Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN"— Előadás másolata:

1 TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Teaching Notes; The slides are based upon the 1998 Guidelines provided by the Resuscitation Council (UK) and the European Resuscitation Council. References: European and Resuscitation Council (UK) Guidelines for Resuscitation

2 A beteg vizsgálata

3 Tájékozódás a helyszínen
Győződnünk meg arról: Hány sérült van és milyen az állapotuk. Van-e közvetlen veszély, amire figyelnünk kell (pl. robbanásveszély). Van-e valaki életveszélyben. Szükség lesz-e mielőbbi segítséghívásra. A legfontosabb teendőink lesznek: A helyszín biztosítása. Veszélyek elhárítása. Környezet vizsgálata. Beteg, betegek vizsgálata. Segítséghívás.

4 A környezet vizsgálata
Jelenlévők Tárgyak, eszközök, jelek ELSŐKÉNT MINDIG SAJÁT MEGÁLLAPÍTÁSAINKRA HAGYATKOZZUNK, A JELENLEVŐK ROSSZ INFORMÁCIÓT IS ADHATNAK.

5 Egyéb tünetek vizsgálata
A testtartás megtekintése. A beteg leheletének észlelése. A sérülések felkutatása (pl. sebek, vérzések).

6 A tudat és az eszmélet vizsgálata. Anamnézisfelvétel
Elsődleges és másodlagos életjelenségek vizsgálata. „Egyéb” tünetek vizsgálata.

7 A beteg vizsgálata, életműködések és az életveszély.
Részletes vizsgálat előtt tisztázni kell van-e közvetlen életveszély! 1, anamnezis felvétele: lehetőleg a betegtől! = TUDAT/ ESZMÉLET helyszín szemrevételezése = helyszín informatív szerepe! az esemény tisztázása = mi történt? az adott eseményre vonatkozó részletes anamnesis korábbi előzményi adatok tisztázása a beteg holmijának átvizsgálása ( gyógyszer, recept, zárójelentés, fénykép) 2, a beteg vizsgálata: megtekintés, tapintás, hallgatózás, kopogtatás… eszmélet : eszméleténél van / eszméletlen = fokozatai! tudat: tiszta tudatú / zavart = térben, időben! légzés: van / nincs keringés: van / nincs

8 A tudatállapot felmérésének lépései:
Kérdezzük meg a betegtől, hogy hívják, milyen nap van ma? Ha a felszólításra nem reagál, óvatosan rázzuk meg a vállát és folytassuk a kommunikációt! Ha betegünk a fizikai ingerre sem reagál, győződjünk meg arról, hogy nem csupán szimulációról van-e szó. Ezt a következőképpen tehetjük meg: fújjunk óvatosan az áldozat szemhéjára, csípjük meg óvatosan a beteg bőrét, pl. a fülcimpáján. hajoljunk a beteg füléhez és hangosan beszéljünk hozzá.

9 Az eszmélet vizsgálata:
A kontaktusba hozhatóság alapján: eszméleténél lévő beteg somnolentiás beteg soporozus beteg comás beteg eszméletlen beteg ellátása!!! további vizsgálatok!!!

10 Az életjelenségek vizsgálata
Életjelenségeknek nevezzük mindazokat a tüneteket, amelyek az élet megállapítására szolgálnak és melyekből az életveszélyt jelentő kórképek jellegére, és súlyosságára következtethetünk.

11 ELSŐDLEGES ÉLETJELENSÉGEK MÁSODLAGOS ÉLETJELENSÉGEK
Légzés Keringés Bőrszín Pupilla*(szembogár) Testhőmérséklet

12 A légzés vizsgálata: Look = lásd Listen = hallgasd Feel = érezd
( max 10 sec) Look = lásd Listen = hallgasd Feel = érezd A beteg mellé térdelve, arcunkat a szabaddá tett mellkas felé fordítva a mellkaskitérés megfigyelése mellett a légáramlást is érzékeljük fülünkkel, illetve arcunkkal a beteg szájánál. A hármas érzékelés egyfelől nagyobb biztonságot sugall, másfelől azt jelenti, hogy a mellkaskitéréseket a beteg arca előtt tartott fejünk pozíciójából figyeljük. A környezeti zaj és légáramlás miatt a légzés füllel, illetve arccal való észlelhetősége rendszerint bizonytalan, ezért helyszínen elsősorban a szabaddá tett mellkas oldalról való megfigyelése javasolt.

13 Telefonálj segítségért!
A beteg lélegzik: A beteg nem lélegzik: Stabil oldalfekvés Segítség kérés Observálás Kezdd el a segélynyújtást Telefonálj segítségért! Teaching Notes In most cases the student should, in the adult patient, be encouraged to go for immediate help if alone, however the different circumstances surrounding children, drowning or trauma should be discussed. References: European and Resuscitation Council (UK) Guidelines for Resuscitation Handley AJ, Becker LB, Allen M, van Drenth A, Kramer EB, Montgomery WH, Single rescuer adult basic life support: An advisory statement from the Basis Life Support Working Group of the International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR). Resuscitation 1997; 34: Handley AJ, Swain A, eds. Advanced Life Support Manual, 2nd Edn. London: Resuscitation Council (UK), 1996; 16. Montgomery W, Brown DD, Hazinski MF, Clawse J, Newell LD, Flint LS, Citizen response to cardiopulmonary emergencies. Annals of Emergency Medicine 1993; 22: 104

14 A keringés meglétének vizsgálata:
( max. 10 seconds) A keringés jeleit az arteria carotis tapintásával vizsgáljuk. Kezünkkel megkeressük a beteg ádámcsutkáját, a 3 középső ujjunkat függőlegesen a középvonalban a pajzsporcra helyezzük, laterális irányba lecsúsztatjuk, és a musculus sternocleidomastoideus és a gége közti árokban az utolsó ujjperccel tapintjuk az arteria carotis communis pulzációját. Fontos, hogy a tapintás során ne nyomjunk erősen az arteria carotisra, mert megtartott szívműködés esetén vagus mediálta reflex-bradycardiát, szívmegállást okozhatunk.

15

16 Pupillavizsgálat


Letölteni ppt "TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések