Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013"— Előadás másolata:

1 Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
18. VILÁGÍTÁS Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013

2 A fényfajták szerepe A tárgyak vagy a jelenet megvilágításához különböző fajtájú fényeket használunk. A kamera helyét tekintve mindegyiküknek meghatározott szerepe, jelentősége és ebből következően külön elnevezése van.

3 Fényfajták Főfény (vezetőtény vagy festőfény) Derítőfény (alapfény)
Tárgy-, ill. ruhafény Homlokfény Oldalfény Ellenfény

4 Főfény (vezetőény vagy festőfény)
Minden bevilágítás elkészítésénél az első és legfontosabb feladat a főfény helyének meghatározása. Erősségének, irányának, valamint sugárzási minőségének meg kell felelnie a jelenet alapvető világítási követelményeinek. Ez a világítóeszköz (eszközök) az egész bevilágítás fényvezetését meghatározza és befolyásolja. Minden esetben egy adott jeleneten belül a legnagyobb megvilágítási erősséget létrehozó fényforrásból kapjuk a fő-, ill. vezetőfényt. Irányát tekintve a kamera-objektív tengelyével többnyire 90°-nál kisebb szöget be.

5 Derítőfény (alapfény)
A derítőfény a főfény által előidézett árnyékokat deríti (vagy kitölti). A derítőfény erőssége kisebb, mint a főfényé, vagyis a derítés a főfénynek alá van rendelve. A főfény és a derítés megvilágítás-erõsségének aránya a gyakorlatban 2 : 1.

6 Tárgy-, ill. ruhafény Ez a fény a főfénytől és a derítéstől általában különválasztottan elhelyezett fény, amelynek célja a kettős árnyékok kiküszöbölése, vagy pedig a témán, tárgyon a díszítés, a nagyobb "élesség" elérése.

7 Homlokfény A homlokfény közvetlenül a felvevőgép felől, a felvevő-objektív optikai tengelyének irányából sugárzó fény. Lapos, árnyékmentes megvilágítást eredményez. 

8 Oldalfény Az oldalfény oldalirányból egy tárgyra vagy személyre sugárzó fény. Az oldalfény a kontúrok és a szerkezetek kiemelésére, kidomborítására alkalmas. Kiemelten vagy kizárólagosan alkalmazva drámai hatású lehet.

9 Ellenfény Ez a fény általában ferdén felülről, a tárgy vagy személy mögül a kamera felé sugárzó fény. Kontúrok kiemelésére és a tárgynak vagy a személynek a háttértől való elválasztására szolgál.

10 vége


Letölteni ppt "Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013"

Hasonló előadás


Google Hirdetések