Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzforgalom a bankszámlán

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzforgalom a bankszámlán"— Előadás másolata:

1 Pénzforgalom a bankszámlán
Mi a bankszámlakivonat? Mit neveznek pénzforgalomnak? Milyen készpénz nélküli fizetési módok vannak?

2 Egyenleg a kupac tetején
Szerencsés apuka mindig zavarban van, amikor megérkezik postán a banki számlaértesítője. „Egy kukkot sem értek ebből a sok számból!”– sóhajtozik, és a borítékot általában felbontatlanul dobja a kedvenc újságjai tetejére a konyhában. Mivel a munkabérük is erre a számlára érkezik, Szerencsés anyuka gyakran perlekedik vele emiatt, szerinte ugyanis mindig tisztában kell lennünk azzal, mennyi pénzünk van a bankban. Majd felbontja a borítékot! Saját érdekünkben fontos, hogy mindig szánjunk rá néhány percet, mit is tartalmaz az értesítés!

3 Egyenleg a kupac tetején
Kinek a nevén van a számla? Milyen időszakról szól a bankszámlakivonat? Milyen bevételek érkeztek a számlára? Milyen kifizetések történtek a számláról? Ki kapta a kifizetett összegeket? Mennyibe kerül a számlavezetés? A banki számlakivonat olyan, a bankok által készített hiteles értesítés, mely egy meghatározott időszak alatt a számlán bekövetkezett pénzügyi eseményeket tartalmazza.

4 Házhoz jön az ajándék Szerencsés Peti nagyival összefogva lepi meg Évit: az interneten vásárol neki születésnapjára egy fényképező-gépet a nagyitól kapott zsebpénze terhére. A megrendelés feladása előtt azonban döntenie kell: kiszállításkor készpénzzel fizet-e, vagy bankkártyával egyenlíti ki a számlát az interneten keresztül, és személyesen veszi át az ajándékot a boltban. A pénzforgalom lehet készpénzes és készpénz nélküli.

5 Házhoz jön az ajándék A kiszállítás díja 960 forint + áfa (27%), a bankkártyás fizetés díjmentes, egy buszjegy a boltig bruttó 580 forintba kerül (oda-vissza ez pont kétszer ennyi!). Az utazás körülbelül egy órát vesz igénybe a boltig. Melyik megoldás éri meg jobban Petinek? Te melyik megoldást választanád? Indokold a döntésedet! Az utóbbi időben a készpénz nélküli fizetési formák (például a bankkártyás fizetések vagy a banki átutalások) egyre inkább elterjednek. Ennek oka, hogy készpénzt – főleg nagyobb összeg esetén – magunknál tartani kevésbé biztonságos, és kényelmetlen is, ráadásul a készpénzhez jutásnak adott esetben költsége is van.

6 Számlára fel! Szerencsés anyuka a villanyszámlát minden hónapban átutalással fizeti ki az elektromos művek részére, a gázszámlát viszont a gázszolgáltatóval kötött szerző-dés alapján csoportos beszedési megbí-zással egyenlíti ki. Mindkét fizetés a mai napon esedékes. A pénzforgalom készpénz nélkül is bonyolódhat. Ennek fontos feltétele, hogy a pénztulajdonosok számlát nyissanak egy banknál.

7 Számlára fel! A gázszámla forint, a villanyszámla forint. Szerencsés anyuka bankszámlaszáma: A gázszolgáltató bankszámlaszáma: Az elektromos művek bankszámlaszáma: , számlavezető bankja a SporBank (közlemény nincs). Töltsétek ki a fenti adatok alapján az elektromos művek (ÉMÁSZ Nyrt.) részére az alábbi átutalási megbízást! Van-e Szerencsés anyukának teendője a gázművek részére történő fizetésnél? A bankszámlavezetés is egy szolgáltatás, ami értelem-szerűen költségekkel jár. A számla fenntartásáért számlavezetési díjat fizetünk, a lebonyolított műve-letek után pedig forgalmi vagy tranzakciós díjat kell fizetni.

8 Összegzés

9 A pénzforgalom A pénz állandó, szakadatlan körforgását, a pénztulajdonosok közötti pénzmozgások összességét, amelynek során az áruk cseréjét és az egyéb fizetéseket teljesítjük, pénzforgalomnak nevezzük.

10 A készpénz nélküli fizetési módok
A bankszámlánk segítségével sokféle fizetési megbízást fogadhatunk és küldhetünk. Készpénzt fizethetünk be, illetve készpénzt vehetünk fel (például bankfiókban, pénzkiadó automatáknál, postahivatalokban). Ha a számlához bankkártyát is igényeltünk, akkor vásárláskor egyre több helyen kártyával is fizethetünk. Ezenkívül megbízást adhatunk egyszerű (eseti) vagy rendszeres átutalásra, felhatalmazást csoportos beszedési megbízás teljesítésére.

11 A legfontosabb tudnivalók
Mi az a bankszámlakivonat? A banki számlakivonat olyan, a bankok által készített hiteles értesítés, mely egy meghatározott időszak alatt a számlán bekövetkezett pénzügyi eseményeket tartalmazza. Megmutatja az aktuális egyenleget is, tehát hogy mennyi pénz folyt be és mennyit fizettünk ki az időszak végéig. Mit neveznek pénzforgalomnak? A pénz állandó, szakadatlan körforgását, a pénztulajdonosok közötti pénz-mozgások összességét, amelynek során az áruk cseréjét és az egyéb fizetéseket teljesítjük, pénzforgalomnak nevezzük. A pénzforgalom lehet készpénzes és készpénz nélküli. Milyen készpénz nélküli fizetési módok vannak? A bankszámlánk segítségével sokféle fizetési megbízást fogad-hatunk és küldhetünk. A legelterjedtebb fizetési módok az (egyszerű vagy rendszeres) átutalás, a bankkártyával történő fizetés, valamint a csoportos beszedés (inkasszó). A következő óra témája: A pénzügyi tervezés


Letölteni ppt "Pénzforgalom a bankszámlán"

Hasonló előadás


Google Hirdetések