Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testünk építőkövei – a vitaminok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testünk építőkövei – a vitaminok"— Előadás másolata:

1 Testünk építőkövei – a vitaminok

2 A-vitamin Szerepe:Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen. Fő forrása:Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Kation formájában (a bélben alakulnak A-vitaminná) tartalmazza: sárgarépa, sütőtök, paraj, sóska, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, barack, csipkebogyó, sárgadinnye. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni. Hiánya:Szürkületi vakságot, sőt teljes vakságot okozhat Többlete:- az sem jó, ha túl sok jut szervezetünkbe, mert az fej és izületi fájáshoz, bőrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezet.

3 D-vitamin Szerepe:Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba - ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra. Fő forrása:Megtalálható halmáj-olajokban, tojássárgájában, élesztőben, búzacsírában, csiperkegombában, zabpehelyben. Napfény hatására a bőr is termeli, ezért kell a gyerekeket kiskorukban napra engedni, mert ez biztosítja számukra az egészséges csontfejlődést. Napi fél óra napozás ajánlott. Hiánya:Rendellenes csontnövekedéshez, gyermekekben angolkórhoz vezethet. Többlete:Hányingert, fokozott vizelet-elválasztást, bőrviszketést, idegességet, szomjúságot okoz.

4 K-vitamin Szerepe:A normális véralvadáshoz kell.
Fő forrás:Disznóhús, máj, növényi olajok, paradicsom, kelkáposzta és más főzelékfélék tartalmazzák. Hiánya:Vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezet.

5 B1-vitamin Szerepe:Fontos a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegsejtek anyagcseréjében. Fő forrása: Teljes kiőrlésű gabonák, a belőlük készített ételek, burgonya, hüvelyesek, dió, mogyoró, gesztenye, paraj, paradicsom, cékla, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, barna rizs, sajt. Hiánya: Szívelégtelenséget, fáradságot, idegességet, gyengeséget okoz.

6 B12-vitamin Szerepe:Serkenti a vörösvérsejtek érését, az idegi működést. Fő forrása:Tojás, tej, hús (főleg marha és disznó), élesztő, búzacsíra, ementáli sajt. Hiánya:Súlyos vérszegénységet, gyengült látást, bizonyos elmegyógyászati rendellenességeket okoz.

7 C-vitamin Szerepe:A csont és kötőszövet növekedésben, sebgyógyulásban, vörösvérsejtek érlelésében, az ellenálló-képesség növelésében vesz részt. Fő forrása:Friss gyümölcsök, savanyú káposzta, citrom, sóska, fekete ribizli, zöldpaprika, burgonya, paradicsom. Hiánya:Skorbutot (fogak elvesztése, vérzés, fogíny-gyulladás) okoz.


Letölteni ppt "Testünk építőkövei – a vitaminok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések