Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakmai vizsga 2356.7.1-2. 1. Ön a Zöld út Utazási Iroda beutaztató referensének asszisztense. Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy készítsen programjavaslatot.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakmai vizsga 2356.7.1-2. 1. Ön a Zöld út Utazási Iroda beutaztató referensének asszisztense. Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy készítsen programjavaslatot."— Előadás másolata:

1

2 Szakmai vizsga 2356.7.1-2. 1. Ön a Zöld út Utazási Iroda beutaztató referensének asszisztense. Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy készítsen programjavaslatot egy 8 fős, Németországból Budapestre érkező földrajz-környezetvédelem szakos egyetemista csoport számára, melynek során a Balaton természeti kincseit és kulturális értékeit mutatja be. Milyen közlekedési eszközzel jutnak el a Balatonra, és milyen közlekedési eszközzel járják be a Balatont? Tegyen javaslatot a meglátogatandó helyekre, mutassa be a csoport közlekedési útvonalát, és térjen ki a Balaton körüli kulturális hagyományokra és látnivalókra! Készítse el a túra 1 hetes programtervét számítógépen! 2. Ismertesse a Balaton és környéke kulturális eseményeinek, valamint a Balaton és környéke ökoturisztikai fejlesztésének lehetőségeit!

3 Információtartalom vázlata Információtartalom vázlata A fenntartható fejlődés és fejlesztés fogalma, idegenforgalmi jelentősége A fenntartható fejlődés és fejlesztés fogalma, idegenforgalmi jelentősége A Balaton régió természeti adottságai A Balaton régió természeti adottságai Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Balaton környéki borvidékek Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Balaton környéki borvidékek Keresztény emlékek, kastélyok, múzeumok, városok a Balaton körül Keresztény emlékek, kastélyok, múzeumok, városok a Balaton körül A reformkor Balaton menti emlékei A reformkor Balaton menti emlékei Közlekedési útvonal-lehetőségek a Balaton mentén, alternatívák (közút, vasút, kerékpár, hajó) Közlekedési útvonal-lehetőségek a Balaton mentén, alternatívák (közút, vasút, kerékpár, hajó) Információtartalom vázlata Információtartalom vázlata A Balaton turisztikai kínálata A Balaton turisztikai kínálata A Balaton régió ökoturisztikai kínálatának fejlesztési lehetőségei A Balaton régió ökoturisztikai kínálatának fejlesztési lehetőségei A Balaton-felvidéki Nemzeti Park A Balaton-felvidéki Nemzeti Park A Kis-Balaton, Bivalyrezervátum A Kis-Balaton, Bivalyrezervátum Tapolca, tavas-barlang Tapolca, tavas-barlang Bazaltorgonák, Káli-medence Bazaltorgonák, Káli-medence A természet- és környezetvédelem fogalma, a turizmus hatása a természetre, társadalomra, pozitív – negatív hatások A természet- és környezetvédelem fogalma, a turizmus hatása a természetre, társadalomra, pozitív – negatív hatások Keresztény hagyományok Keresztény hagyományok Középkori magyar történelmi emlékhelyek Középkori magyar történelmi emlékhelyek Jelentős vallási emlékek Jelentős vallási emlékek Barokk emlékek Barokk emlékek Kulturális rendezvények, események Kulturális rendezvények, események

4 Fenntartható turizmus 1990-ben a turizmus szektor elfogadta az 1984-es Brundtland-féle ENSZ-jelentést, amely a fenntartható fejlődés elveire helyezi a hangsúlyt. 1990-ben a turizmus szektor elfogadta az 1984-es Brundtland-féle ENSZ-jelentést, amely a fenntartható fejlődés elveire helyezi a hangsúlyt. A fenntartható turizmus elméletét a Tourism in the year 2100 (Turizmus 2100-ban) elnevezésű WTO- kiadvány így magyarázza: A fenntartható turizmus elméletét a Tourism in the year 2100 (Turizmus 2100-ban) elnevezésű WTO- kiadvány így magyarázza: "Az ellenőrzött keretek között tartható turizmus kielégíti a jelenkor turistáinak és fogadóhelyeinek igényeit, de mindeközben megőrzi a jövő nemzedékek számára a már meglévő lehetőségeket, illetve bővíteni próbálja azok körét”. "Az ellenőrzött keretek között tartható turizmus kielégíti a jelenkor turistáinak és fogadóhelyeinek igényeit, de mindeközben megőrzi a jövő nemzedékek számára a már meglévő lehetőségeket, illetve bővíteni próbálja azok körét”.

5 Természet- és környezetvédelem A természetvédelem A természetvédelem az élőlények, az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzésére hivatott társadalmi tevékenység megjelölésére szolgáló fogalom. valamint a természeti táj megőrzésére hivatott társadalmi tevékenység megjelölésére szolgáló fogalom. A környezetvédelem A környezetvédelem az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul. az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul.

6 Természet- és környezetvédelem A természetvédelmi tevékenység elsősorban a természeti területekre és vadon élő fajokra fókuszál. A természetvédelmi tevékenység elsősorban a természeti területekre és vadon élő fajokra fókuszál. A környezetvédelemi tevékenység középpontjában az emberi társadalom érdekei állnak. A környezetvédelemi tevékenység középpontjában az emberi társadalom érdekei állnak. A környezet- és természetvédelmi tevékenység csak egymást kölcsönösen feltételezve és kiegészítve lehet hatékony. A környezet- és természetvédelmi tevékenység csak egymást kölcsönösen feltételezve és kiegészítve lehet hatékony. A magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag

7 Ökoturizmus Célja: a területet oly módon megismertetni a vendéggel, hogy a turistaforgalom se mennyiségével, se minőségével ne zavarja meg a helyben élők mindennapjait és ne tegyen kárt a természeti és kulturális értékekben. Célja: a területet oly módon megismertetni a vendéggel, hogy a turistaforgalom se mennyiségével, se minőségével ne zavarja meg a helyben élők mindennapjait és ne tegyen kárt a természeti és kulturális értékekben. Fontos a tudatos környezeti nevelés. Ennek egyik legmegfelelőbb formája a minősített, magas színvonalú erdei iskola lehet, amely speciális ökoturisztikai terméknek tekinthető. Fontos a tudatos környezeti nevelés. Ennek egyik legmegfelelőbb formája a minősített, magas színvonalú erdei iskola lehet, amely speciális ökoturisztikai terméknek tekinthető.

8 Az ökoturisták kis csoportokban, kis csoportokban, lehetőleg környezetkímélő közlekedési eszközöket igénybe véve érkeznek utazásuk célterületére. lehetőleg környezetkímélő közlekedési eszközöket igénybe véve érkeznek utazásuk célterületére. A látnivalók bemutatásán túl a program az élet helyi sajátosságaira, aktuális problémáira is ráirányítja a látogatók figyelmét. A látnivalók bemutatásán túl a program az élet helyi sajátosságaira, aktuális problémáira is ráirányítja a látogatók figyelmét. A program-összeállításban megjelennek a természetjárás különböző formái, mint a gyalogos, a kerékpáros, vagy a vízi túrázás, és rendszerint természetjárással kitöltött félnapokat követi a kulturális látnivalók megtekintése. A program-összeállításban megjelennek a természetjárás különböző formái, mint a gyalogos, a kerékpáros, vagy a vízi túrázás, és rendszerint természetjárással kitöltött félnapokat követi a kulturális látnivalók megtekintése. A Nyugat-Európában kialakult gyakorlat szerint az ökoturisták látogatásuk során nemcsak kapni, hanem adni is szeretnének, ezért hangsúlyosan helyi tulajdonú kisebb szálláshelyeket és éttermeket vesznek igénybe, helyi termékeket fogyasztanak, költésükkel tudatosan is hozzájárulva a térség fejlődéséhez. A Nyugat-Európában kialakult gyakorlat szerint az ökoturisták látogatásuk során nemcsak kapni, hanem adni is szeretnének, ezért hangsúlyosan helyi tulajdonú kisebb szálláshelyeket és éttermeket vesznek igénybe, helyi termékeket fogyasztanak, költésükkel tudatosan is hozzájárulva a térség fejlődéséhez.

9 Ökoturizmus Így az ökoturizmus a magas fajlagos költésű és kiemelten jövedelmező turisztikai ágazatok közé sorolható. Így az ökoturizmus a magas fajlagos költésű és kiemelten jövedelmező turisztikai ágazatok közé sorolható. Pl.: a Dunakanyarnak, az Ipoly-völgyének és a Balaton környékének sokarcúsága különösen jó lehetőséget kínál az ökoturizmus felvirágoztatására. Pl.: a Dunakanyarnak, az Ipoly-völgyének és a Balaton környékének sokarcúsága különösen jó lehetőséget kínál az ökoturizmus felvirágoztatására.

10 Balaton turisztikai régió A régió területéhez tartozik: Veszprém, Zala és Somogy megyék egy része. A régió területéhez tartozik: Veszprém, Zala és Somogy megyék egy része. Domborzata igen változatos: Keszthelyi- hegység, Tapolcai-medence, Káli-medence, Balaton- felvidék, Tihanyi-félsziget, Déli-Bakony nyúlványai, Mez ő föld, Küls ő -Somogy, Bels ő -Somogy, Marcali- hát. Domborzata igen változatos: Keszthelyi- hegység, Tapolcai-medence, Káli-medence, Balaton- felvidék, Tihanyi-félsziget, Déli-Bakony nyúlványai, Mez ő föld, Küls ő -Somogy, Bels ő -Somogy, Marcali- hát.

11

12 Balaton Kialakulása: vetődéssel keletkezett árkos tó. Méretei: 78 km hosszú, 4-14 km széles. Legkeskenyebb a Tihanyi-félsziget csúcsánál, ahol 1,5 km, de itt a legmélyebb, 12,5 m (ún. „Tihanyi- kút”). Átlagos mélysége 3 m, kerülete 200 km, területe 600 km 2. Méretei: 78 km hosszú, 4-14 km széles. Legkeskenyebb a Tihanyi-félsziget csúcsánál, ahol 1,5 km, de itt a legmélyebb, 12,5 m (ún. „Tihanyi- kút”). Átlagos mélysége 3 m, kerülete 200 km, területe 600 km 2. A medencét csapadék és talajvíz tölti fel + patakok, és a Zala táplálja → felesleges vizét a Sió-csatorna vezeti le. A medencét csapadék és talajvíz tölti fel + patakok, és a Zala táplálja → felesleges vizét a Sió-csatorna vezeti le. Szép fényjelenségek az ezüst-és aranyhíd. Szép fényjelenségek az ezüst-és aranyhíd. Közép-Európa legnagyobb tava egyben a legmelegebb is = 25-28 C o nyáron → Budapest után hazánk 2. legnagyobb idegenforgalmat lebonyolító régiója. Közép-Európa legnagyobb tava egyben a legmelegebb is = 25-28 C o nyáron → Budapest után hazánk 2. legnagyobb idegenforgalmat lebonyolító régiója.

13

14 Balaton Túrolás: télen a hőmérséklet emelkedése során a jég megreped, később a hőm. csökkenésével a repedések befagynak = hízik a jég. Ez a hízott rész azonban már nem fér el, így a jég egymásra torlódik = túrolás. Túrolás: télen a hőmérséklet emelkedése során a jég megreped, később a hőm. csökkenésével a repedések befagynak = hízik a jég. Ez a hízott rész azonban már nem fér el, így a jég egymásra torlódik = túrolás. Rianás: a jégtáblák közötti nyílt vízfelületek. Rianás: a jégtáblák közötti nyílt vízfelületek. Vonzereje: víz + homokos föveny; mediterrán jellegű táj; szőlők, pincék, borok; vulkáni működés, illetve utóműködés nyomai; ásvány-és hévizek; kastélyok; templomok; múzeumok; rendezvények; Budapest „közelsége”; stb. Vonzereje: víz + homokos föveny; mediterrán jellegű táj; szőlők, pincék, borok; vulkáni működés, illetve utóműködés nyomai; ásvány-és hévizek; kastélyok; templomok; múzeumok; rendezvények; Budapest „közelsége”; stb.

15

16 A régió éghajlata Óceáni és mediterrán hatásokkal módosított mérsékelt kontinentális éghajlat jellemző. Óceáni és mediterrán hatásokkal módosított mérsékelt kontinentális éghajlat jellemző. Maga a tó jelentős hatással van környezete mikroklímájára. A hatalmas víztömeg kiegyenlítő hatással van a levegő hőmérsékletére is, amely nyáron a tó körül enyhébb, ősszel és télen melegebb, tavasszal hűvösebb mint a tótól távolabb. Maga a tó jelentős hatással van környezete mikroklímájára. A hatalmas víztömeg kiegyenlítő hatással van a levegő hőmérsékletére is, amely nyáron a tó körül enyhébb, ősszel és télen melegebb, tavasszal hűvösebb mint a tótól távolabb. A víztükör visszaveri a ráeső napfény jelentős részét, emiatt az északi part déli kitettségű hegyoldalai kiváló szőlőtermő területek, amit már a rómaiak is felismertek. A víztükör visszaveri a ráeső napfény jelentős részét, emiatt az északi part déli kitettségű hegyoldalai kiváló szőlőtermő területek, amit már a rómaiak is felismertek. A tó sekély vizét a nap könnyen átmelegíti, ezért a víz nyári maximális hőmérséklete 28-29 fok is lehet. A vízhőmérsékletet hivatalosan Siófoknál, egy méter mélységben mérik. A tó sekély vizét a nap könnyen átmelegíti, ezért a víz nyári maximális hőmérséklete 28-29 fok is lehet. A vízhőmérsékletet hivatalosan Siófoknál, egy méter mélységben mérik.

17

18 A régió közlekedése A balatoni közlekedés történetéről az első ismert adatok a római korból származnak, hajókon vitték a követ Vörösberényből a Fenékpuszta területén fekvő építkezésekhez. A balatoni közlekedés történetéről az első ismert adatok a római korból származnak, hajókon vitték a követ Vörösberényből a Fenékpuszta területén fekvő építkezésekhez. Hajózás Hajózás A balatoni személyhajózás 1846. szeptember 21-én indult meg. Ezen a napon bocsátották vízre az első gőzhajót, a Kisfaludyt Balatonfüreden. A balatoni személyhajózás 1846. szeptember 21-én indult meg. Ezen a napon bocsátották vízre az első gőzhajót, a Kisfaludyt Balatonfüreden. A Balatonon tavasztól őszig rendszeres hajójáratok közlekednek, Tihany és Szántód között a komp csak a tó befagyásakor nem közlekedik. A Balatonon tavasztól őszig rendszeres hajójáratok közlekednek, Tihany és Szántód között a komp csak a tó befagyásakor nem közlekedik. Szükség lenne egy 2. kompjárat beindítására, a második kompjáratot Fonyód-Badacsony között indítanák be. Szükség lenne egy 2. kompjárat beindítására, a második kompjáratot Fonyód-Badacsony között indítanák be.

19 A régió közlekedése Balatoni Hajózási Zrt.: Balatoni Hajózási Zrt.: Az elmúlt több mint 150 év alatt a cég a balatoni turizmus meghatározó részévé vált. Az elmúlt több mint 150 év alatt a cég a balatoni turizmus meghatározó részévé vált. A balatoni személyhajó-forgalom nagy részét 24 motoros személyhajó és egy 25 fő befogadóképességű vitorlás bonyolítja le. A balatoni személyhajó-forgalom nagy részét 24 motoros személyhajó és egy 25 fő befogadóképességű vitorlás bonyolítja le. Személyhajóik ma már a Balaton 22 kikötőjét érintik. Személyhajóik ma már a Balaton 22 kikötőjét érintik. A legtöbb kirándulóhajó a Tihanyi-félsziget és a badacsonyi borvidék nevezetességeinek megtekintésére szállítja utasait. A legtöbb kirándulóhajó a Tihanyi-félsziget és a badacsonyi borvidék nevezetességeinek megtekintésére szállítja utasait. A menetrend szerinti járatokon kívül sétahajók, diszkóhajók és igény szerint különhajók indulnak. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek rendezvényhajóik. A menetrend szerinti járatokon kívül sétahajók, diszkóhajók és igény szerint különhajók indulnak. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek rendezvényhajóik. Társaságuk üzemelteti a Balaton legnagyobb vitorláskikötő- láncát, mely jelenleg 10 nagyobb és 11 kisebb kikötőből áll. Társaságuk üzemelteti a Balaton legnagyobb vitorláskikötő- láncát, mely jelenleg 10 nagyobb és 11 kisebb kikötőből áll.

20

21 A régió közlekedése A vasúti forgalom 1861-ben indult meg a Balaton déli partján Buda és Nagykanizsa között a Déli Vasút jóvoltából. A vasúti forgalom 1861-ben indult meg a Balaton déli partján Buda és Nagykanizsa között a Déli Vasút jóvoltából. A Balatont vasúthálózat öleli körül, melyen a nyári főszezonban sűrűn járnak vonatok. A Balatont vasúthálózat öleli körül, melyen a nyári főszezonban sűrűn járnak vonatok. A Balaton Mix a MÁV-START A Balaton Mix a MÁV-START és a BAHART közös jegye, amely a tó körüli vasútvonalakon és a BAHART járatain az érvényességi időn belül korlátlan számú utazást tesz lehetővé.

22 A régió közlekedése Közúton az M7-es autópályán közelíthető meg, mely a déli part településeinél halad. Közúton az M7-es autópályán közelíthető meg, mely a déli part településeinél halad. Az északi parton Balatonakarattyától a 71-es úton juthatunk el a part menti településekre. Az északi parton Balatonakarattyától a 71-es úton juthatunk el a part menti településekre.

23 A régió közlekedése A Balatoni Bringakörút a Balatont körülölelő, mintegy 210 km hosszú, végig táblával jelölt útvonal, amely részben kerékpárutakon, részben part menti mellékutakon vezet. A Balatoni Bringakörút a Balatont körülölelő, mintegy 210 km hosszú, végig táblával jelölt útvonal, amely részben kerékpárutakon, részben part menti mellékutakon vezet.

24 A régió közlekedése Reptér: Sármellék – FlyBalaton Reptér: Sármellék – FlyBalaton Kisvasút: Balatonfenyves – Somogyszentpál Kisvasút: Balatonfenyves – Somogyszentpál Naponta 5 vonat indul, a menetidő 40 perc. Naponta 5 vonat indul, a menetidő 40 perc.

25 Balaton-felvidéki NP A mozaikos felépítésű Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult Veszprém és Zala megye területén. A mozaikos felépítésű Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult Veszprém és Zala megye területén. Védett területei: Védett területei: Tihany: itt került kijelölésre 1952-ben hazánk első tájvédelmi körzete. Gejzírkúpok – Aranyház, Belső- és Külső-tó. Tihany: itt került kijelölésre 1952-ben hazánk első tájvédelmi körzete. Gejzírkúpok – Aranyház, Belső- és Külső-tó. A Pécselyi-medencére a természeti értékek mellett a hagyományos gazdálkodási módok, az öreg borpincék hangulata jellemző. A Pécselyi-medencére a természeti értékek mellett a hagyományos gazdálkodási módok, az öreg borpincék hangulata jellemző. Káli-medence: felszíni képződményei közül a legfontosabbak a bazaltkúpok és bazaltzsákok, valamint a „kőtengerek”. Káli-medence: felszíni képződményei közül a legfontosabbak a bazaltkúpok és bazaltzsákok, valamint a „kőtengerek”.

26 Gyurgyalag Levendula Tihany – Aranyház gejzírkúpja

27 Tihanyi Belső- és Külső-tó, Barátlakások Pécselyi-medence

28 Káli-medence, Hegyestű, kővágóörsi „kőtenger”

29 Balaton-felvidéki NP Badacsony és a Tapolcai-medence: a Balaton partjának hegyei – Badacsony, Szigliget stb. – vulkáni tevékenység nyomán alakultak ki. Tanúhegyek. Badacsony és a Tapolcai-medence: a Balaton partjának hegyei – Badacsony, Szigliget stb. – vulkáni tevékenység nyomán alakultak ki. Tanúhegyek. Keszthelyi-hegység, a Tátika és a Kovácsi-hegy csoportja. Keszthelyi-hegység, a Tátika és a Kovácsi-hegy csoportja. A Kis-Balaton több tényező együttes hatásának köszönheti létét. A Kis-Balaton több tényező együttes hatásának köszönheti létét. a Zala folyó itt rakta le hordalékát, a Zala folyó itt rakta le hordalékát, de fontos tényező az ember természetet átalakító munkája. de fontos tényező az ember természetet átalakító munkája. A sorozatos beavatkozások során veszélybe került az ország legcsodálatosabb madárparadicsoma. 1979-ben Magyarország csatlakozott a Ramsari Egyezményhez, és a Kis-Balaton felkerült a „Nemzetközi jelentőségű vadvizek” jegyzékére. 1984-ben megkezdődtek a rekonstrukciós munkák. A sorozatos beavatkozások során veszélybe került az ország legcsodálatosabb madárparadicsoma. 1979-ben Magyarország csatlakozott a Ramsari Egyezményhez, és a Kis-Balaton felkerült a „Nemzetközi jelentőségű vadvizek” jegyzékére. 1984-ben megkezdődtek a rekonstrukciós munkák.

30 Badacsony, Tátikai vár, Tapolcai tavasbarlang

31 Badacsony és Szent György-hegy, Szigliget, Csobánc

32 Kis-Balaton, Kányavári-sziget, Kápolnapusztai bivalyrezervátum

33 Balaton-felvidéki NP Néhány természetvédelem alatt álló terület: Néhány természetvédelem alatt álló terület: Hévízi-gyógytó Hévízi-gyógytó Tapolcai- tavasbarlang Tapolcai- tavasbarlang Zirci arborétum Zirci arborétum Fenyőfői ősfenyves Fenyőfői ősfenyves Szentgáli tiszafás Szentgáli tiszafás (az utolsó 3 a Közép- Dunántúl régióban található)

34 Szentgáli tiszafás Zirci arborétum

35

36 Balaton-felvidéki NP BARLANGOK - BARLANGI KALANDTÚRÁK BARLANGOK - BARLANGI KALANDTÚRÁK Tapolcai –tavasbarlang Tapolcai –tavasbarlang Balatonederics, Csodabogyós-barlang Balatonederics, Csodabogyós-barlang Balatonfüred, Lóczy- barlang Balatonfüred, Lóczy- barlang Szentgáli-kőlik Szentgáli-kőlik

37 Bemutatóhelyek a Nemzeti Parkban KÁLI-MEDENCE KÁLI-MEDENCE Hegyestű Geológiai Bemutatóhely Hegyestű Geológiai Bemutatóhely Salföld, Major Salföld, Major BAKONY BAKONY Arborétum, Zirc Arborétum, Zirc Bakonybél, Bakonyi Erdők Háza Bakonybél, Bakonyi Erdők Háza KIS-BALATON KIS-BALATON Diás- sziget, "Matula kunyhó" és Fekete István Emlékszoba Diás- sziget, "Matula kunyhó" és Fekete István Emlékszoba Vörs, Tájház Vörs, Tájház Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

