Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Machu Picchu Az Öreg csúcs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Machu Picchu Az Öreg csúcs."— Előadás másolata:

1 Machu Picchu Az Öreg csúcs

2 Földrajzi elhelyezkedése
Az egykori Inka Birodalom romvárosa (Machu Picchu, jelentése: Öreg csúcs) A perui Andok déli láncolatában, az Urubamba-folyó völgyében, a 2450 m magas Urubamba hegytetőn fekszik. Területe kb. 13 km².

3 Történelme A kecsua nyelvet beszélő inkák a 13. században alapították államukat. A Machu Picchut hagyomány szerint az 1460-as években – az inka király – Pachacutec Inca építtette. A város fél évszázadig virágzott, majd mintegy 400 évig "pihent". A spanyol hódítás idején polgárháború dúlt a birodalomban, és miután a győztes trónkövetelő Atahualpát Pizarro kivégeztette, néhány év alatt az egész birodalom a spanyolok kezére került.

4 Szerkezete Machu Picchu két, egymástól jól elkülöníthető részből áll.
Délen a mezőgazdasági szektort,az északi oldalon pedig magát a várost találjuk.

5 Építkezés Gránitból épült házakat, vallási- és szertartási célokat szolgáló épületegyütteseket találunk itt.

6 Építkezés II. Az inkák egyébként nagyszerű építőmérnökök voltak,
mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a város épületei tetejüket kivéve mind fennmaradtak.

7 Építkezés III. Az építkezés során nem használtak habarcsot, masszív kőtömböket faragtak ki és azokat építették egymásra.

8 Földművelés A mezőgazdasági rész földteraszokból áll, amelyek csatornával rendelkeztek. Az élethez a vizet egyetlen forrás szolgáltatta. A lépcsőzetes földteraszok majd 4 méter magasak. Két szempontból is forradalmi újítás volt a teraszos gazdálkodás, hiszen így jelentősen megnövelhették a művelhető földterületet, másrészt megakadályozták a hegyoldal erózióját.

9 Földművelés II. Az altalajt kavics- és agyagrétegekkel alakították ki, amelyre termékeny talajt hordtak a folyómederből. A szinteket kőből épített támfal tartja. A támfalba óriási köveket ékeltek, amelyek lépcsőkként funkcionáltak. A mintegy 300 teraszon kokacserjét, burgonyát, kukoricát és édesburgonyát termesztettek.

10 A Három Ablak Temploma A Szent Tér északnyugati oldalán lévő lépcső közvetlenül az Intiwatana csoporthoz vezet, amelynek különös alakja egy befejezetlen piramisra emlékeztet, amelyet Bingham Szent Hegynek nevezett el. Lenyűgöző, ahogy az egész komplexumot a környező hegyek közé illesztették. A hegy körül sok kis méretű terasz emelkedik, amelynek elsősorban nem a növénytermesztés volt a funkciója, hanem az eróziót volt hivatott megakadályozni. Ezeket a szűk kis teraszokat kertként használták, díszítő funkciója volt. Ekképpen a földteraszokat 3 csoportra oszthatjuk: mezőgazdasági, védelmező, díszítő.

11 Vége! A diát készítette: Szánóczki János


Letölteni ppt "Machu Picchu Az Öreg csúcs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések