Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén."— Előadás másolata:

1 ‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén

2 Fogalmi meghatározások Önellenőrzés: adó- vagy járulékkülönbözet van. Helyesbítés: magánszemélyhez köthető adat változik.

3 Példák Csak önellenőrzés: Pl. cégtelefon utáni SZJA miatt. Csak helyesbítés: Pl. magánszemély neve miatt. Önellenőrzés + helyesbítés: Pl. magánszemély bére változott.

4 Feladatok az UJTB programban 1.A hibás adat javítása A személy adatának, számfejtésnek, kiegé- szítő adatnak a javítása. Számfejtés javítása esetén az önellenőrzési tétel használata a javasolt. 2. Összesítő kimutatás Önellenőrzés esetén az adó- és járulék- különbözet kiszámítása. (Eredeti és módosított összesítő kimutatás alapján.)

5 Kimutatások 2. – Havi járulékbevallás ’08 menüpont

6 TÁJÉKOZTATÓ SZAKASZAI I.Csak önellenőrzés II.Csak helyesbítés III.Önellenőrzés és helyesbítés A helyesbítés és/vagy önellenőrzés készítésekor lépjen arra a szakaszra, mely Önt érinti!

7 I. Csak önellenőrzés

8 Csak önellenőrzés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: Az Önellenőrzés és a Csak a főlap mezőket jelölje X-szel. Létrehozandó fájl: IMP fájl A fájl típusa IMP lehet.

9 Csak önellenőrzés – UJTB 2. Adókülönbözet kitöltése Ismételt önellenőrzés Önellenőrzés esetén hagyja üresen a mezőt, ismételt önellenőrzés esetén jelölje X-szel. Adó- és járulékkülönbözet kitöltése A táblázatban, a ’08A-03-01 – 03-03. lapjainak megfelelően kell szerepeltetni az adó- és járulékkülönbözetet, azok alapját. Pl. cégtelefon utáni SZJA (16 ezer Ft) és EHO (27 ezer Ft).

10 Csak önellenőrzés – UJTB 2. Adókülönbözet kitöltése

11 Csak önellenőrzés – UJTB 3. Fájl elkészül, kilépés a bérprogramból Kilépés a táblázatból Az adókülönbözetek kitöltése után nyomja meg az Esc billentyűt. Fájl elkészül A program kiírja a fájl nevét és elérési útvonalát. Kilépés a bérprogramból Lépjen ki a bérprogramból, és indítsa el az ÁNYK programot.

12 Csak önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás Importálás Az ÁNYK programban a Szerviz – Egyedi importálás menüpontban tudja importálni a nyomtatványt.

13 Csak önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás Ha nem látja a bevallását, akkor ellenőrizze, hogy a fájltípus megfelelő-e. A fájltípust a lenyíló fül segítségével tudja módosítani.

14 Csak önellenőrzés – ÁNYK 2. Ellenőrzés, küldés Nyomtatvány tartalma Csak önellenőrzés esetén a bevallás egy ’08A lapot tartalmaz, ’08M lapokat nem. Megjelölés küldésre A Kapcsolat az Ügyfélkapuval – Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontban titkosítható.

15 II. Csak helyesbítés

16 Csak helyesbítés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: A Helyesbítés mezőt jelölje X-szel. Létrehozandó fájl: IMP fájl A fájl típusa IMP lehet.

17 Csak helyesbítés – UJTB 2. Személyek kiválasztása Helyesbítendő személy kiválasztása A helyesbítő bevallásba kizárólag annak a személynek kell bekerülnie, akit helyesbíteni kívánunk. A billentyűk segítségével végezhető el a kijelölés: M - minden személy kijelölése Szóköz – adott személy kijelölése

18 Csak helyesbítés – UJTB 2. Személyek kiválasztása A kijelölt személy neve mögött a Jel oszlopban egy négyzet látható. Ha a kijelölés kész, akkor nyomja meg a K billentyűt.

19 Csak helyesbítés – UJTB 3. Fájl elkészül, kilépés a bérprogramból Fájl elkészül A program kiírja a fájlok nevét és elérési útvonalát. 1 db ’08A és annyi ’08M importfájl készül, ahány személyt helyesbítünk. (A dolgozónkénti fájlnév lista kiíratható a képernyőre is, de ez nem szükséges.) Kilépés a bérprogramból Lépjen ki a bérprogramból, és indítsa el az ÁNYK programot.

20 Csak helyesbítés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Importálás Az ÁNYK programban a Szerviz – Egyedi importálás menüpontban importálja a ’08A nyomtatványt.

21 Csak helyesbítés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Ha nem látja a bevallását, akkor ellenőrizze, hogy a fájltípus megfelelő-e. A fájltípust a lenyíló fül segítségével tudja módosítani.

22 Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Az importált ’08A nyomtatványhoz hozzá kell adni az ’08M lapokat is. A jobb felső sarokban kattintson az Állomány beemelése (zöld színű + gombra)

23 Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A kinyíló ablakban kattintson az Import fájl hozzáadása gombra.

24 Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Jelölje ki a ’08M fájlokat, melyeket a ’08A nyomtatványhoz kíván adni.

25 Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Egyszerre több fájl kijelölésének módjai: 1.Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva kattintson az kiválasztandó utolsó fájlra. 2.Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva a nyilakkal jelölje ki a többi fájlt is.

26 Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott fájlok listája látható a képernyőn. Ha minden szükséges ’08M fájlt hozzáadott, akkor kattintson az Indítás gombra.

27 Csak helyesbítés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott ’08M lapokat a Nyomtatványok fülnél ellenőrizhetjük.

28 Csak helyesbítés – ÁNYK 3. Számított mezők újraszámítása Nyissa meg a ’08A lapot, majd indítsa az Adatok – Számított mezők újraszámítása menüpontot vagy nyomja meg a Ctrl + S billentyűkombinációt.

29 Csak helyesbítés – ÁNYK 4. Ellenőrzés, küldés Ellenőrzés A jobb felső sarokban a zöld színű pipára kattintva az összes (’08A és ’08M) lapot ellenőrizhetjük. Megjelölés küldésre A Kapcsolat az Ügyfélkapuval – Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontban titkosítható.

30 III. Helyesbítés és önellenőrzés

31 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: 1. A Helyesbítés mezőt jelölje X-szel. 2. Üres lap a személynek Ha olyan személy miatt kell helyesbítést beadni, akinek nem kellett volna a ’08 bevallásba bekerülnie, akkor a következő mezőbe tegyen T jelölést. Ebben az esetben a személynek üres ’08M lap készül. Ha kell kitöltött ’08M lap, akkor hagyja üresen a mezőt!

32 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 1. Beállítások Jelölések: 3. Az Önellenőrzés mezőt jelölje X-szel. 4. A Csak a főlap mezőt hagyja üresen. Létrehozandó fájl: IMP fájl A fájl típusa IMP lehet.

33 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 2. Személyek kiválasztása Helyesbítendő személy kiválasztása A helyesbítő bevallásba kizárólag annak a személynek kell bekerülnie, akit helyesbíteni kívánunk. A billentyűk segítségével végezhető el a kijelölés: M - minden személy kijelölése Szóköz – adott személy kijelölése

34 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 2. Személyek kiválasztása A kijelölt személy neve mögött a Jel oszlopban egy négyzet látható. Ha a kijelölés kész, akkor nyomja meg a K billentyűt.

35 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 3. Adókülönbözet kitöltése Ismételt önellenőrzés Önellenőrzés esetén hagyja üresen a mezőt, ismételt önellenőrzés esetén jelölje X-szel. Adó- és járulékkülönbözet kitöltése A táblázatban, a ’08A-03-01 – 03-03. lapjainak megfelelően kell szerepeltetni az adó- és járulékkülönbözetet, azok alapját. Pl. szociális hozzájárulási adó (27 ezer Ft), nyugdíjjárulék (10 ezer Ft), ill. ezek alapja (100 ezer Ft) növekedés.

36 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 3. Adókülönbözet kitöltése Az adókülönbözetek kitöltése után nyomja meg az Esc billentyűt!

37 Helyesbítés és önellenőrzés – UJTB 4. Fájl elkészül, kilépés a bérprogramból Fájl elkészül A program kiírja a fájlok nevét és elérési útvonalát. 1 db ’08A és annyi ’08M importfájl készül, ahány személyt helyesbítünk. (A dolgozónkénti fájlnév lista kiíratható a képernyőre is, de ez nem szükséges.) Kilépés a bérprogramból Lépjen ki a bérprogramból, és indítsa el az ÁNYK programot.

38 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Importálás Az ÁNYK programban a Szerviz – Egyedi importálás menüpontban importálja a ’08A nyomtatványt.

39 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 1. Importálás (’08A) Ha nem látja a bevallását, akkor ellenőrizze, hogy a fájltípus megfelelő-e. A fájltípust a lenyíló fül segítségével tudja módosítani.

40 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Az importált ’08A nyomtatványhoz hozzá kell adni az ’08M lapokat is. A jobb felső sarokban kattintson az Állomány beemelése (zöld színű + gombra)

41 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A kinyíló ablakban kattintson az Import fájl hozzáadása gombra.

42 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Jelölje ki a ’08M fájlokat, melyeket a ’08A nyomtatványhoz kíván adni.

43 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése Egyszerre több fájl kijelölésének módjai: 1.Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva kattintson az kiválasztandó utolsó fájlra. 2.Kattintson az első fájlra, majd a Shift billentyűt lenyomva tartva a nyilakkal jelölje ki a többi fájlt is.

44 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott fájlok listája látható a képernyőn. Ha minden szükséges ’08M fájlt hozzáadott, akkor kattintson az Indítás gombra.

45 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 2. Állomány beemelése A hozzáadott ’08M lapokat a Nyomtatványok fülnél ellenőrizhetjük.

46 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 3. Számított mezők újraszámítása Nyissa meg a ’08A lapot, majd indítsa az Adatok – Számított mezők újraszámítása menüpontot vagy nyomja meg a Ctrl + S billentyűkombinációt.

47 Helyesbítés és önellenőrzés – ÁNYK 4. Ellenőrzés, küldés Ellenőrzés A jobb felső sarokban a zöld színű pipára kattintva az összes (’08A és ’08M) lapot ellenőrizhetjük. Megjelölés küldésre A Kapcsolat az Ügyfélkapuval – Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontban titkosítható.

48 A tájékoztatóban a 1508 bevallás szerepel, azonban minden év bevallását azonos módon kell helyesbíteni és/vagy önellenőrizni!

49 FORINT-Soft Kft. forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu


Letölteni ppt "‘08 bevallás önellenőrzése, helyesbítése UJTB program esetén."

Hasonló előadás


Google Hirdetések