38

39 1. Badacsony Kizárólag (99 %) fehér borszőlő fajtákat termesztenek. Kizárólag (99 %) fehér borszőlő fajtákat termesztenek. A legismertebb fajták: Kéknyelű, Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot Blanc, Zenit. A legismertebb fajták: Kéknyelű, Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot Blanc, Zenit. A borvidéken illatos, zamatos finom savtartalmú telt borok teremnek. A borvidéken illatos, zamatos finom savtartalmú telt borok teremnek. A fajták közül mintegy 70 %- ban termesztett Olaszrizling bora rendkívül harmonikus. A fajták közül mintegy 70 %- ban termesztett Olaszrizling bora rendkívül harmonikus. Az intenzív és tartós illattal, zamattal rendelkező Szürkebarát gyakran édesen kerül forgalomba. Az intenzív és tartós illattal, zamattal rendelkező Szürkebarát gyakran édesen kerül forgalomba. A híres Kéknyelű bora száraz kemény, savas karakterű. A híres Kéknyelű bora száraz kemény, savas karakterű.

40 2. Balatonboglári A Balatonboglári borvidéken elsősorban a fehér borszőlő fajták terjedtek el, de vörös borszőlő termesztésre ugyancsak kiválóan alkalmas a terület. A Balatonboglári borvidéken elsősorban a fehér borszőlő fajták terjedtek el, de vörös borszőlő termesztésre ugyancsak kiválóan alkalmas a terület. A fehér borok illatban és zamatban gazdagok, jellegzetesek, savasak, sok a pezsgő alapanyag. Jellemző fajták: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Zöld Veltelini, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Sauvignon, Tramini. A fehér borok illatban és zamatban gazdagok, jellegzetesek, savasak, sok a pezsgő alapanyag. Jellemző fajták: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Zöld Veltelini, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Sauvignon, Tramini. Jellemzően inkább a „burgundi” jellegű, gyümölcs illatokat, zamatokat adó vörös borok készítésére alkalmas ez a borvidék. Különösen a Balatonboglári Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Merlot borok kiváló minőségűek. Jellemzően inkább a „burgundi” jellegű, gyümölcs illatokat, zamatokat adó vörös borok készítésére alkalmas ez a borvidék. Különösen a Balatonboglári Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Merlot borok kiváló minőségűek.

41 3. Balatonfüred-Csopak A Balaton keleti medencéjében található, Alsóörstől Zánkáig. A Balaton keleti medencéjében található, Alsóörstől Zánkáig. Jelenleg elsősorban a fehér borszőlő fajták telepíthetők, így az Olaszrizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Juhfark, Pinot Blanc, Sauvignon, Tramini és a Zenit. Jelenleg elsősorban a fehér borszőlő fajták telepíthetők, így az Olaszrizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Juhfark, Pinot Blanc, Sauvignon, Tramini és a Zenit. Tihanynak a borvidékhez kapcsolása az eddiginél nagyobb teret enged a vörös borszőlő fajták telepítéséhez (Cabernet franc és Sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt). Tihanynak a borvidékhez kapcsolása az eddiginél nagyobb teret enged a vörös borszőlő fajták telepítéséhez (Cabernet franc és Sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt).

42 4. Balatonfelvidéki A borvidék a Keszthelyi-hegység és a Déli-Bakony közötti medencék oldalain, a Káli-medence lejtőin terül el. A borvidék a Keszthelyi-hegység és a Déli-Bakony közötti medencék oldalain, a Káli-medence lejtőin terül el. Jelenleg mindhárom körzetében telepíthető a fehér borszőlő fajták közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és a Ottonel muskotály, a vörös borszőlő fajták közül pedig a Pinot Noir. Jelenleg mindhárom körzetében telepíthető a fehér borszőlő fajták közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és a Ottonel muskotály, a vörös borszőlő fajták közül pedig a Pinot Noir. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint és a Sárga muskotály. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint és a Sárga muskotály.

43 5. Balatonmelléke Hazánk legcsapadékosabb és legfiatalabb borvidéke (évi 700-800 mm csapadék). Hazánk legcsapadékosabb és legfiatalabb borvidéke (évi 700-800 mm csapadék). Fő fajtája az Olaszrizling (50 %), amit területi aránya alapján a Rizlingszilváni, a Zöld veltelini, a Chardonnay, és a Zala gyöngye követ. Az illatos bort adó fajták közül említésre méltó a Cserszegi fűszeres, az Ottonel muskotály az Irsai Olivér és a Tramini. Fő fajtája az Olaszrizling (50 %), amit területi aránya alapján a Rizlingszilváni, a Zöld veltelini, a Chardonnay, és a Zala gyöngye követ. Az illatos bort adó fajták közül említésre méltó a Cserszegi fűszeres, az Ottonel muskotály az Irsai Olivér és a Tramini.

44 Vallási emlékek Tihanyi Bencés Apátság Tihanyi Bencés Apátság A barokk templom eredeti helyén megmaradt altemplom az alapító, I. András korából való (1055), tehát 700 évvel idősebb, mint maga az apátsági templom. A barokk templom eredeti helyén megmaradt altemplom az alapító, I. András korából való (1055), tehát 700 évvel idősebb, mint maga az apátsági templom. Az 1055-ös Alapítólevél legrégibb nyelvemlékünk. Ebben olvasható: „Feherüváru reá meneü hodo utu reá” = „Fehérvárra menő hadi útra”. Az 1055-ös Alapítólevél legrégibb nyelvemlékünk. Ebben olvasható: „Feherüváru reá meneü hodo utu reá” = „Fehérvárra menő hadi útra”. Az Alapítólevelet a pannonhalmi Az Alapítólevelet a pannonhalmi apátságban őrzik. apátságban őrzik. Az apátsági templomot Az apátsági templomot 1719-1754 között építtette Lécs Ágoston apát.

45

46 Vallási emlékek Nagyvázsony - Pálos kolostor és gótikus templom: romjaik a település határában találhatók, Kinizsi Pál és felesége, Magyar Benigna építtette mindkettőt. A templomban van eltemetve Kinizsi Pál és felesége. Nagyvázsony - Pálos kolostor és gótikus templom: romjaik a település határában találhatók, Kinizsi Pál és felesége, Magyar Benigna építtette mindkettőt. A templomban van eltemetve Kinizsi Pál és felesége.

47 Vallási emlékek Andocs: Katolikus templom Andocs: Katolikus templom A Boldogságos Szűz közel 500 éves fa szobrát évente ezrek keresik fel, ezzel a település Somogy leghíresebb Mária-kegyhelye. A Boldogságos Szűz közel 500 éves fa szobrát évente ezrek keresik fel, ezzel a település Somogy leghíresebb Mária-kegyhelye. A Szűzanyának e messze földön híres szentélyét még a törökök sem bántották. A tornyán megtűrték a keresztet, sőt még adományokkal is ellátták a templomot. A Szűzanyának e messze földön híres szentélyét még a törökök sem bántották. A tornyán megtűrték a keresztet, sőt még adományokkal is ellátták a templomot. Az első palástot még 1747-ben Széchenyi Katalin ajándékozta a kegyszobornak, melyet azóta öltöztetnek. Ma már több száz darabos ruhagyűjteményt tekinthetünk meg a templommal egybeépült kolostorban. Az első palástot még 1747-ben Széchenyi Katalin ajándékozta a kegyszobornak, melyet azóta öltöztetnek. Ma már több száz darabos ruhagyűjteményt tekinthetünk meg a templommal egybeépült kolostorban.

48

49 Vallási emlékek Somogyvár - Szent Egyed bazilika Somogyvár - Szent Egyed bazilika I. László építtette. I. László építtette. 1095-ben I. Lászlót kívánsága szerint az általa alapított somogyvári kolostorba temették el. Később - valószínűleg az 1192-ben tartott szentté avatása előtt – Nagyváradra, a szintén általa alapított püspökség székesegyházába vitték át hamvait. 1095-ben I. Lászlót kívánsága szerint az általa alapított somogyvári kolostorba temették el. Később - valószínűleg az 1192-ben tartott szentté avatása előtt – Nagyváradra, a szintén általa alapított püspökség székesegyházába vitték át hamvait. Az apátság a török időkben elpusztult, az 1970-es évektől kezdték el feltárni, illetve konzerválták az épületegyüttes alapfalait. A millennium alkalmából Szent László egész alakos szobrát állították fel. Az apátság a török időkben elpusztult, az 1970-es évektől kezdték el feltárni, illetve konzerválták az épületegyüttes alapfalait. A millennium alkalmából Szent László egész alakos szobrát állították fel.

50 Vallási emlékek Vörösberény (Balatonalmádi) - Református templom: a 13. század végén épült, a 60-as években helyreállították. A lőréses, támpilléres erődfallal körülvett épület ma a Balaton-felvidék egyetlen, épen maradt erődtemploma. Vörösberény (Balatonalmádi) - Református templom: a 13. század végén épült, a 60-as években helyreállították. A lőréses, támpilléres erődfallal körülvett épület ma a Balaton-felvidék egyetlen, épen maradt erődtemploma.

51 Vallási emlékek Balatonfüred - Kerektemplom Balatonfüred - Kerektemplom Balatonalmádi - Szent Jobb-kápolna: 1957-ben szétszedett darabokban érkezett ide a budai várból, amelyet kívülről az itt található Szent Imre templom szentélyéhez építettek. Ebben találjuk Róth Miksa arany mozaikját, amely Szent Istvánt ábrázolja. Balatonalmádi - Szent Jobb-kápolna: 1957-ben szétszedett darabokban érkezett ide a budai várból, amelyet kívülről az itt található Szent Imre templom szentélyéhez építettek. Ebben találjuk Róth Miksa arany mozaikját, amely Szent Istvánt ábrázolja.

52 Vallási emlékek Szigliget – Avasi Csonkatorony Szigliget – Avasi Csonkatorony 13. századi templomrom, csak az egykori torony látható. 13. századi templomrom, csak az egykori torony látható. Zalaszántó - Buddhista sztúpa Zalaszántó - Buddhista sztúpa A hófehér épület avató ünnepségén 1993-ban részt vett a dalai láma is. A hófehér épület avató ünnepségén 1993-ban részt vett a dalai láma is.

53 Várak, kastélyok Keszthely - Festetics-kastély: (1745-1887) az egész Balaton legnagyobb méretű és kulturális jelentőségű épülete. Keszthely - Festetics-kastély: (1745-1887) az egész Balaton legnagyobb méretű és kulturális jelentőségű épülete. Festetics Kristóf kezdte építeni a 18. század közepén. Festetics Kristóf kezdte építeni a 18. század közepén. Déli szárnyában helyezték el a ma már 86 ezer kötetes Festetics által alapított Helikon Könyvtárat. Déli szárnyában helyezték el a ma már 86 ezer kötetes Festetics által alapított Helikon Könyvtárat. A kastélyban időszakos kiállításokat, a díszteremben pedig hangversenyeket is rendeznek. A kastélyban időszakos kiállításokat, a díszteremben pedig hangversenyeket is rendeznek.

54

55 Várak, kastélyok Nagyvázsony - Zichy-kastély Nagyvázsony - Zichy-kastély Hatalmas parkja természetvédelmi terület, nyaranta kulturális rendezvények helyszíne. Helyreállítása óta négy- illetve ötcsillagos szállodaként fogad vendégeket. Hatalmas parkja természetvédelmi terület, nyaranta kulturális rendezvények helyszíne. Helyreállítása óta négy- illetve ötcsillagos szállodaként fogad vendégeket. Pécsely - Himfy-vár vagy Zádorvár (1384) Pécsely - Himfy-vár vagy Zádorvár (1384) A Zádor-hegyen található rom a Kinizsiek birtoka volt valaha. A vár területén kilátót állítottak fel. A Zádor-hegyen található rom a Kinizsiek birtoka volt valaha. A vár területén kilátót állítottak fel.

56 Várak, kastélyok Szigligeti vár Szigligeti vár A pannonhalmi bencések a IV. Béla által nekik adományozott Balaton melléki szigeten - Szigligeten - 1260- ban kezdtek el várat építeni. A pannonhalmi bencések a IV. Béla által nekik adományozott Balaton melléki szigeten - Szigligeten - 1260- ban kezdtek el várat építeni.

57 Várak, kastélyok Nagyvázsonyi vár: a várat a Vezsenyi család építtette, a XIV. századtól kezdve. Mivel a család a XV. század második felében kihalt, birtokuk a királyra, történetesen éppen Mátyás királyra szállt, aki a várat és az uradalmat a csehek ellen bátran és eredményesen harcoló Kinizsi Pálnak adományozta. Nagyvázsonyi vár: a várat a Vezsenyi család építtette, a XIV. századtól kezdve. Mivel a család a XV. század második felében kihalt, birtokuk a királyra, történetesen éppen Mátyás királyra szállt, aki a várat és az uradalmat a csehek ellen bátran és eredményesen harcoló Kinizsi Pálnak adományozta. Az egykori védőrendszeren belüli kápolnában található Kinizsi vörös márvány síremléke. Az egykori védőrendszeren belüli kápolnában található Kinizsi vörös márvány síremléke.

58 Várak, kastélyok Balatonszentgyörgy - Csillagvár: a 19. század elején építtette Festetics László. Ma a hajdani végvári vitézek életét bemutató kiállítás tekinthető itt meg. Balatonszentgyörgy - Csillagvár: a 19. század elején építtette Festetics László. Ma a hajdani végvári vitézek életét bemutató kiállítás tekinthető itt meg. Szigliget - Eszterházy-kastély – alkotóház Szigliget - Eszterházy-kastély – alkotóház

59 Múzeumok Balatonederics – Afrika Múzeum Balatonederics – Afrika Múzeum Tihany, Keszthely - Babamúzeum Tihany, Keszthely - Babamúzeum Keszthely – Balatoni Múzeum, Georgikon Majormúzeum, Marcipán Múzeum Keszthely – Balatoni Múzeum, Georgikon Majormúzeum, Marcipán Múzeum

60

61 Múzeumok Siófok – Ásványmúzeum, Kálmán Imre Múzeum, Tojásművészeti Kiállítás Siófok – Ásványmúzeum, Kálmán Imre Múzeum, Tojásművészeti Kiállítás Nikla – Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum Nikla – Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum Badacsonytomaj – Egry József Emlékmúzeum Badacsonytomaj – Egry József Emlékmúzeum

62 Múzeumok Balatonszárszó – József Attila Emlékmúzeum Balatonszárszó – József Attila Emlékmúzeum Balatonszemes – Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, Postamúzeum Balatonszemes – Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, Postamúzeum Nagyvázsony, Tihany – Szabadtéri Néprajzi Múzeum Nagyvázsony, Tihany – Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tapolca – Városi Múzeum Tapolca – Városi Múzeum

63 Műemlékek Balatonfüred Balatonfüred Anna Grand Hotel: copf stílusban épült 1781- 1803 között. A földszinten árkádos fedett sétány foglalja magába a Füredi Panteont, ahol Balatonfüredhez kötödő híres emberek emléktáblái találhatók. Emeleti dísztermében rendezik minden év júliusában az Anna-bált. Anna Grand Hotel: copf stílusban épült 1781- 1803 között. A földszinten árkádos fedett sétány foglalja magába a Füredi Panteont, ahol Balatonfüredhez kötödő híres emberek emléktáblái találhatók. Emeleti dísztermében rendezik minden év júliusában az Anna-bált. Kossuth Lajos Ivócsarnok: a kút oszlopcsarnoka mai formáját 1853-ban nyerte el. A szénsavas gyógyvizet ma az állami Szívkórházban hasznosítják. Kossuth Lajos Ivócsarnok: a kút oszlopcsarnoka mai formáját 1853-ban nyerte el. A szénsavas gyógyvizet ma az állami Szívkórházban hasznosítják. Blaha Lujza klasszicista nyaralója: ma szálloda és étterem működik benne. Blaha Lujza klasszicista nyaralója: ma szálloda és étterem működik benne.

64

65 Műemlékek Balatonfüred Balatonfüred Szívkórház: 1912-1913-ban emelték az ivócsarnok mögötti területen. Ennél régebbi, 1781-1803-ból való a szanatórium copf stílusú épülete a tér északi részén. Füred a Szívbetegek Mekkája. 1926-ban itt gyógyult meg a világhírű hindu költő Rabindranath Tagore is, akiről a híres sétányt nevezték el Füreden. Szívkórház: 1912-1913-ban emelték az ivócsarnok mögötti területen. Ennél régebbi, 1781-1803-ból való a szanatórium copf stílusú épülete a tér északi részén. Füred a Szívbetegek Mekkája. 1926-ban itt gyógyult meg a világhírű hindu költő Rabindranath Tagore is, akiről a híres sétányt nevezték el Füreden. Horváth-ház: a Balaton legszebb copfstílusú épülete. 2005-ben felújították és luxuslakásokat alakítottak ki benne. Valaha ebben az épületben rendezték meg a híres Anna-bálokat. Az elsőt 1825. július 26-án tartották a Horváth-család Anna nevű lányának tiszteletére. Horváth-ház: a Balaton legszebb copfstílusú épülete. 2005-ben felújították és luxuslakásokat alakítottak ki benne. Valaha ebben az épületben rendezték meg a híres Anna-bálokat. Az elsőt 1825. július 26-án tartották a Horváth-család Anna nevű lányának tiszteletére.

66

67 Műemlékek Badacsony – Szegedy Róza-ház: a földszinten a szüret eszközei, edények, pinceszerszámok láthatóak. Az emeleten Szegedy Róza férje, a költő, Kisfaludy Sándor tárgyai, művei, munkásságának emlékei tekinthetők meg. Badacsony – Szegedy Róza-ház: a földszinten a szüret eszközei, edények, pinceszerszámok láthatóak. Az emeleten Szegedy Róza férje, a költő, Kisfaludy Sándor tárgyai, művei, munkásságának emlékei tekinthetők meg. Tapolcai malom a Malom-tónál: a XVII. század végén, a XVIII. század elején épült egykori alsó malom ma szálloda. Oldalán ma is ott látható a forgó vízikerék. Tapolcai malom a Malom-tónál: a XVII. század végén, a XVIII. század elején épült egykori alsó malom ma szálloda. Oldalán ma is ott látható a forgó vízikerék.

68 Műemlékek Balatonszárszó - József Attila: 1937 decemberében a költő, 32 évesen itt vetett véget életének, egy vonat alá vetve magát. Emlékmúzeuma a testvére régi panziója, ahonnan a költő elindult végzetes útjára. Balatonszárszó - József Attila: 1937 decemberében a költő, 32 évesen itt vetett véget életének, egy vonat alá vetve magát. Emlékmúzeuma a testvére régi panziója, ahonnan a költő elindult végzetes útjára. Fonyód - Kriptavilla: a házat az 1930-as években építtette egy különleges úr. Ifjúkora első szerelmének, akként tisztelgett, hogy kőből kifaragtatta „nászszobájukat” – egymás mellé fektetve imádottjának és önmagának márványból kifaragott, műmárvány lepellel takart, életnagyságú szobrát. Fonyód - Kriptavilla: a házat az 1930-as években építtette egy különleges úr. Ifjúkora első szerelmének, akként tisztelgett, hogy kőből kifaragtatta „nászszobájukat” – egymás mellé fektetve imádottjának és önmagának márványból kifaragott, műmárvány lepellel takart, életnagyságú szobrát. Balatonfüred - Jókai-villa: az eklektikus épületben az író 22 éven át nyaralt. Ma Jókai Emlékmúzeum működik benne. Balatonfüred - Jókai-villa: az eklektikus épületben az író 22 éven át nyaralt. Ma Jókai Emlékmúzeum működik benne.

69

70 Rendezvények Balaton7 Balaton7 Balatoni Folklór Napok Révfülöpön Balatoni Folklór Napok Révfülöpön Anna-bál és kísérő rendezvényei, Balatonfüred Anna-bál és kísérő rendezvényei, Balatonfüred Kékszalag Nagydíj és Fesztivál, Balatonfüred Kékszalag Nagydíj és Fesztivál, Balatonfüred Badacsonyi Borhetek, Badacsony Badacsonyi Borhetek, Badacsony Balaton átúszás, Révfülöp, Balatonboglár Balaton átúszás, Révfülöp, Balatonboglár Hungaricum Fesztivál, Balatonalmádi Hungaricum Fesztivál, Balatonalmádi Hagyományőrző Napok Szigliget Várában Hagyományőrző Napok Szigliget Várában Romantikus Reformkor, Balatonfüred Romantikus Reformkor, Balatonfüred Siófok Nemzetközi Tojásfesztivál Siófok Nemzetközi Tojásfesztivál Tihanyi Garda Fesztivál Tihanyi Garda Fesztivál Jókai Napok és bablevesfőző verseny, Balatonfüred Jókai Napok és bablevesfőző verseny, Balatonfüred Művészetek Völgye – Kapolcs, Öcs, Pula, Dörgicse, Vigántpetend, Nagyvázsony Művészetek Völgye – Kapolcs, Öcs, Pula, Dörgicse, Vigántpetend, Nagyvázsony

71

72 Aktív turizmus Kerékpározás: Balatoni Bringakörút Kerékpározás: Balatoni Bringakörút Vízi sportok, horgászat, halászat: Balaton Vízi sportok, horgászat, halászat: Balaton Bakancsos túrák: tanúhegyek, Balaton-felvidék tájai Bakancsos túrák: tanúhegyek, Balaton-felvidék tájai Golf: Balatonalmádi (Royal Balaton Golf & Yacht Club), Balatongyörök – Golfclub Imperial Balaton Golf: Balatonalmádi (Royal Balaton Golf & Yacht Club), Balatongyörök – Golfclub Imperial Balaton Lovaglás: Pécsely – Klára-puszta, Nemesvita – Equital Lovasudvar és Wellness Panzió Lovaglás: Pécsely – Klára-puszta, Nemesvita – Equital Lovasudvar és Wellness Panzió Bobpálya: Balatonfűzfő Bobpálya: Balatonfűzfő Kalandpark: Tihany, Balatonfűzfő, Balatonzamárdi Kalandpark: Tihany, Balatonfűzfő, Balatonzamárdi Aquapark: Balatonfüred Aquapark: Balatonfüred

73 Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonudvari, Balatongyörök, Nemesvita, Pécsely


Letölteni ppt "Szakmai vizsga 2356.7.1-2. 1. Ön a Zöld út Utazási Iroda beutaztató referensének asszisztense. Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy készítsen programjavaslatot."

Hasonló előadás


Google Hirdetések