Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?"— Előadás másolata:

1 DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?

2 M I A HUMÁNERŐFORRÁS - BIZTONSÁG ? Létezik egyáltalán vagy egy használhatatlan szókapcsolat? Mindenre jó általános fogalom, amit az ezzel foglalkozó cégek olyan tartalommal töltenek meg, ami éppen magasabb haszonnal kecsegtet? számos nézőpont és sok definíció egyszerűen: minden, ami az Emberrel kapcsolatban biztonsági aspektusból felmerülhet szakszerűbben: vállalati vagy intézményi környezetben, emberi közreműködés révén kialakuló állapot, amely hatással van a szervezet biztonságos működésére

3 HR- BIZTONSÁG ÉS AZ ÜZLETI FOLYAMATOK A HR-biztonság nem létezik önmagában, kölcsönhatásban van a biztonság egyéb területeivel, a cég üzleti folyamataival és vállalati stratégiájával. HR- biztonság fizikai biztonság információ- biztonság adminisztratív biztonság biztonsági terület üzleti folyamatok vállalati stratégia minden folyamat mögött végső soron az Ember áll Paradigmaváltás: eddig: a legfőbb érték az információ most már: a legfőbb érték az Ember, aki eligazodik az információk között (tudás alapú társadalom) A HR-biztonság áthatja az üzleti folyamatokat.

4 H OL VANNAK A HATÁROK ? I. Mikor alkalmazzuk? (időbeli hatály) felvétel előtt és alatt (A8.1.) alkalmazás során (A8.2.) munkaviszony megszűnésekor (és azután) (A8.3.) Kire terjed ki? (személyi hatály) menedzsmentmunkavállalókbiztonsági szakemberekpartnerek/beszállítókügyfelek

5 H OL VANNAK A HATÁROK ? II. Milyen területen kell(ene) érvényesülnie a HR-biz- tonságnak? (területi hatály) (A9.1.)  irodaterület és üzemi terület  székhely és telephely(ek)  munkavállalók munkavégzése külső helyszínen  külsősök munkavég- zése a céges területe- ken

6 G YAKORLATI ALKALMAZÁS : HR- BIZTONSÁG A FELVÉTEL ELŐTT ÉS ALATT Eszközök és eljárások önéletrajz ellenőrzése nyilatkozat, hogy az önéletrajzban foglaltak megfelelnek a valóságnak ellenőrzés nyílt forrásból és térítéses adatbázisokban potenciális kockázatok kiszűrése  önmagában vett kockázat  az adott szervezet szempontjából nézve kockázat felvételi beszélgetés során biztonsági szempontú szűrés (ehhez nem kell „C”-típusú ellenőrzés!) azonosított kockázatok  a munkáltató dönthet: vállalja-e Hogy néz ki ez a gyakorlatban? statisztika: az önéletrajzok mintegy fele tartalmaz nem (vagy nem egészen) igaz információkat példa: „Hoztam is, meg nem is?”

7 G YAKORLATI ALKALMAZÁS : HR- BIZTONSÁG AZ ALKALMAZÁS SORÁN Milyen szabályokat kell betartani az adott szervezetnél? (kimutatható módon kell megismertetni) bizalom a munkavállaló iránt motiválás és odafigyelés ÉS rendszeres biztonsági ellenőrzések  elbeszélgetések a munkavállalóval, munkahelyi vezetőjével  szabályok betartásának ellenőrzése  folyamatos figyelése az informatikai rendszerekből való letöltéseknek, a hazavitt dolgoknak stb. szúrópróbaszerű biztonsági ellenőrzések alkalmi biztonsági ellenőrzések  megváltozott magatartás  látható anyagi problémák stb. Hogy néz ki ez a gyakor- latban? Ha valamit jól csinál a munkavállaló…  Idegen tollak?!

8 HR- BIZTONSÁG A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSEKOR ( ÉS AZUTÁN ) a biztonsági területnek / a jogosultságkezelésért felelős személynek tudnia kell a munkaviszony megszűnéséről  jogosultságok megvonása a kellő időben elbeszélgetés a távozó munkatárssal  titoktartásra fel kell hívni a figyelmét  tisztázni kell vele, hogy mindazt, amiről úgy gondolta, elviheti, azt valóban elviheti-e „utógondozás”, ha szükséges Hogy néz ki ez a gyakorlatban?  Azok a fránya táskák… Találkozunk a bíróságon!

9 M IÉRT HASZNOS A HR- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI ? egyértelmű HR-biztonsági szabályok cselekedni képes, magabiztos, biztonságtudatos munkatársak munkatársak elégedettsége, így a teljesítménye is nő az intézménynél minden biztonsági problémát azon a szinten kezelnek, ahol elsődlegesen szükséges ritkábbá válik a szabályzók megsértése a látens és ismertté vált biztonsági események száma mérséklődik, így nő a szervezet biztonsági szintje csökken az adatvesztés/-szivárgás esélye a szervezet működési költségei csökkenhetnek a HR-biztonsági beruházások tervezhetőbbé válnak

10 B LUE K EY K FT.  +36 30 397-7175  +36 66 638-118  www.bluekey.hu @ info@bluekey.hu K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! Várom kérdéseiket, észrevételeiket!


Letölteni ppt "DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések