Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Igeragozás. Alapok A német igék ragozásánál mindig az INFINITIV alakból indulunk ki. Finite Form: ragozott forma – infinite Form (Infinitiv) : ragozatlan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Igeragozás. Alapok A német igék ragozásánál mindig az INFINITIV alakból indulunk ki. Finite Form: ragozott forma – infinite Form (Infinitiv) : ragozatlan."— Előadás másolata:

1 Igeragozás

2 Alapok A német igék ragozásánál mindig az INFINITIV alakból indulunk ki. Finite Form: ragozott forma – infinite Form (Infinitiv) : ragozatlan forma Az Infinitiv a magyarban a főnévi igenévnek felel meg. (lesen – olvasni)

3 Mi az a szótári alak? Az igéket a szótárban az úgynevezett szótári alakban találjuk meg. A magyar szótári alak az egyes szám 3. személyű alak (olvas), a német szótári alak az Infinitiv. (lesen) Az igéket a szótárban az úgynevezett szótári alakban találjuk meg. A magyar szótári alak az egyes szám 3. személyű alak (olvas), a német szótári alak az Infinitiv. (lesen)

4 Hogyan kezdjünk az igeragozáshoz? Vesszük az ige szótári alakját, az INFINITIV alakot – LESEN... és képezzük belőle az ige TÖVÉT (levágjuk az en végződést) LESEN Az ige töve tehát: LES A németben MINDEN ragozás az Infinitiv alakból indul!

5 Normál igék ragozása schreiben ICH schreibe DU schreibst ER (sie, es) schreibt WIR schreiben IHR schreibt SIE (sie) schreiben

6 Brechungos igék Brechungos igék esetében az ige töve E/2. és E/3. személyben i-re változik helfen ICH helfe DU hilfst ER (sie, es) hilft WIR helfen IHR helft SIE (sie) helfen

7 Umlautos igék Umlautos igék esetében az ige töve E/2. és E/3. személyben umlautot (ä) kap fahren ICH fahr e DU fähr st ER (sie, es) fähr t WIR fahr en IHR fahr t SIE (sie) fahr en

8 Olyan igék, amelyek s-re, tz-re, t-re, d-re végződnek s-re, tz-re végződő igéknél az E/2., E/3. sz. alak megegyezik!! Du sitzt – er sitzt/du liest – er liest t-re és d-re végződő igék esetén a rag és az igető közé egy e hang kerül!! Du arbeitest – er arbeitet

9 Honnan tudom, hogy egy ige melyik kategória? A nyelvkönyvek általában megadják A szótárban vagy megtalálható az E/2., E/3. sz. alak, vagy pedig egy * jelzi, hogy az ige rendhagyó. - ebben az esetben a szótár hátulján található erős és rendhagyó igék táblázatban nézhetünk utána. Olyan szótárt, amelyikben nincsen ilyen táblázat, és az alak a szónál sincs megadva, NEM SZABAD megvenni!! (van ilyen a piacon)

10 Ez tehát a rövid elmélet, amely a gyakorlást nem pótolja! Ez arra jó, hogy ha az ember megakad, akkor mindig utána tud gondolni a szabálynak, és tud magán segíteni! Szöveg: Hajnalka Beck Készítette:


Letölteni ppt "Igeragozás. Alapok A német igék ragozásánál mindig az INFINITIV alakból indulunk ki. Finite Form: ragozott forma – infinite Form (Infinitiv) : ragozatlan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések