Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás"— Előadás másolata:

1 V. Költséghatékony inkontinencia ellátás, fejlesztések átültetése a mindennapi gyakorlatba

2 Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás
Csordás Andrienn ápolási igazgató PAMOK, Győr

3 Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás
Fókuszban az összköltség szemlélet Az OECD hat olyan tényezőt különböztet meg, ami az egészségügyi kiadások alakulását befolyásolja: a jólét és az életszínvonal javulásának hatása, ami annyit jelent, hogy a gazdasági fellendülés időszakában az egészségügyi kiadások a GDP-t meghaladó mértékben nőnek; a hozzáférhetőség, az egyes ellátási formák teljes lakosságra történő kiterjesztése és biztosítása egyúttal jelentős költségnövekedést is okoz; a minőség, ami ugyan javítja az ellátás színvonalát, de a kiadások emelkedésében is szerepet játszhat; az új technológiai eszközök használata, hiszen a kutatási eredmények szerint ezek 50 százalékban járultak hozzá az egészségügyi kiadások emelkedéséhez; a demográfiai folyamatok alakulása, amely egyrészt az egészségügyi szolgáltatások potenciális igénybevevőinek számát, másrészt a társadalom korstruktúrájára helyezve a hangsúlyt a kereslet szerkezeti összetételét is meghatározza; a hosszú távú ápolás igénybevételének emelkedése, amely az élettartam növekedésével összefüggő növekvő számú krónikus megbetegedésekből adódhat. .

4 Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás
Fókuszban az összköltség szemlélet Az inkontinencia az egyik leggyakoribb és legkomolyabb ápolási feladat a fekvőbeteg intézményekben. A megfelelő inkontinencia ellátás egy kórtermen belül minden ott fekvő beteg jogos igénye, akár inkontinens ő maga, akár nem. A szakmai szempontból kifogástalan kontinencia ellátás azonban hatékony ápolási módszerek híján roppant idő, pénz és humán erőforrás igényessé is válhat. A megfelelő inkontinencia ellátás ezért nemcsak eredményes, hanem gazdaságos is kell, legyen. A gazdasági helyzet valamennyi intézményben megköveteli a költséghatékony gazdálkodást, ennek mentén gyakran hallani a fenntartók költségcsökkentési igényeiről, a keret alapú gazdálkodásról vagy az árközpontú beszerzésről. Mindazonáltal a szakmával szemben támasztott magas színvonalú ellátás követelménye sem sérülhet! Ezen kritériumoknak természetesen egy otthonában ápolt beteg esetén is teljesülniük kell, hiszen a hozzátartozóját mindenki a legkörültekintőbb gonddal szeretné ápolni, ugyanakkor annak költségei komoly terhet jelenthetnek egy család életében. A korszerű, betegközpontú gondozási standardok, szakmai protokollok a modern eszközökkel együtt jól alkalmazva általában képesek az ellátás összköltségét csökkenteni, és az ellátás minőségét is javítani.

5 Melyek az inkontinencia ellátás költségei?
Kórházi körülmények közt és otthonában ápoltak esetén egyaránt igaz, hogy a rosszul ellátott inkontinencia elviselhetetlen a betegnek, és környezetének egyaránt, a pelenkázással járó állandó - és sokszor felesleges betegmozgatás - igénybe veszi az ápolókat is, a helytelen eszközhasználatból adódó szivárgások és plusz mosatási kiadások további – felesleges – anyagi terhet jelentenek. Az inkontinencia ellátás költsége az intézmény ápolási költségeihez képest: Ha megvizsgáljuk az inkontinencia generálta költségek összetevőit kiderül, hogy maga a közvetlen eszköz költség – azaz a beszerzett pelenkák ára – minimális a teljes kórházi kontinecia gondozási kiadáshoz képest. Nagyobb méretű akaratlan vizeletvesztés esetén magasabbak a mosási költségek, a ruházat és ágynemű szennyeződések miatt. Intézeti környezetben a személyzet időbeli elfoglaltsága a vizeletfelszívó segédeszközök gyakoribb cseréje következtében szintén növekszik.

6 Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás
Fókuszban az összköltség szemlélet Az inkontinencia ellátás költsége nagyon sok dimenzióban jelenlévő kérdéskör. Az alapanyagtól a gyártáson keresztül a felhasználásig számtalan tényezőnek hatékonyan kell működnie, hogy az erre fordított kiadások csökkenhessenek, vagyis nem lehet csak a védőeszköz kizárólagos darabáráról beszélnünk. Ugyanakkor a költségek és kötöttségek mögött meg kell, hogy lássuk az embert, legyen az akár a beteg, akár a hozzátartozó, vagy a kórházi ápoló személyzet. Az ellátás összköltség szemléletű optimalizálásban kritikus sikertényező, hogy a kontinencia gondozást ne izolált feladatként, „pelenkázás”-ként, hanem az ápolási folyamat részeként lássuk el, valamint az egyénre szabott ellátás bevezetésének alapja a valós ellátási igény differenciált felmérésével kell hogy induljon. Az ellátás – eszköz és folyamat – optimalizálás célja: a rejtett többletköltségek, hibaforrások feltárása (teljes ápolási folyamat) az ezekből adódó többletkiadások megszüntetése (átázás, bőrirritáció) az életminőség pozitív irányú változása ápoltak és a szakszemélyzet oldalán (humán szempontok) környezetterhelés csökkentése (hulladék, CO2, energia fogyasztás) gazdasági szempontok - egy betegre eső ellátási összköltség csökkenése

7 Eredményes kontinencia ellátás Az ISO 15621 nemzetközi szabvány teljesítménye hazai környezetben
A cél eléréséhez intézményünkben az inkontinencia ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó ápolási tevékenységeket, illetve a védőeszközös ellátás optimalizációjával elérhető eredményeket vizsgáltuk. A professzionális, ugyanakkor költséghatékony inkontinencia ellátás megvalósításához egy korszerű, betegközpontú nemzetközi cél-szabványt, az ISO elveit használtuk föl. (Az ISO Nemzetközi Szabvány általános tájékoztatást ad a vizeletfelszívó segédeszközök, gyakorlati értékének felmérési módszertanáról is. ) A sikeresen lezárult projekt eredményeinek kulcsa a személyre-szabott, differenciált eszköz-ellátás szakmai elvei alapján egységesített ápolási folyamat, valamint összköltség szemléletű költség gazdálkodás volt. Az ISO elveinek és a megfelelő modern inkontinencia segédeszközök következetes együttes alkalmazása mintegy negyedével csökkentette az egy betegre eső ellátási összköltséget, miközben az ellátás minősége legalább harmadával javult.

8 Eredményes kontinencia ellátás Az ISO 15621 nemzetközi szabvány teljesítménye hazai környezetben
Összességében az inkontinencia ellátás napi költsége (munkabér nélkül) a rendszer bevezetése előtti 1049 forintról, 796 forintra csökkent, ami 24 %-os javulást jelent. Az ISO elveinek alkalmazásával a pelenkacsere/hulladék mutató 34%, a összesített környezetterhelési index pedig 52%-os javulást mutatott! Forrás: Az ISO Nemzetközi Szabvány teljesítménye hazai környezetben – felmérés / PETZ, Győr

9 Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás
A mérhető mutatók csökkenésén túl szükséges a beteg által is érzékelt életminőség-javulás. Ha „pelenkabaleset” (kifolyás) fordul elő, vagy az indokoltnál nagyobb mértékben szorul segítségre a termékcsere során a beteg, úgy mindezt komoly kontinencia deficitként, visszaeséséként, kiszolgáltatottságként éli meg. Az életminőség javulás elérését ugyancsak a metódus középpontjában álló személyre-szabott ellátási modellel segíthetjük. Ennek során minden beteg számára a saját ellátási szükségletéhez mérten tervezik-, és határozzák meg a szükséges beavatkozásokat, legmegfelelőbb védőeszközöket. Vagyis figyelembe veszik a vizeletvesztés mértékét, a székletinkontinencia meglétét, valamint az önellátás képességének / korlátozottság meglétének fokát. A helyesen megválasztott védőeszköz valós lehetőséget kínál a toalett tréning gyakorlására is, ezzel segítve a jobb minőségű egyéni rehabilitációt és a magasabb társadalmi integrációt. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a korszerű standard alapján kivitelezett egyéni védőeszköz választás kevesebb pelenkacserét, alacsonyabb inkontinencia ellátásra fordítandó időt, kisebb ergonómiai megterhelést, ebből fakadóan összességében 39% betegelégedettségi mutató javulást eredményezett.

10 A TENA inkontinencia védőeszközök rendelhetőségének aktuális jogi szabályozása

11 A TENA inkontinencia védőeszközök rendelhetőségének aktuális jogi szabályozása
Forrás: Magyar közlöny 2009/110. számában megjelent 14/2007. (III.14.) EüM rendelet, OEP : / Társadalombiztosítási támogatással rendelhető és kiszolgálható gyógyászati segédeszközök teljes körének érvényes listája Rendelhetőség: A vizeletfelszívó segédeszközök kizárólag 3 éves kortól, napi 300 ml össz-vizeletvesztés felett rendelhetők. Az inkontinencia védőeszközök normatív (általános) jogcímre és közgyógyellátásra írhatóak. A támogatás mértéke valamennyi egyszer használatos inkontinencia betét és nadrágpelenka esetén 80%. A 3 hónap kihordási időre a védőeszközök többféle típusa is rendelhető, de az eszközök együttes mennyisége nem haladhatja meg a 270 darabot. A vizeletfelszívó segédeszközök felírására a beteg háziorvosa jogosult, a következő szakképesítéssel rendelkező szakorvosok javaslatára: sebészet, gyermeksebészet, klinikai onkológia, sugárterápia, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi), neurológia, gyermekneurológia, belgyógyászat, szülészet- nőgyógyászat, gyermeknőgyógyászat, nefrológia, pszichiátria, gyermek és ifjúsági pszichiátria, geriátria, urológia.

12 A TENA inkontinencia védőeszközök rendelhetőségének aktuális jogi szabályozása
A szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama: 24 hónap. A szakorvosi javaslatra nem kerülhet márkanév. A szakorvosi javaslat egységes formátumát az OEP honlapján tette közzé. A szakorvosi javaslat ellenőrzése az eszközt felíró háziorvos feladata (érvényesség, indikációs kör szempontjából). A háziorvosi vényfelírásokat a REP ellenőrzi. A szakorvosi javaslat kiállításakor, egy alkalommal a felsorolt szakorvosok is jogosultak az eszköz vényre történő felírására. A vényen szereplő BNO kódra vonatkozóan nincs külön szabályozás. A megbetegedést tükröző BNO kódnak a vényen történő helyes megadása a felíró háziorvos felelőssége. A beteg számára legmegfelelőbb eszközt a háziorvos és a beteg együttesen választja ki!

13 A TENA-ra mindig számíthat...
laikus és szakmai tájékoztató anyagok, prospektusok Inko-Info: (munkanapokon )

14 … mert mi az érintettek elégedettségéért versengünk!


Letölteni ppt "Professzionális és költséghatékony kontinencia ellátás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések