Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kecsketenyésztés jelentősége, a kecsketermékeinek világpiaci helyzete Hazánkban jelentőséggel bíró kecskefajták rendszerezése Kecskék értékmérő tulajdonságai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kecsketenyésztés jelentősége, a kecsketermékeinek világpiaci helyzete Hazánkban jelentőséggel bíró kecskefajták rendszerezése Kecskék értékmérő tulajdonságai."— Előadás másolata:

1 A kecsketenyésztés jelentősége, a kecsketermékeinek világpiaci helyzete Hazánkban jelentőséggel bíró kecskefajták rendszerezése Kecskék értékmérő tulajdonságai

2 A kecske emberiség történetében betöltött szerepe
A kecske származása Capra aegagrus Capra hircus Capra falkonieri Capra prisca A kecske emberiség történetében betöltött szerepe első domesztikált állatok között volt táplálékában nem konkurense az embernek rendkívül jó az alkalmazkodóképessége nagy szaporaságú relatíve nagy tejtermelő képességű alapvető állati eredetű, magas biológiai értékű táplálék sok kedvezőtlen adottságú területen a létfenntartást biztosította tartalék élelmiszert, így a túlélést biztosította gazdagság mérője vallásokban szerepel

3 A kecske napjainkban betöltött szerepe
a mai napig az elmaradott térségekben (elsősorban Afrika és Ázsia egyes országaiban) a lakosság létfenntartását biztosítja a legfejlettebb országokban speciális igényeket elégít ki rendkívül magas áron delikátesz speciális igények (pl. korházak, „bio” élelmiszerek) gyógy készítmények terület használat elmaradott térségekben a legfejlettebb országokban

4 A világ egyes részein betöltött szerepe
Föld kecskeállománya (millió állat) Világ 459,7 557,0 609,5 Afrika 147,2 173,9 176,1 Etiópia 17,2 17,2 17,2 Nigéria 22,0 22,0 25,5 É-, Közép-Amerika 13,4 13,8 14,9 D-Amerika 18,8 23,4 22,8 Ázsia 262,8 321,9 373,0 Kína 78,5 98,3 106,0 India 82,0 110,0 118,4 Pakisztán 26,2 35,4 41,3 Európa 11,5 15,5 14,8 Franciaország 1,0 1,2 1,0 Görögország 4,6 5,9 5,6 Olaszország 1,0 1,2 1,3 Portugália 0,7 0,7 0,7 Spanyolország 2,1 3,2 3,2 FAO Yearbook, 1994

5 Kecske hús-, tej- és bőrtermelése
Hús (1000 tonna) Tej (1000 tonna) Bőr (1000 t) 1980 1994 Világ 1740 3057 7476 10480 623 Afrika 531 662 1718 2000 115 Nigéria 113 130 20 É-, Közép-Amerika 39 49 318 159 9 D-Amerika 59 74 134 182 14 Ázsia 990 2135 3430 6135 460 Kína 198 751 190 133 India 302 470 959 2351 Pakisztán 162 331 407 620 108 Európa 89 90 1574 1633 17 Görögország 42 40 425 475 Spanyolország 12 25 276 .. Franciaország 464 418 - FAO Yearbook, 1994

6 Az Európai Unióban betöltött szerepe
Juh és kecske ágazat mutatóinak előrejelzése az Európai Unióban (ezer t) 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Bruttó termelés 1109 1005 1060 1092 1106 1094 1090 1082 1080 1072 Élő állat export 15 12 13 14 17 Élő állat import 1 Nettótermelés 1123 1015 1074 1118 1102 1095 1093 1088 Import 252 255 260 268 273 277 281 285 290 Export 4 3 Készletváltozás Összes fogyasztás 1371 1264 1325 1363 1383 1376 1373 1375 Egy főre jutó fogyasztás (kg) 3,64 3,34 3,50 3,59 3,63 3,60 3,58 3,57 Forrás: Euro Directorate-General for Agriculture (2002) Prospects for Agricultural Markets ; 69 p.

7 A magyar kecskeállomány alakulása
Év Létszám 1857 23400 1980 14000 1895 17300 1982 12000 1910 25000 1988 17000 1918 27000 1990 1927 15000 1992 28300 1935 39400 1993 37700 1948 112000 1994 52400 1953 226900 1995 80000 1969 72300 Magyarországon betöltött szerepe honfoglalás környékén középkorban reformkorban I. Világháború és a II. Világháború alatt és között a II. Világháborútól a rendszerváltásig az 199O-es évek elejétől napjainkig

8 Lehetőségek és feladatok a kecsketenyésztésben és termék előállításban
jól megfogalmazott tenyészcél ennek megfelelő tenyészprogram tenyésztés és termelés szétválasztása tenyésztésszervezés és teljesítmény ellenőrzés szakszerű megvalósítása régiónként tenyésztési és termelési körzetek kialakítása teljes tartás- és takarmányozástechnológia kidolgozása és megvalósítása integrálás Lehetőségek: delikátesz és hungarikumok előállítása „bio” élelmiszerek speciális és nem speciális területhasznosítás turizmus gyakorlatilag nincsenek szigorú korlátozások

9 Kecskefajták és csoportosításuk
A kecskefajtákat is – a legtöbb háziállathoz hasonlóan – több szempont szerint csoportosíthatóak: származási hely alapján: ma legfeljebb történelmi jelentősége van, gyakorlati fontossága kevés. hasznosításuk szerint: tejhasznosítású fajta, szőrhasznosítású fajta, húshasznosítású fajta, vegyes hasznosítású fajta: tej és hústermelés kombinációja.

10 Hazánkban megtalálható tejhasznosítású kecskefajták
Toggenburgi kecske Saanentáli kecske Bajor barna kecske Alpesi kecske Anglo-núbiai kecske

11 Magyarországi kettős hasznosítású kecske
Magyar parlagi kecske

12 Hazánkban megtalálható húshasznosítású kecskefajták
Kameruni törpe kecske Búr kecske

13 Kecske értékmérői Külső értékmérők: szín, tömeg, szőrminőség,
szarvaltság vagy sutaság, láb szerkezet, kondíció.

14 Belső értékmérők: Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam
Termékenység és szaporaság Testalkat és testnagyság Életkor Tejtermelő képesség: Próbafejés Laktáció hossza nap Átlagos tejtermelés fajtánként más, anyaállat élőtömegének szöröse Takarmányfelvevő képesség, legelőkézség Jó legelőkihasználás Igényesség, alkalmazkodóképesség

15 Származás (pedigré) Hústermelő képesség: összetett értékmérő Hizodalmasság: testtömeggyarapodás mértéke (hizlalás alatti és egy életnapra jutó átlagos testtömeggyarapodás) Húsformák: hústeltség (váll és comb) Vágóérték: vágási hozam, hús, csont, faggyú százalékos aránya húsminőség Testtömeg és méretei

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A kecsketenyésztés jelentősége, a kecsketermékeinek világpiaci helyzete Hazánkban jelentőséggel bíró kecskefajták rendszerezése Kecskék értékmérő tulajdonságai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések