Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna."— Előadás másolata:

1 Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna

2 Bevezető 1. Az edényrendezések bináris számokon dolgozó változatait RADIX rendezéseknek nevezzük. A RADIX vissza rendezésnél abból indulunk ki, hogy minden fázisban két edényre van szükségünk (A és B), és ezek együttes mérete mindig megegyezik az eredeti inputsorozat méretével. Tehát, ha az eredeti sorozatunk egy tömb, vegyünk fel egy ugyanakkora méretű segédtömböt, és az első fázisban pakoljuk át ide az elemeket, majd a második fázisban vissza az eredeti tömbbe, és így tovább, tehát a páratlan fázisokban a segéd-, a páros fázisokban pedig az eredeti tömböt töltjük fel.

3 Bevezető 2. A pakolás történjen a következőképpen: 1. Olvassuk be az adatokat egymás után a kezdő tömbből, és amelyiknek az utolsó jegye 0, azt rakjuk a segédtömb elejére egymás után, amelyiknek az utolsó jegye 1, azt pedig rakjuk a tömb végére egymás elé. 2. Ezután a segédtömbben a beolvasás szerinti sorrendben foglalnak helyet a 0-ra végződő számok, majd ezt követik a beolvasás szerinti fordított sorrendben az 1-re végződőek. A tömb két részének határindexét tároljuk el. 3. Ismételjük meg az előbbi lépéseket az utolsótól visszafelé az összes többi számjegyre, azzal a módszerrel, hogy a tömbből elölről olvasunk be, amíg el nem értük az előbb eltárolt indexet, majd ezután a végétől visszafelé olvasunk be a határig. 4. Miután az első számjegyre is lefuttattuk a rendezést, az eredményt helyezzük el a másik tömbben úgy, hogy az utoljára eltárolt indexig előrefelé olvasunk be a tömbből, majd ezt követően a végétől visszafelé olvasunk be a határig.

4 AB

5 AB

6 BA

7 AB

8 BA Eredményként egy rendezett sorozatot kapunk a következő műveletigénnyel: T(n) = O(d*|S|).

9 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések