Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Török Gergely & Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Török Gergely & Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben."— Előadás másolata:

1 Török Gergely & Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben

2 Alapfeltételek: – prizmatikus meder (A=áll.) – egyenletes fenékesés (S=áll.) – konstans vízhozam (Q=áll.) – vízfelszín a fenékkel párhuzamos →konstans vízmélység (h=áll.) – konstans szelvény-középsebesség (v=áll.) – konstans mederérdesség (k=áll.) Chézy-képlet levezetése Vizsgált szelvény középsebességére ad becslést

3 I.  II. szelvény vízhasábon végzett munkák kiegyenlítik egymást Chézy-képlet levezetése Egyenletes vízmozgás  erők egyensúlyban vannak – Nehézségi, ill. súrlódási erő

4 Chézy-képlet alkalmazása Mekkora fenékeséssel képes a vázolt csatorna 5 m 3 /s-os hozamot szállítani?

5 Chézy-képlet alkalmazása Mekkora a vízmélység az adott téglalap szelvényű csatornában? – k=50m 1/3 /s; S=0,004; Q=5m 3 /s; B=2m Megoldás: Iterációs lépések:

6 A fölső képen az iteráció konvergenciája látható a jó megoldáshoz. Az alsó képen a Chézy-képlet, mint Q(h) függvény ábrázolása látható. Összehasonlítás valós vízhozamgörbékkel.

7 Házi feladat A változtatandó paraméter a fenékszélesség (adott vízhozam, fenékesés és meder simaság mellett). Felveszünk egy fenékszélességet, onnan az előző példa iterációs módszerével határozzuk meg a vízmélységet. Akkor jó a felvett fenékszélesség, ha a kapott vízmélység: h < 1 m. Ellenkező esetben szélesebb mederre van szükség. Másik kritérium, hogy a sebesség legyen a kiülepedési és a kimosódási határsebességek között: 0,4 m/s < v < 2,5 m/s. Túl gyors áramlásra ismét a mederszélesítés az orvosság. Az első próbálkozásnál hívjuk segítségül az előző példát. Ott 50-es simaságú, 4 ‰ –es esésű, 2 m-es szélességű meder 5 m^3/s-os vízhozamot 1,18 m-es mélységgel vezette le.

8 A mérnöki gyakorlatban a feladat a komplett medertervezés

9


Letölteni ppt "Török Gergely & Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Egyenletes vízmozgás prizmatikus medrekben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések