Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c. Élete (Eisenach, 1840. január 23. – 1905. január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c. Élete (Eisenach, 1840. január 23. – 1905. január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték."— Előadás másolata:

1 Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c

2 Élete (Eisenach, január 23. – január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték a matematika és fizika professzorának, és 1878-ban a jénai csillagászati és a meteorológiai obszervatóriumokigazgatójának. Mint kezdő egyetemi tanár, Abbe nem volt igazán elismert, és előadásai sem voltak túl látogatottak (az év eleji átlagos hallgatói létszám körül volt, és év végére mindig leapadt). Egy anekdota szerint, amikor a jénai egyetem előadótermébe belépve Abbénak azt kellett észrevennie, hogy mindössze két hallgató, Frege és a kémikus Michaelis ülnek a teremben, nem zavartatta magát, hanem elpöttyintette szokásos kérdését: „Nos, Uraim, teljes számban összegyűltünk?”, majd nekikezdett az előadásnak.

3 1866-ban Carl Zeiss felkérte Abbét néhány komolyabb optikai probléma megoldására.

4 Akkoriban a mikroszkópot még egészen hagyományos kézműves módszerekkel készítették. A távcsőkészítésben már bevett volt a pontos elméleti számításokon alapuló tervezés, amelyet azonban a mikroszkóp esetén a szerkezet sokkal nagyobb összetettsége, illetve a lencsék sokkal kisebb mérete miatt nem tudtak alkalmazni.

5 Siker Zeiss lencserendszer-tervezési problémái az optikára és az csillagászatra irányították Abbe érdeklődését. Egyetemi posztjai mellett Abbe 1866-ban a Zeiss Optikai Művek kutatásért felelős igazgatója lett.

6 Abbe mikroszkóp


Letölteni ppt "Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c. Élete (Eisenach, 1840. január 23. – 1905. január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték."

Hasonló előadás


Google Hirdetések