Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A."— Előadás másolata:

1 Táblázatkezelés Képletek és függvények

2 Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A képletet egyenlőségjellel kell kezdeni. Szerkesztősorba gépeljük vagy a cellába duplán kattintva írjuk.

3 Képletek A képlet részei: –1. Függvények: Szum, Min, Max, … –2. Hivatkozások: Cellahivatkozások Tartományhivatkozások –3. Állandók: Számok Szövegek –4. Műveleti jelek: +, -, *, /, ^

4 Képletek =12^5 =A2*D4 =23+D6 =C4*SZUM(A1:A10) =34^PI()

5 Hivatkozási operátorok : Tartomány operátor Két cella közötti tartomány megadása Pl.: – A2:D6 – C3:D5 ; Egyesítő operátor Két cella vagy tartomány egyesített hivatkozása Pl.: – SZUM(A2;D6) – SZUM(A4:A23;C8:C30)

6 Hivatkozási másik munkalapra, munkafüzetre ! Munkalapra munkalapnév!cella vagy tartomány Pl.: – Adatok!D3:E5 – Éves!S30 [ ] Munkafüzetre [munkafüzetnév]munkalap- név!cella vagy tartomány Pl.: – [feladat.xls]Első!A3:D8 – Megnyitott munkafüzet esetén

7 Függvények A függvények olyan előre definiált képletek, melyeknek segítségével egyszerű és összetett számítások és logikai vizsgálatok végezhetők. –Beszúrás/Függvények –Ikonsorról: „fx” ikon –Begépeléssel szerkesztőlécbe írva vagy cellába kattintva

8 Honnan puskázzunk? Office Online súgó: http://support.office.com/ http://support.office.com/

9 Matematikai függvények SZUM() – Egy cellatartományban lévő összes számot összeadja. –Ikonsorról is elérhető: AutoSzum SZORZAT() – Megadott cellák szorzatát számolja ki. HATVÁNY() – Adott szám megadott kitevőjű hatványát számolja ki. GYÖK() – Egy szám négyzetgyökét számolja ki.

10 Matematikai függvények SIN(), COS(), TAN() – Egy szög szinuszát, koszinuszát, tangensét számolja ki. FOK(), RADIÁN() – Fokból radiánt, radiánból fokot számol. LOG() – Egy szám logaritmusát számolja ki. ABS() – Egy szám abszolút értékét adja eredményül.

11 Matematikai függvények KEREKITÉS() – Egy tizedes törtet adott számjegyre kerekít. KEREK.FEL(), KEREK.LE() – Egy tizedes törtet adott számjegyre felfelé / lefelé kerekít. RÓMAI() – Arab számokat római számokká alakítja. VÉL() – Véletlen számok előállítása 0 és 1 között.

12 Statisztikai függvények ÁTLAG() – Egy cellatartományban lévő összes szám átlagát adja meg. DARAB() – Megszámolja, hogy hány olyan cella van egy tartományban amely számot tartalmaz. DARAB2() – Megszámolja, hogy hány nem üres cella van egy tartományban. DARABÜRES() – Megszámolja, hogy hány üres cella van egy tartományban.

13 Statisztikai függvények DARABTELI() – Megszámolja, hogy hány nem üres cella van egy tartományban, amely eleget tesz egy bizonyos feltételnek. MAX() – Egy cellatartományban lévő legnagyobb számot adja meg. MIN() – Egy cellatartományban lévő legkisebb számot adja meg.

14 Statisztikai függvények GYAKORISÁG() – Egy tartományban lévő értékek gyakoriságát adja meg egy előre megfogalmazott csoport alapján. CTRL+SHIFT+ENTER! Tömbfüggvény  Nem egy cellára hívjuk meg, hanem egy tartományra! Csoport: 50, 100, 200, 500 0-tól 50-ig, 51-től 100-ig, 101-től 200-ig, 201-től 500-ig és 500 fölött.

15 Logikai függvények Igaz vagy hamis értéket adnak vissza. HA() – meghatározott értéket ad eredményül, ha egy megadott feltétel IGAZ értékű, és egy másik értéket, ha a feltétel HAMIS.

16 Logikai függvények Feltételünk: A1=40 Ha igaz: „Egyenlő 40-el” Ha nem igaz: „Nem egyenlő 40-el”

17 Logikai függvények ÉS() – Igaz értéket ad vissza, ha mindkét értéke igaz. ÉS(A1=30;B1=40)  IGAZ ÉS(A1=40;B1=50)  HAMIS

18 Logikai függvények VAGY() – Igaz értéket ad vissza, ha legalább egyik értéke igaz. ÉS(A1=32;B1=40)  IGAZ ÉS(A1=10;B1=60)  HAMIS

19 Függvények egymásba építése Számtalan függvény egymásba építhető. Legegyszerűbben függvényvarázslóval és a legutóbb használt függvények listával. Legutóbb használt függvények Második függvény behívásának a helye.

20 Függvények egymásba építése A legutóbb használt függvények közül kiválasztjuk a következő függvényünket vagy a „További függvények” menüből kikeressük.

21 Függvények egymásba építése Egymásba épültek a függvényeink. Jelenleg a Ha függvényen belül a MIN függvénnyel dolgozunk. Az előző függvényhez való visszatéréshez kattintsunk a szerkesztőlécben az előző függvény nevére.

22 Mátrix függvények FKERES () - Megadott tartomány első oszlopában megkeresi a megadott értéket, majd az érték sorából a megadott sorszámú oszlopban lévő értéket adja vissza. MINŐSÍTÉSEK 0ponttólnem felelt meg 20ponttólmegfelelt 30ponttóljó 40Ponttólkiváló 35 pont esetén

23 Mátrix függvények VKERES () - A megadott tartomány első sorában megkeresi a megadott értéket, majd az érték oszlopából a megadott sorszámú sorban lévő értéket adja vissza. AJÁNDÉK 151015 ponttól oklevélkönyvutalványserleg 12 pont esetén

24 Mátrix függvények Tartományban keres érték, mindkét függvénynél: – Rendezve vannak-e az adataink?  IGAZ/HAMIS – HAMIS esetén pontos egyezés szükséges. – IGAZ esetén (vagy üresen hagyva) a legjobb közelítést adják meg, növekvő rendezés esetén.


Letölteni ppt "Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések