Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében"— Előadás másolata:

1 Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Dr. Szabó József, PhD egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Somogybükkösd, 2015 augusztus 3. Somogybükkösd, augusztus 3.

2 Az addikciók értelmezési keretei, kezelési modellek
Morális modell Tanulási modell Betegségmodell Önmedikalizációs modell Szociális modell

3 Társuló pszichés problémák
A hangulati élet betegségei Szorongásos betegségek Pszichózisok A kognitív funkciók zavarai Személyiségváltozás

4 A pszichoterápia Pszichés vagy pszichoszomatikus tünetek vagy magatartászavarok kezelése pszichológiai eszközökkel, tudományosan megalapozott módszerekkel, több ülésben, egyéni vagy csoportos formában, speciális pszichoterápiás képzettségű szakember által. Az emberi kommunikáción keresztül valósul meg.

5 Viktor E. Frankl Alapkérdése:
Hogyan ragadható meg az ember egységessége azzal a feltétellel, hogy élete értelemre irányul, és erre az értelemre szüksége van?

6 Logoterápia A logoterápia azon a felismerésen alapul, hogy az emberi élet minden körülmények között magában foglalja annak a lehetőségét, hogy értelmet valósítson meg

7 Mindfulness

8 Mindfullness Elménk szinte folyamatosan elkóborol a valóságból, a jelenből, es a múltba vagy a jövőbe (tervek, feladatok), illetve saját maga teremtette képzetekbe (vágyak, álmodozások) menekül. Tele lenni sajat problémáinkkal, emlékeinkkel,terveinkkel, feladatainkkal, gondjainkkal = elveszítjük kapcsolatunkat a jelennel.

9 Mindfullness Életunk csak a jelen pillanatban zajlik.
Ha csak a múlttal vagy a jövővel vagyunk elfoglalva, és emiatt elmulasztjuk a jelen pillanatait, akkor tulajdonképpen saját életünk apró kis darabkáit vesztegetjük el. Pedig ez az egyedül rendelkezésre álló idő, csak a jelenben tudunk élni, érezni, szeretni, fejlődni és növekedni.

10 Sajátos hozzáállás Ítelkezés-mentesség Türelem Bizalom Nem-erőltetés
Elfogadás Elengedés

11 Mindfulness Az aktuális élményekkel kapcsolatos tudatosság elfogadó módon, ami csökkenti az elkerülést, megnöveli a feszültségtűrő képességet és emocionális tudatossághoz vezet. Kulcsfogalmak: MEGFIGYELÉS LEÍRÁS RÉSZVÉTEL

12 Mindfulness Eredendően meditációs technika, amit a pozitív pszichológia beemelt a repertoárjába a buddhizmusból. A tudatos jelenlét együtt jár az optimizmussal kiegyensúlyozott emocionalitással és a pszichés jólléttel.

13 EMDR Francine Shapiro traumafeldolgozó módszere

14 EMDR Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – vagyis szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás – egy olyan terápiás eljárás, melyet traumatikus élmények következtében kialakult maradandó problémák kezelésére dolgoztak ki. Az EMDR segíti a traumatikus emlékek feldolgozását, ezáltal a pszichés panaszok erősen lecsökkennek vagy teljesen meg is szűnnek.

15 EMDR

16 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések