Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző hatóság 2004. évi mintavételeinek és vizsgálatainak eredményei Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Dr. Biacs Péter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző hatóság 2004. évi mintavételeinek és vizsgálatainak eredményei Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Dr. Biacs Péter."— Előadás másolata:

1 Az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző hatóság 2004. évi mintavételeinek és vizsgálatainak eredményei Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, Budapesti CORVINUS Egyetem Előadás a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2005. szeptember 14-én, Kaposváron

2 1.Veszélyelemzés és a kritikus ellenőrzési pontok megállapítása (HACCP) 1.1.Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII.30.) FVM-ESzCsM együttes rendelet 1.2. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/93 "A veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok (HACCP) rendszerének alkalmazása" c. előírás

3 1.3. A hatóságoknak bejelentett 6 546 élelmiszer-előállító üzemből 2004. évben 4 318 üzemet ellenőriztek a területi felügyelők 1.4. Az elmúlt két év során ellenőrzött üzemek közül 5 452 építette ki a HACCP-t (az ellenőrzött üzemek 93,5%-a).

4 2. A HACCP bevezetésének és alkalmazásának helyzete iparági (szakágazati) bontásban 2.1. Az iparágak közül a szesziparban kisebb arányban alkalmazzák a HACCP valamilyen formáját (helytelen felfogás a bérfőzés mentesítése) 2.2. Kisüzemeknél hiányzik a kritikus pontokhoz rendelt mérhető jellemzők dokumentálása, a technológia megváltoz- tatásának átvezetése

5 2.3. Az előállított termékek laboratóriumi vizsgálatát nem végeztetik el rendszeresen 2.4. Az ellenőrző műszerek, eszközök hitelesítését, kalibrálását csak hatósági intézkedést követően hajlandók elvégez(tet)ni

6 3. A minőségirányítási rendszerek önkéntes bevezetésének és tanú- sításának helyzete 3.1.Az élelmiszer-előállítók részben önkéntes felismerésből, részben külső nyomásra (beszállítók) vezetnek be ISO rendszereket 3.2. Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó ISO 22 000 rendszer magában foglalja a HACCP-t, így ez tanúsíthatóvá válik

7 3.3.A mezőgazdasági üzemek, vállalkozások is alkalmazni fogják a HACCP-t, vagy legalább a GAP, GHP, GMP gyakorlatokat 3.4.A nyomon követési és visszakereshetőségi rendszer teljes vertikumában vizsgálja a termék útját a termőtalajtól a fogyasztó asztaláig

8 4.Az élelmiszerek előállításával és behozatalával összefüggő 2004. évi fontosabb rendeletek 4.1.A 8/2004. (II.17.) valamint 42/2004. (IV.26.) ESzCsM - FVM együttes rendelet a megengedhető növény- védőszer maradék mértékéről 4.2. A 19/2004. (II.26) valamint a 65/2004. (IV.27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről ill. ásványvizekről

9 4.3. A 32/2004. (III.24.) GKM-FVM együttes rendelet a más országokból behozott árúk megfigyelési rendszeréről 4.4. A 78/2004. (IV.19.) kormányrendelet a mezőgazdasági termékek és élelmi- szerek földrajzi árújellemzőinek oltalmáról

10 5. Az élelmiszerek ellenőrzésével összefüggő 2004. évi fontosabb rendeletek 5.1. A 94/2004. (V.25.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a hatósági élelmiszer- ellenőrzésről 5.2. A 333/2004. (XII.11.) kormányrendelet a Magyar Élelmiszer - biztonsági Hivatal létrehozásáról szóló rendelet módosításáról

11 5.3. Az Európai Unió 178/2002. (I.28.) EP és ET közös rendelete az élelmiszer- biztonság alapelveiről és az EFSA létrehozásáról (hatálybeléptetés 2004. május 1-én, a csatlakozás időpontjában illetve a 14§- 19§-ra 2005.január 1-én)

12 6. A megyei és fővárosi állategész- ségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások mintavételei és vizsgálatai 2004. évben 6.1. Mintavételek: 21 891 vizsgálat hatósági tételszám és egyéb céllal vizsgált 6 583 mintaszám 6.2. Az élelmiszerek 85,2%-a nem felelt meg az előírásoknak (kifogásolt tételek aránya 14,8%)

13 6.3. A hatóság a hibás termékek miatt 3 184 alkalommal minőségvédelmi bírságot szabott ki (kb.229 mFt) 6.4. A termékek gyártását 85 esetben, az üzem működését 109 alkalommal felfüggesztették (82 üzemet bezártak)

14 7. Élelmiszeripari és kereskedelmi üzemek ellenőrzése 2004.évben 7.1. A hatóság 6 546 élelmiszer-előállító üzemből 4 318 üzemet (66%) ellenőrzött 6 957 alkalommal (1,6 gyakoriság) 7.2. A területi felügyelők 594 kis- és nagykereskedelmi egységben 844 szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztek

15 7.3. Az ellenőrző szakhatóság 11 üzem esetben nem járult hozzá a létesítéshez, 48 esetben nem engedélyezte a működés megkezdését 7.4.Az élelmiszer minőségmegőrzési időtartamának meghosszabbítását 98 termékre engedélyezték (2004. május 1-ig)

16 Összefoglalás A hatósági élelmiszer-ellenőrzés 2004. évi tevékenysége megfelelt a korábbi évek gyakorlatának, a vizsgálatok megállapításai kismértékü javulást jeleznek. Az elmúlt évben több új hazai jogszabályt (miniszteri és kormány-rendeletet) alkottak és az EU csatlakozáskor uniós rendeleteket is hatályba léptettek. Az engedélyezés és élelmiszer-vizsgálat mellett megnőtt a területi felügyelők szerepe a piacokon és az üzemekben

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző hatóság 2004. évi mintavételeinek és vizsgálatainak eredményei Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Dr. Biacs Péter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések