Barta Zs.: Általános alkalmazott enzimológiai ismeretek Szeptember 13. Barta Zs.: Pektinázok és lipázok Szeptember.
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Beck Róbert Fizikus PhD hallgató
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
ENZIMOLÓGIA.
Pektinek és pektinázok
Stabilizotóp-geokémia VII Bór
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
H+-ATP-áz: nanogép.
Környezeti teljesítményértékelés
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Pektinek és pektinázok
A program általános célja
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Új molekuláris biológiai módszerek
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Életfeltételek, források
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Munkanélküliség.
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Műanyagok.
Előadás másolata:

Pektinek és pektinázok Dr. Barta Zsolt Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

2 Pektin előfordulása A növényi sejtfal egyik alkotója, főleg gyümölcsökben fordul elő – a gyümölcs érése közben a sejtfal pektin szerkezete változik a pektinázok természetes működése miatt. Gyümölcsök pektin tartalma (nyers tömegre): 0,5 – 4% között 1.Alma: 1 – 1,5% 2.Barack: 1% 3.Cseresznye: 0,4% 4.Narancs: 0,5 – 3,5% 5.Almatörköly/almarost (préselési maradék, pomace): 10 – 15% 6.Citrusfélék héja: 20 – 30%

3 Pektin kémiai összetétele Nem egy határozott összetételű és szerkezetű molekula, hanem galakturonsavból és egyéb cukrokból és cukorszármazékokból felépülő komplex poliszacharid család. 1.Homogalakturánok – HG – galakturonsavból épül fel alfa 1,4 kötés  hélix, polimerizációs fok: kb Szubsztituált homogalakturánok: 1.Xilogalakturán – XG 2.Apiogalakturán – AG 3.Ramnogalakturán II – RG-II 3.Ramnogalakturán I – RG-I

4 Pektin kémiai összetétele – HG DE – Degree of Esterification – Észterezés foka (metanol/ecetsav észterez)

5 Pektin kémiai összetétele – XG/AG Apióz – 5 C-atomos cukor Xilóz – 5 C-atomos cukor

6 Pektin kémiai összetétele – RG-I Ramnóz – metilpentóz vagy 6-dezoxi-hexóz

7 Pektin térszerkezete

8 Pektin nevezéktan Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) négy csoportba sorolja a pektin származékokat 1.Protopektin (Protopectin): vízoldhatatlan pektin származék, ami az ép, élő növényi szövetekben van jelen, a pektin természetben előforduló formája. Hidrolízise során pektint vagy pektin(ikus) savat nyerünk. 2.Pektin sav (Pectic acid): vízoldható galakturán polimer, ami elhanyagolható mennyiségű metil észter csoportot tartalmaz. Sóit pektátoknak nevezik. 3.Pektinikus sav (Pectinic acid): a galakturán lánc karboxil csoportjai legfeljebb 75%-ban metiláltak. Sóit pektinátoknak nevezik. 4.Pektin (Pectin vagy polymethyl galacturonate): az a polimer, amiben a galakturán lánc karboxil csoportjainak legalább 75%-a metilált.

9 Keresztkötések Ezen kívül még ionos és egyéb kovalens kötések más sejtfal alkotókhoz.

10 Gélképzés Kétféle gélesedési mechanizmus: HM (high methoxyl) pektinek (DE = 60 – 75%): H-hídak – minimális cukorkoncentráció és meghatározott pH (2-4) a gélesedéshez - rugalmas LM (low methoxyl) pektinek (DE = 20 – 40%): („egg-box”) – kétértékű fémion kell (kelát képződés) - erős, de törékeny

11 Felhasználás Főleg élelmiszeriparban: Dzsemek – zselésít Tejtermékek – stabilizál Gyógyszerek – segédanyag, hordozó, bevonó (vastagbélben bomlik csak le) Egyéb felhasználás: Koleszterin szint csökkentő Toxikus kationok felszívódása ellen Vérzés csillapítás (véralvadási időt csökkenti intravénásan adagolva) Hasmenés megszüntetése (a széklet viszkozitását növeli) Elhízás megelőzése (telítettség, és felszívódást gátol)

Pektinázok 1.Protopektinázok (PPáz) 2.Pektin észterázok (PEáz) 3.Depolimerázok

13 Pektinázok – depolimerázok Hidrolázok – hidrolízis: poligalakturanáz (PGáz) Pektinsavon aktív: endo-PGáz, exo-PGáz, exo-diPGáz Pektinen aktív: endo- és exo- polimetilgalakturanáz (PMGáz) Liázok – transzelimináció (telítettlenség jön létre): poligalakturán liáz (PGL) Pektinsavon aktív: endo-PGL, exo-PGL Pektinen aktív: endo- és exo- polimetilgalakturán liáz (PMGLáz)

14 Pektinázok felhasználása 1. Savas pektinázok – főleg gyümölcslé gyártás során as évektől, nagyfokú és hatékony ipari alkalmazás viszont csak a sejtfal szerkezetének megértése után, az 1960-es évektől 2.Általában Aspergillus eredetű enzimek 3.Lé kinyerés hatásfokának javítása, pektin tartalom lebontása vagy stabilizálása: a)Tiszta levek: alma, szőlő, eper b)Zavaros levek: narancs

15 Tiszta levek: almalé gyártás 1.Aprítás 2.Polifenol oxidáció (polifenolok inhibeálják az enzimeket) 3.Hőmérséklet optimum elérése (alma 30°C, eper 50 °C) 4.Macerálás: 15 perc – 2 óra 5.Préselés 6.Centrifugálás: „zavaros” almalé 7.Aroma kinyerés – pillanat pasztőr 8.Enzimes kezelés: lebontás és „ködrészecskék” kicsapása 9.Centrifugálás 10.Ultraszűrés 11.Sűrítés (a térfogat ötödére csökken)

16 Ködrészecskék Almalé pH 3,5 – pektinek negatív töltéssel rendelkeznek és körbeveszik a pozitív töltésű fehérjéket Pektinázok mellett segédanyagok (zselatin, tannin, bentonit) is szükségesek lehetnek a jó szűrhetőség eléréséhez

17 Zavaros levek: narancslé gyártás Kihívás a zavarosság fenntartása: pektináz adagolás a viszkozitás csökkentéséhez Narancs: sok PEáz a gyümölcsben PEáz gátlás: hőkezelés (90°C) Enzimadagolás célja a láncok feldarabolása Kerülendő a Ca-pektát képződés Enzim: tiszta endo-PMGáz

18 Pektinázok felhasználása 2. Lúgos pektinázok Bakteriális eredetűek 1.Rostnövények (juta, len, kender, rámi vagy hócsalán, kenaf vagy rostmályva) áztatása és nyálkátlanítása  textilipar 2.Pektin tartalmú szennyvizek kezelése 3.Kávé és tea fermentáció (kávészem és tealevél fermentációja rövidül) 4.Papírgyártás (vegyszerigény csökkenthető) 5.Olaj extrakció (olajhozam növelhető)