Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA (Pest, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA (Pest, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.)"— Előadás másolata:

1 EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA (Pest, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.)

2 Tartalom Életútja Egyetemi évek Az idős tudós Munkássága

3 Életútja A költő, regényíró és politikus is egyben. 1848. július 27-én, a magyar forradalom és szabadságharc évében született Budán. Atyja, Báró Eötvös József, elszegényedett arisztokrata család sarja, aki mint író és nagytekintélyű politikus a reformmozgalom egyik irányítója és élharcosa volt.

4 Egyetemi évek Rövid ideig tartó tanársegédi működése után 1872-ben a király az elméleti fizikai tanszéken nyilvános rendes tanárrá nevezi ki. 1874-ben jogot kap arra, hogy kísérleti fizikából is előadásokat tarthasson. 1878-ban Jedlik Ányosnak, a dinamó feltalálójának nyugalomba vonulása után a kísérleti fizika professzora lett és megbízást kapott az elméleti és kísérleti fizikai tanszék egyesítése révén létrejött fizikai intézet igazgatói teendőinek ellátására.

5 Az idős tudós Életkorának előrehaladtával igyekezett társadalmi tisztségeitől megválni, hogy minden erejét és energiáját kizárólag kutatásainak szentelhesse. E törekvéstől vezérelve mondott le 1905- ben akadémiai elnöki tisztségéről is.

6 Munkássága Eötvös Loránd tudományos munkásságát két fő részre oszthatjuk. Az első korszakban a folyadékok felületi feszültségével foglalkozott, a második időszakban, ami élete végéig tartott, a nehézségi - és föld mágneses erőtérrel foglalkozott, ennek szentelte egész erejét. Tudományos munkásságának módszerét elsősorban a kiváló elemző képesség és az átfogó szintetikus kutató hajlam együttese jellemzi.


Letölteni ppt "EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA (Pest, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések