Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Igeragozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Igeragozás."— Előadás másolata:

1 Igeragozás

2 Alapok A német igék ragozásánál mindig az INFINITIV alakból indulunk ki. Finite Form: ragozott forma – infinite Form (Infinitiv) : ragozatlan forma Az Infinitiv a magyarban a főnévi igenévnek felel meg. (lesen – olvasni)

3 Mi az a szótári alak? Az igéket a szótárban az úgynevezett „szótári alakban” találjuk meg. A magyar szótári alak az egyes szám 3. személyű alak (olvas), a német szótári alak az Infinitiv. (lesen)

4 Hogyan kezdjünk az igeragozáshoz?
Vesszük az ige szótári alakját, az INFINITIV alakot – LESEN... és képezzük belőle az ige TÖVÉT („levágjuk” az „en” végződést) LESEN Az ige töve tehát: LES A németben MINDEN ragozás az Infinitiv alakból indul!

5 Normál igék ragozása schreiben
ICH schreibe DU schreibst ER (sie, es) schreibt WIR schreiben IHR schreibt SIE (sie) schreiben

6 Brechungos igék Brechungos igék esetében az ige töve E/2. és E/3
Brechungos igék Brechungos igék esetében az ige töve E/2. és E/3. személyben „i”-re változik helfen WIR helfen IHR helft SIE(sie) helfen ICH helfe DU hilfst ER(sie, es) hilft

7 Umlautos igék Umlautos igék esetében az ige töve E/2. és E/3
Umlautos igék Umlautos igék esetében az ige töve E/2. és E/3. személyben „umlautot” (ä) kap fahren ICH fahre DU fährst ER(sie, es) fährt WIR fahren IHR fahrt SIE(sie) fahren

8 Olyan igék, amelyek „s”-re, „tz”-re, t”-re, „d”-re végződnek
„s”-re, „tz”-re végződő igéknél az E/2., E/3. sz. alak megegyezik!! Du sitzt – er sitzt/du liest – er liest „t”-re és „d”-re végződő igék esetén a rag és az igető közé egy „e” hang kerül!! Du arbeitest – er arbeitet

9 Honnan tudom, hogy egy ige melyik kategória?
A nyelvkönyvek általában megadják A szótárban vagy megtalálható az E/2., E/3. sz. alak, vagy pedig egy * jelzi, hogy az ige rendhagyó. - ebben az esetben a szótár hátulján található „erős és rendhagyó igék” táblázatban nézhetünk utána. Olyan szótárt, amelyikben nincsen ilyen táblázat, és az alak a szónál sincs megadva, NEM SZABAD megvenni!! (van ilyen a piacon)

10 Ez tehát a rövid elmélet, amely a gyakorlást nem pótolja!
Ez arra jó, hogy ha az ember megakad, akkor mindig utána tud gondolni a szabálynak, és tud magán segíteni! Szöveg: Hajnalka Beck Készítette:


Letölteni ppt "Igeragozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések