Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÉSZÍTETTE: ZSIROS BÁLINT 10.D William Thomson (Lord Kelvin)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÉSZÍTETTE: ZSIROS BÁLINT 10.D William Thomson (Lord Kelvin)"— Előadás másolata:

1 KÉSZÍTETTE: ZSIROS BÁLINT 10.D William Thomson (Lord Kelvin)

2 Tartalom jegyzék William Thomson Tanulmányai Munkásságai - Termodinamika - Joule-Thomson félejelenség - Transzatlanti kábel Kitüntetései díjai Forrás

3 William Thomson Lord Kelvin vagy első Kelvin báró Született 1824. június 26. Belfastban 1907. december 17. hunyt el Skóciában. Ír születésű brit matematikus, mérnök, a 19. század meghatározó fizikusa. Apja James Thomson a Belfast -i mérnökképző intézetnek, majd a Glasgow-i egyetemnek a matematikaprofesszora volt.

4 Tanulmányai Apja, fiát tízéves koráig maga tanította s a fiatal fiú így sokoldalú műveltségre tett szert. Amikor az apát meghívták a glasgow-i egyetemre, a tíz esztendős fiát beíratta egyetemi hallgatónak. Tizenhat éves korában átment a Cambridge-i egyetemre, később pedig egy esztendőre Párizsba, ahol a Regnault- féle laboratóriumban dolgozott. Huszonkét éves korában visszatért Glasgow-ba, mert meghívták fizikatanárnak az egyetemre.

5 Munkásságai : Termodinamika Tudományos tevékenysége során olyan termodinamikai alapkutatást végzett, amellyel hozzájárult az energia megmaradás törvényének és az abszolút hőmérsékleti skálának a kidolgozásához Carnot hőelméletének alapján bevezette az abszolút hőmérsékleti skálát. K a Kelvin-fok jele. Megfogalmazta a termodinamika második főtételét. Ez a fontos tétel a fizika egyik alapköve.

6 Joule-Thomson féle jelenség Thomson több kísérletet, mérést James Prescott Joule-lal közösen végzett el. Így az 1853-1854-es években azt vizsgálták, hogy miként változik a kitáguló gázok hőmérséklete, és felfedezték azt a jelenséget, amit később Joule-Thomson-féle jelenségnek neveztek el a fizikusok. Ennek lényege, hogy a gázok kiterjedés közben lehülnek, összenyomva pedig felmelegszenek. Joule-lal együtt az addiginál pontosabb mérési módszert dolgozott ki a gázok hőtágulásakor bekövetkező hőmérsékletváltozás vizsgálatára.

7 Transzatlanti kábel Az elektromágneses rezgések vizsgálatával Thomson nagymértékben járult hozzá a rádiótechnika fejlődéséhez. Tanulmányozta az elektromos jelek hosszú kábeleken való terjedését is, és módszert dolgozott ki a jelek késésének csökkentésére. Enélkül a transzatlanti, tenger alatti távírókábelek megvalósítása lehetetlen lett volna. Ebben a munkában Thomson személyesen is részt vett.

8 Kitüntetései díjai Smith Díj Royal-érem (1856) Albert Medal (1879) Copley-érem (1883) John Fritz Medal (1905) Nemesi nevét az egyetemhez közeli Kelvin folyóról kapta.

9 Források http://www.puskas.hu/ttk/elet/84.html http://en.wikipedia.org/wiki/William_Thomson,_1s t_Baron_Kelvin http://en.wikipedia.org/wiki/William_Thomson,_1s t_Baron_Kelvin http://hu.wikipedia.org/wiki/William_Thomson_( matematikus) http://hu.wikipedia.org/wiki/William_Thomson_( matematikus) http://www.puskas.hu/diak_erettsegi/anyagok/fiz_ eletrajzok/eletr/55kelvin.html http://www.puskas.hu/diak_erettsegi/anyagok/fiz_ eletrajzok/eletr/55kelvin.html


Letölteni ppt "KÉSZÍTETTE: ZSIROS BÁLINT 10.D William Thomson (Lord Kelvin)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések