Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar nyelvészek,nyelvművelők

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar nyelvészek,nyelvművelők"— Előadás másolata:

1 Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Készítette:Andrási Ernő

2 Szarvas Gábor

3 Szarvas Gábor Született: Adán 1832. márc.22.
Meghalt: Budapesten okt.12.

4 Szarvas Gábor A szabadságharc idején nemzetőrnek jelentkezett, de fiatal kora miatt nem vették be. Ezután a bencés rendbe lépett, de 1852-ben érettségi után otthagyta a rendet és jogász lett, tanulmányait azonban betegsége miatt abba kellett hagynia.1858-ban tanár Egerben, 1860-ban Baján, 1861-től 1869-ig Pozsonyban, közben letette a tanári vizsgát től 1881-ig Pesten gimn. tanár, 1879-től súlyos szembaj támadta meg. Már 1858-ban megjelentek tárcái a Hölgyfutárban, a Bajai Közlönyben és az Aldunai Lapokban közölt humoros írásokat Pap Rika álnéven.

5 Czuczor Gergely ÍTÉLŐSZÉK ELŐTT Hogy hazámat ne szeressem, A bitorlót meg ne vessem: Hatalom nem teheti! Hogy hazámat megtagadjam, Megvetés jelét hogy adjam: Azt se követelheti! Főbe lőhet, nyakaztathat, Bitófára fölakaszthat, Most erősebb, tegye meg! De az érzelem honában, Keblem titkos templomában: Én urat nem ismerek! (1849)

6 Czuczor Gergely Született: Andód 1800. szept.17.
Meghalt: Pest 1866 szept.9.

7 Czuczor Gergely Bencés tanár, költő, nyelvész. Jedlik Ányos unokatestvére. ban Győrött volt rendi növendék, ban a gimnázium, ben a rendi növendékek tanára. Pesti és pannonhalmi működés után, 1838 tavaszán mint jó nevű költő és a Magyar Tudományos Akadémia tagja (1836) tanított ismét Győrött 1845-ig. Első irodalmi ösztönzését Kisfaludy Károlytól kapta.

8 Zsirai Miklós Szeretem nyelvemet, ezt a minden előttem élt magyarnak lelkével átitatott drága örökséget, ezt a minden utánam élő magyarra átszármaztatandó szent muzsikát. – Zsirai Miklós

9 Zsirai Miklós Született: Mihályban 1892.okt.10.
Meghalt: BudaPesten szept.9.

10 Zsirai Miklós A Magyar Tudományos Akadémia 1933-ban levelező, 1945-ben rendes tagjává választotta től Nyelvtudományi Közlemények szerkesztője ben jelent meg legjelentősebb műve a Finnugor rokonságunk, amely a korabeli finnugrisztika összefoglalása volt között a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke volt.

11 Lőrincze Lajos Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.

12 Lőrincze Lajos Született: Szentgál 1915. nov.24.
Meghalt: Budapest okt.11.

13 Lőrincze Lajos 1941-től a Magyarságtudományi Intézetben kapott tanársegédi állást között a Pápai Református Kollégiumban, ig a Kelet-európai Tudományos Intézetben tanított től az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa lett, 1952-ben érte el a kandidátusi tudományos fokozatot, később c. egyetemi docensi címet kapott.


Letölteni ppt "Magyar nyelvészek,nyelvművelők"

Hasonló előadás


Google Hirdetések