Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Győződnünk meg arról:  Hány sérült van és milyen az állapotuk.  Van-e közvetlen veszély, amire figyelnünk kell (pl. robbanásveszély).  Van-e valaki.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Győződnünk meg arról:  Hány sérült van és milyen az állapotuk.  Van-e közvetlen veszély, amire figyelnünk kell (pl. robbanásveszély).  Van-e valaki."— Előadás másolata:

1

2

3 Győződnünk meg arról:  Hány sérült van és milyen az állapotuk.  Van-e közvetlen veszély, amire figyelnünk kell (pl. robbanásveszély).  Van-e valaki életveszélyben.  Szükség lesz-e mielőbbi segítséghívásra. A legfontosabb teendőink lesznek:  A helyszín biztosítása.  Veszélyek elhárítása.  Környezet vizsgálata.  Beteg, betegek vizsgálata.  Segítséghívás.

4 1. Jelenlévők 2. Tárgyak, eszközök, jelek ELSŐKÉNT MINDIG SAJÁT MEGÁLLAPÍTÁSAINKRA HAGYATKOZZUNK, A JELENLEVŐK ROSSZ INFORMÁCIÓT IS ADHATNAK.

5 1. A testtartás megtekintése. 2. A beteg leheletének észlelése. 3. A sérülések felkutatása (pl. sebek, vérzések).

6 1. A tudat és az eszmélet vizsgálata. Anamnézisfelvétel 2. Elsődleges és másodlagos életjelenségek vizsgálata. 3. „Egyéb” tünetek vizsgálata.

7 A beteg vizsgálata, életműködések és az életveszély. Részletes vizsgálat előtt tisztázni kell van-e közvetlen életveszély! 1, anamnezis felvétele: lehetőleg a betegtől! = TUDAT/ ESZMÉLET helyszín szemrevételezése = helyszín informatív szerepe! az esemény tisztázása = mi történt? az adott eseményre vonatkozó részletes anamnesis korábbi előzményi adatok tisztázása a beteg holmijának átvizsgálása ( gyógyszer, recept, zárójelentés, fénykép) 2, a beteg vizsgálata: megtekintés, tapintás, hallgatózás, kopogtatás… eszmélet : eszméleténél van / eszméletlen = fokozatai! tudat: tiszta tudatú / zavart = térben, időben! légzés: van / nincs keringés: van / nincs

8 A tudatállapot felmérésének lépései:  Kérdezzük meg a betegtől, hogy hívják, milyen nap van ma?  Ha a felszólításra nem reagál, óvatosan rázzuk meg a vállát és folytassuk a kommunikációt!  Ha betegünk a fizikai ingerre sem reagál, győződjünk meg arról, hogy nem csupán szimulációról van-e szó. Ezt a következőképpen tehetjük meg:  fújjunk óvatosan az áldozat szemhéjára,  csípjük meg óvatosan a beteg bőrét, pl. a fülcimpáján.  hajoljunk a beteg füléhez és hangosan beszéljünk hozzá.

9 Az eszmélet vizsgálata: A kontaktusba hozhatóság alapján: eszméleténél lévő beteg eszméleténél lévő beteg somnolentiás beteg somnolentiás beteg soporozus beteg soporozus beteg comás beteg comás beteg eszméletlen beteg ellátása!!! további vizsgálatok!!!

10 Életjelenségeknek nevezzük mindazokat a tüneteket, amelyek az élet megállapítására szolgálnak és melyekből az életveszélyt jelentő kórképek jellegére, és súlyosságára következtethetünk.

11 ELSŐDLEGES ÉLETJELENSÉGEK MÁSODLAGOS ÉLETJELENSÉGEK 1.Légzés 2.Keringés 1.Bőrszín 2.Pupilla*(szembogár) 3.Testhőmérséklet

12 A légzés vizsgálata: max 10 sec) ( max 10 sec) Look = lásdLook = lásd Listen = hallgasdListen = hallgasd Feel = érezdFeel = érezd A beteg mellé térdelve, arcunkat a szabaddá tett mellkas felé fordítva a mellkaskitérés megfigyelése mellett a légáramlást is érzékeljük fülünkkel, illetve arcunkkal a beteg szájánál. A hármas érzékelés egyfelől nagyobb biztonságot sugall, másfelől azt jelenti, hogy a mellkaskitéréseket a beteg arca előtt tartott fejünk pozíciójából figyeljük. A környezeti zaj és légáramlás miatt a légzés füllel, illetve arccal való észlelhetősége rendszerint bizonytalan, ezért helyszínen elsősorban a szabaddá tett mellkas oldalról való megfigyelése javasolt.

13 A beteg lélegzik:  Stabil oldalfekvés  Segítség kérés  Observálás Kezdd el a segélynyújtást A beteg nem lélegzik: 104

14 A keringés meglétének vizsgálata: ( max. 10 seconds) A keringés jeleit az arteria carotis tapintásával vizsgáljuk. Kezünkkel megkeressük a beteg ádámcsutkáját, a 3 középső ujjunkat függőlegesen a középvonalban a pajzsporcra helyezzük, laterális irányba lecsúsztatjuk, és a musculus sternocleidomastoideus és a gége közti árokban az utolsó ujjperccel tapintjuk az arteria carotis communis pulzációját. Fontos, hogy a tapintás során ne nyomjunk erősen az arteria carotisra, mert megtartott szívműködés esetén vagus mediálta reflex-bradycardiát, szívmegállást okozhatunk.

15

16


Letölteni ppt "Győződnünk meg arról:  Hány sérült van és milyen az állapotuk.  Van-e közvetlen veszély, amire figyelnünk kell (pl. robbanásveszély).  Van-e valaki."

Hasonló előadás


Google Hirdetések