Könyvtárak és könyvtárosok az esélyegyenlőségért Dr. Bartos Éva Könyvtári Intézet OIK, 2008. november 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Hátrányos helyzetűek pozitív megkülönböztetése a könyvtári szolgáltatásokban Ózd, szeptember 29. Bokrosné Stramszky Piroska
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Stratégiai tervezés.
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Lorem ipsum.
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Könyvtárak és könyvtárosok az esélyegyenlőségért Dr. Bartos Éva Könyvtári Intézet OIK, november 26.

A kezdetek: az első harminc év (a 60-as évektől a rendszerváltásig) A tevékenység indítékai: a társadalomtudományok, a szociológia előretörése a külföldi könyvtári szakirodalom a progresszív könyvtárosi magatartás A tevékenység jellemzői: személyes, emberi segítségnyújtás esetlegesség, véletlenszerűség egyéni kezdeményezések, ösztönösség

Az időszak mérlege: Eredmények: a könyvtárügy irányításában (1976-os tvr., 1980: A magyar könyvtárügy cselekvési és fejlesztési programtervezete) tartalmi-módszertani tevékenység megindulása képzés, kutatás megindulása, fontos kiadványok Nehézségek: elszigetelt tevékenység eszközök hiánya finanszírozási források hiánya új társadalmi jelenségek tömeges mutatkozása az ellátandók körének folyamatos szélesedése feltételek hiányában a probléma könyvtári környezetben való kezelésére a szakma már nem volt felkészülve

A rendszerváltástól az Európai Unióba való belépésig Változások: demokratizálódási és polgárosodási tendenciák jogszabályi környezet általános változásai (nemzetközi és hazai keretdokumentumok alapvetései: ENSZ, UNESCO, IFLA; Fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998.évi XXVI. tv.; Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003.évi CXXV. törvény)) könyvtári törvény megszületése (1997.évi CXL. tv.) állami egészségügyi, szociális és foglalkoztatási ellátórendszerek kiépülése esélyegyenlőséggel foglalkozó társadalmi és civil szervezetek létrejötte korábban ismeretlen, új, un. segítő szakmák létrejötte együttműködésre alkalmas partnerkapcsolatok kiépítésének lehetősége a könyvtárak számára az ICT fejlődése új távlatokat nyit

A hátrányos helyzetűek megfelelő könyvtári ellátásának alapelvei: velük kapcsolatban a könyvtáraknak ugyanazokat a funkciókat kell betölteniük, mint az átlagos állampolgárok ellátása során, a hátrányos helyzetű használók ugyanúgy a tanulás, a munkavégzés, a szakmai fejlődés segítését, a mindennapi életvitel, az életvezetés információkkal való megkönnyítését, az életminőség javítását várják a könyvtáraktól, mint az átlagos könyvtárhasználó különbség van viszont  az információ elérésének módjában (fogyatékos személyek esetében)  a speciális élethelyzetekre vonatkozó információ tartalmában (társadalmi, szociális hátrányokkal bírók esetében)  az információ nyelvében vagy kommunikációjában (nemzeti- vagy etnikai kisebbségek, eltérő kulturális gyökerekkel rendelkezők esetében).

A hazai könyvtárpolitika intézkedései: a magyar könyvtárügy stratégiai terve a közötti időszakra koncepció és cselekvési program a hátrányos helyzetűek könyvtári ellátására a fejlesztést és fenntartást lehetővé tevő jogszabályok (az 1997.évi CXL. törvény és követő rendeletei) a fejlesztési projektekhez rendelt források  telematikai pályázatok,  NKA Könyvtári Szakmai Kollégiumának pályázatai,  az akkori NKÖM által közvetlenül kiírt pályázatok, pl ban „Korszerű könyvtár, korszerű könyvtári környezet” az akadálymentesítést támogatta; 2004-ben „A könyvtár nem csak a látóké” című pályázat a vakok és gyengénlátók számára szükséges számítástechnikai eszközpark kialakítását támogatta; 2005-ben pedig „Az esélyegyenlőség csökkentésére” a városi könyvtáraknak biztosított támogatást.

A tevékenység jellemzői: tudatosság rendszerszerűség egymásra épülő feladat- és feltételrendszer kijelölése

Feladatrendszer: fizikai hozzáférés biztosítása (akadálymentesség) intellektuális hozzáférés biztosítása  alternatív formátumú és speciális tartalmú dokumentumok, adatbázisok biztosítása a gyűjteményekben,  speciális eszközök megléte a speciális információhordozókon tárolt irodalom megjelenítéséhez,  speciális szolgáltatások a könyvtár falain belül és kívül „morális akadálymentesítés”  a könyvtári személyzet elfogadó magatartása, megfelelő szakmai felkészültsége, kisugárzó hatása  a könyvtár és a könyvtárosok együttműködési készsége a lehetséges partnerekkel a közös célok megvalósítása érdekében  a könyvtárak a konkrét helyi igényeknek és sajátosságoknak megfelelően bővítik ill. specializálják ezeket a feladataikat  a feladat ellátásához szükséges létszám, munkaidő biztosítása a könyvtárban.

Feltételrendszer: fizikai akadálymentesítés:  a könyvtári épület és környezete tekintetében a megvalósítás állami feladat,  a Könyvtári Intézet az építészeti, berendezési követelményrendszert, a megoldások ötlettárát, valamint a tanácsadók jegyzékét összeállította speciális eszközellátottság biztosítása:  az időszak végére a nyilvános könyvtárakban biztosított legyen a speciális alapeszköz-állomány  néhány referencia könyvtár kialakítása, ahol ezek az eszközök működés közben megtekinthetők  a Könyvtári Intézet egy „eszköz-ellátottsági katasztert” állított fel a városi könyvtári szintig;  a Könyvtári Intézet összeállította a speciális, beszerezhető eszközök jegyzékét.

Feltételrendszer: alternatív formátumú és speciális tartalmú dokumentumok beszerzése és szolgáltatása rendszerelvű ellátás létrehozásával:  a folyamatos és gyakran igényelt dokumentumokat/információkat a helyi állomány részeként,  az eseti vagy különleges igények kielégítését szolgáló dokumentumokat/információkat az ODR, KSZR keretében,  a Könyvtárellátó vonja be a rendszerébe az alternatív és speciális dokumentumok terjesztését, ösztönözze a kiadókat ezek előállítására és forgalmazására

Feltételrendszer: a feladat megvalósításához számba vehető emberi és anyagi tartalékok:  partneri együttműködés különféle szinteken,  az önkéntes munkaerő bevonásának lehetősége a könyvtári tevékenységbe  célzott könyvtári kutatások és módszertani tevékenység fejlesztése  könyvtárosok megfelelő felkészítése az alap- és továbbképzésben  a könyvtár belső és külső kommunikációjának részévé válik az esélyegyenlőség biztosításának tudatosítása  minőségi szakfelügyelet megszervezése és bevezetése  a Könyvtári Intézet akkreditált tanfolyami képzése két 30 órás modulban  a KI kiadványa: Esélyteremtés könyvtári eszközökkel. Európai elvek és tapasztalatok, EuroTéka, 2005.

Oktatási és Kulturális Minisztérium PORTÁL- Program Jövőkép: A könyvtári rendszer egésze alkalmas a nyilvánosságra hozott információnak, felhalmozott tudásnak, valamint műveltségnek a mindenki számára, a lakóhelytől és településtípustól független, egyenlő esélyű hozzáférhetővé tételére, elősegítve ezzel a különböző területek versenyképességét, növelve az esélyegyenlőséget, és segítve a leszakadó térségek és csoportok felzárkózását.

A stratégiai célok megvalósításához szükséges források között TIOP eszközbeszerzés TÁMOP tevékenységek megvalósítása ÚMVT Integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítása

A könyvtárak esélyegyenlősítési programja A könyvtárak az esélyegyenlősítés lehetséges és szükséges célterületei. Ezt a feladatukat átfogó programban fogalmazzák meg, mely tartalmazza a makrokörnyezeti sajátosságokat (a fogyatékkal élők aránya, életkor, fogyatékosság, iskolázottság, életkörülmények stb. szerinti összetétele az adott ellátási területen – felhasználva a évi népszámlálás adatait) a könyvtár adottságait (épület, létszám, költségvetés stb.) a tevékenység eddigi tapasztalatait (az eddig feltárt igények, eddigi szolgáltatások, kapcsolatépítési lehetőségek) a további terveket, lehetőségeket (célcsoportok, tevékenységek, szolgáltatások tervezet bővítése, fejlesztése, valamint a munkatársak felkészítése, a feladatok megosztása stb.).

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány pályázata a TÁMOP konstrukcióban megvalósuló „A fizikai és info- kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” című kiemelt projekt Időtartama: december 1 – január 31. A projekt célja egy olyan TUDÁSTÁR létrehozása, mely mind a szakemberek, mind az érdeklődők számára hatékony ismereteket nyújt majd az egyenlő esélyű hozzáférés és a teljes akadálymentes környezet kialakítása érdekében. Munkaformák: tananyagfejlesztés, képzési programok kidolgozása (43 program, 25 akkreditált). Cél: szaktudás, empatikus szemlélet, felelősségérzet átadása, szétsugárzása.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Bartos Éva Könyvtári Intézet