Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?"— Előadás másolata:

1 Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?
Hogyan használjuk a kártyánkat? Milyen szempontokat kell mérlegelni a kártya kiválasztásakor? Milyen bankkártyatípusok vannak? Hogyan használható biztonságosan a bankkártya?

2 Készpénz vagy kártya? A Szerencsés szülők eddig főként készpénzt használtak, amikor fizetniük kellett valahol. Készpénzben fizettek a boltban a bevásárláskor, és a „sárga csekkeket” is készpénzben fizették be a postán. A pénzt a közös bankszámlájukról veszik fel, de több helyről is hallották, hogy a készpénzkezelés drága mulatság. Sok esetben a bankkártya egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb megoldás. Kaptak ugyan a banktól egy vésett kártyát, amelynek aktiválásához maradt még 1 hónapjuk, de nem igazán foglalkoztak vele. Nézzük meg, hogy a Szerencsés családnak miért éri meg bankkártyát használni, és milyen kártyát érdemes választaniuk!

3 Készpénz vagy kártya? Foglaljátok össze, ki és miért használ a családban készpénzt, illetve bankkártyát! Gyűjtsetek érveket a készpénzhasználat és a bankkártyahasználat mellett és ellen is! A bankkártya a bankok által kibocsátott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos dolgokért ne készpénzzel fizessünk, hogy pénzt vegyünk fel bankjegykiadó automatából, vagy tájékozódjunk bankszámlánkról. Fontos tudni, hogy a kibocsátó bank tulajdona, amelyet joga van visszavonni, illetve a használatát letiltani. A bankkártyákhoz kapcsolódó szolgáltatások köre is folyamatosan bővül. Az ATM-eknél ma már kártyás mobiltelefonunk egyenlegét is feltölthetjük, egyes esetekben „sárga csekket” is befizethetünk így.

4 Kód kód hátán Évi nagyon örült, amikor az új bankszámlájához egy bankkártyát is kapott. De számos dologgal nem volt tisztában: mit jelent az első lapján lévő hosszú számsor, és mire szolgálnak a hátlapon olvasható titokzatos kódok? A sok szám közül azt se tudta, mi az, amit meg kell jegyeznie; mit nem ahhoz, hogy biztonságosan tudja használni kártyáját. A bankkártyán számos információ megtalálható. A tulajdonos neve, a bank neve és a bankkártya száma minden esetben leolvasható a plasztikról!

5 Kód kód hátán Tekintsétek át az alábbi bankkártya-minta első és hátoldalát, és foglaljátok össze, milyen adatokat tartalmaz! Amikor a kártyát használjuk, a kártyán látható adatainkkal (kártyaszám, név, aláírás, hátoldalon lévő biztonsági kód stb.) és/vagy a titkos azonosítónkkal (PIN-kód) azonosítjuk magunkat. Bankkártyás vásárláskor legtöbbször szükség van a 4 jegyű PIN-kód megadására, de kártyatípustól és banktól függően előfordulhat, hogy csak a tulajdonos aláírása vagy még az sem szükséges a tranzakcióhoz.

6 Zsebpénz a neten Peti nagyon szeret online szerepjátékokat játszani a barátaival. A legújabb kiegészítőt azonban csak interneten keresztül lehetne megrendelni. Bár Petinek van otthon spórolt pénze, de azzal nem lehet az interneten keresztül vásárolni. Ezért rábeszélte a szüleit, hogy neki is nyissanak egy bankszámlát, hogy legyen egy internetes vásárlásra alkalmas bankkártyája. A bankkártyát manapság egyre gyakrabban használjuk online vásárlásra!

7 Zsebpénz a neten Egy váratlan esemény miatt Petinek hirtelen készpénzre lesz szüksége. Hogyan tud a leggyorsabban a számlán lévő pénzből újra készpénzt varázsolni? A kártyákat túlnyomó többségében két nagy cég bocsátja ki. Ezek a cégek bankok százaival állnak összeköttetésben világszerte, ezért a bolygó legtávolabbi pontján vásárló ügyfelek pontos számlaegyenlegét is pillanatok alatt ellenőrizni tudják.

8 Választani tudni kell! Szerencsés anyu azt hallotta, hogy egyre több ismerőse vásárol háztartási gépeket és elektronikai cikkeket az interneten. Kinézik a terméket a szakboltban, majd megveszik jóval olcsóbban a neten. De amikor ki akarta próbálni a vásárlást, az egyik első képernyős üzenet után már látta, hogy nem fog boldogulni. A fizetésnél ugyanis olyan adatokat kértek, mint a bankkártya típusa, kibocsátója, száma, birtokosa, lejárata stb. A Szerencsés család ezek után elhatározta, hogy a készpénz mellett bankkártyát is használ majd a mindennapi pénzügyeik intézésére. A bankfiókban azonban olyan kérdésekkel szembesültek, amelyekre nem is olyan egyszerű válaszolni Milyen kártya mellett döntsenek? Hitelkártya vagy betéti kártya? Dombornyomott vagy elektronikus? Érintés nélküli vagy hagyományos?

9 Választani tudni kell! Az alábbi táblázat segítségével segítsetek a család számára legideálisabb kártya kiválasztásában!

10 Kártyát mindenkinek! Peti példáján felbuzdulva a Szerencsés szülők úgy határoztak, hogy a rezsiköltségeket (pl. villany, gáz stb.) készpénz helyett inkább bankkártyával fizetik. A meglévő bankszámlájukhoz mindketten igényelnek bankkártyát, amelyet leginkább vásárlásra és időnként készpénzfelvételre terveznek használni. Ezért az elektronikus (vésett) kártya mellett döntenek. A bankkártyákhoz kapcsolódó, 4 jegyű PIN-kódot ők maguk adhatják meg. Döntsétek el, hogy az alábbi 4 jegyű PIN-kódok közül melyik lenne a legjobb megoldás Szerencsés apuka számára! a. Szerencsés apuka születési dátuma b. 1234 c. 9652 d. 1111 A 4 jegyű PIN-kód megadása elsőre egyszerű dolognak tűnik, de nem is olyan könnyű feladat!

11 Összegzés

12 Hogyan használjuk a bankkártyánkat?
Fontos tudni, hogy a bankkártyát csak olyan kereskedelmi vagy szolgáltató egységnél lehet használni, amely tagja az elfogadói hálózatnak. Ha egy üzlet kirakatában, ajtaján vagy pénztáránál megtaláljuk a kártyánkon található kártyatársaság védjegyét, akkor fizethetünk vele. A készpénzfelvételhez egy pénzkiadó automatát (ATM-berendezést) kell találnunk. A legolcsóbb pénzfelvételt jellemzően a saját bankunk ATM-berendezésének használata biztosítja. Az úgynevezett kártyatársaságok (döntően két nagy) jelentik az összeköttetést a pénzintézetek és ügyfeleik között. Ezek a cégek bankok százaival állnak összeköttetésben világszerte.

13 Mit érdemes átgondolni a választásnál?
Mint minden pénzügyi termék, úgy a bankkártyák esetében is érdemes több szempontból összehasonlítanunk a bankok kínálatát. Nemcsak a kártya tulajdonságait, a használat tervezett helyét (belföld, külföld), az éves díjat és az egyéb kondíciókat kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy milyen bankszámlához igényeljük, és milyen gyakran szeretnénk azt használni. Szintén fontos választási szempont az is, hogy a kártyához milyen költségek kapcsolódnak. Vannak olyan kártyatranzakciók, amelyekért nem, másokért viszont akár tetemes költséget is felszámolhatnak a szolgáltatók.

14 Betéti vagy hitelkártya?
A hétköznapi nyelvhasználatban gyakran szinonimaként használjuk a bankkártya és a hitelkártya kifejezéseket, pedig két különböző dologról van szó. (Az angolszász nyelvterületen két külön szó jelzi a két kártyatípust: debit card /betéti kártya, illetve credit card /hitelkártya.) Nem mindegy, hogy bankkártyát vagy hitelkártyát használunk egy-egy vásárláskor, készpénzfelvételkor. A két kártyatípus között az egyik legfontosabb különbség ugyanis, hogy a hitelkártya-használat költségei jellemzően sokkal magasabbak, mint a betéti kártyáké.

15 A bankkártyák típusai 1. Sima (amit hívnak vésettnek vagy elektronikusnak is) vagy dombornyomott bankkártyát érdemes-e választanunk? Utóbbi kívülről csak annyiban különbözik a másiktól, hogy a rajta lévő név és kártyaszám a síkból kiemelkedik. A vésett kártyák csak elektronikus környezetben használhatók (terminálon vagy automatában, adott esetben online vásárláskor). A dombornyomottakkal máshol is lehet vásárolni, például az interneten vagy olyan boltokban, ahol nincs kártyaolvasó, külföldön is szinte minden esetben tudjuk használni. Gyakran kapcsolódik hozzájuk pluszszolgáltatás, például baleset- vagy utasbiztosítás is, az éves díjai éppen ezért jellemzően magasabbak.

16 A bankkártyák típusai 2. A műanyagból készült bankkártyákon az adatátvitelt, adattárolást különböző technológiákkal oldják meg. Chipkártyák: ezekben a kártyákban már a mágnescsík helyett vagy mellett egy chip hordozza a szükséges információkat. A chipes kártyák használata még kényelmesebb és még gyorsabb. Érintés nélküli kártyák: az utóbbi években egyre népszerűbbek és elterjedtebbek (például paypass, payWave vagy „fesztiválkártyák”). Ezek sajátossága a gyors és kényelmes használat: bár ezekben is egy chip hordozza az adatokat, mégis elég csak a kártyaolvasó elé tartani őket a fizetéskor. Használatuk nemcsak gyorsabb, de abból a szempontból biztonságosabb is, hogy ki sem kell adni a kártyát a kezünkből vásárláskor.

17 Hogyan használható biztonságosan a bankkártya?
Az online felületeken, webshopokban, egyéb kereskedési felületeken történő vásárláskor meg kell adnunk a bankkártyánk adatait, ami fokozott biztonsági kockázatot jelent. Léteznek úgynevezett virtuális bankkártyák, amelyeket a bankok kifejezetten az internetes vásárláshoz ajánlanak. Ezeket még akkor sem lehet „megcsapolni”, ha idegen kézbe kerülnek a kártya adatai. Még biztonságosabb, ha egy úgynevezett napi limit meghatározásával korlátozzuk a költéseinket vagy a pénzfelvételt. Emellett érdemes megfontolni a kártyahasználatról és az aktuális egyenlegről sms-t küldő banki szolgáltatások igénybevételét is.

18 A legfontosabb tudnivalók
Mire jó a bankkártya? A bankkártya a bankok által kibocsátott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos dolgokért ne készpénzzel fizessünk, hogy pénzt vegyünk fel bankjegykiadó automatából, vagy tájékozódjunk bankszámlánkról. Milyen szempontokat kell mérlegelni a kártya kiválasztásakor? A kártya tulajdonságai, a használat tervezett helye (belföld, külföld), az éves díj és az egyéb kondíciók mellett figyelembe kell venni azt is, hogy milyen bankszámlához igénylik, és milyen gyakran szeretnék azt használni. Szintén fontos választási szempont az is, hogy a kártyához milyen költségek kapcsolódnak. Milyen bankkártyatípusok vannak? A bankkártyák két fő típusa a betéti és a hitelkártya. A betéti kártya esetében a saját, a hitelkártya esetében a bank pénzét költjük. Emiatt a hitelkártyák költségei általában magasabbak, mint a betéti kártyáké. Hogyan használható biztonságosan a bankkártya? Ha a banknál beállítjuk a vásárlási és a pénzfelvételi korlátokat. Ez azt jelenti, hogy meghatározzuk azt a legnagyobb összeget, amit egy nap megmozgathatunk a kártyával. A következő óra témája: Pénzforgalom a bankszámlán


Letölteni ppt "Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések