Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Operációs rendszerek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Operációs rendszerek."— Előadás másolata:

1 2. Operációs rendszerek

2 Tartalom 2.1 Az operációs rendszer kiválasztása
2.2 Az operációs rendszer telepítése 2.3 Az operációs rendszer karbantartása 2

3 Az operációs rendszer kiválasztása 2.1

4 Operációs rendszer (OS) részei
Kernel (rendszermag) Közvetlenül a hardverrel kommunikál. Shell (rendszerhéj) Felhasználói felület, parancsértelmező.

5 Kernel feladatai A hardver elemek összehangolása.
Ki- és bemeneti eszközök kezelése. Perifériák tesztelése. Programok, folyamatok futásának kezelése. Memóriakezelés. Processzor idejének elosztása. Fájlrendszer.

6 Shell feladatai Felhasználóval történő kommunikáció biztosítása.
Alkalmazások futásának kezelése. A felhasználó a parancsértelmezővel két módon kommunikálhat: Parancssoros kezelőfelületen (CLI – Command Line Interface) Grafikus kezelőfelületen (GUI – Graphical User Interface)

7 Parancssoros kezelőfelület
Karakteres környezet. Parancsok használata. Közvetlenül a rendszerrel kommunikál. A parancs végrehajtása után a rendszer általában szöveges kimenetet ad válaszul.

8 Grafikus kezelőfelület
Grafikus, multimédiás, szöveges elemekkel kommunikálhat a felhasználó a rendszerrel. Könnyebben használható. Kevesebb tudás kell a használatához. Többen használják. A legtöbb OS mindkét felületet biztosítja.

9 OS működési jellemzői Szabadon rendelkezhet a helyi hardver-erőforrásokkal. Egyszerre egy felhasználó dolgozhat rajta. Egy felhasználó több feladatot végezhet rajta egy időben. Nyomon követi, hogy melyik alkalmazás mely erőforrásokat veszi igénybe.

10 Hálózati operációs rendszer (NOS)
Összetett ütemezési és felhasználó kezelési programokat biztosít. Lehetővé teszik, hogy egy eszköz erőforrásokat osszon meg több felhasználó között. Úgy kezeli a hálózati erőforrásokat, mintha közvetlenül csatlakoztatott eszközök lennének.

11 Operációs rendszerek Microsoft Windows: XP, Vista, 2003 Server
UNIX-alapú: IBM AIX, Hewlett Packard HPUX és Sun Solaris BSD - Free BSD Linux-alapú (számos változatban) Macintosh OS X További nem UNIX-alapú rendszerek: IBM OS/400, z/OS

12 Kereskedelmi licenc Windows XP, Mac OS X, Unix
A felhasználó nem módosíthatja az OS kódját. Költséges lehet, mert a hálózat minden gépére meg kell venni a licenct. A fejlesztést a gyártó szabja meg, viszonylag ritka. Kiépített támogatási szolgáltatás tartozik hozzá.

13 Általános nyilvános licenc (GPL General Public Licence )
Linux, BSD A jobb használhatóság érdekében javítható, változtatható a nyílt forráskód. Viszonylag gyakori a változtatás. Nincs kiépített támogatási rendszer. Közösségi alapú segítségnyújtás.

14

15 Az OS követelményei A gyártó által meghatározott elvárások az alábbiakat tartalmazzák: RAM mennyisége Szükséges merevlemez-terület Processzor típusa és sebessége Képernyőfelbontás

16 Az OS követelményei Minimális hardverigény Ajánlott hardverigény
A rendszerteljesítmény általában gyenge lesz. Az OS alapvető működéséhez elég. Ajánlott hardverigény Érdemesebb az ajánlott konfigurációt választani. Megfelelő támogatást nyújt az általánosan használt alkalmazások működéséhez is.

17 Az OS követelményei Az OS képességeinek teljes kiaknázásához további hardver-erőforrások szükségesek. Hangkártya, hálózati csatoló, modem, mikrofon és hangszórók… A legtöbb OS fejlesztője számos hardvereszközt tesztel, és tanúsítvánnyal igazolja azok kompatibilitását az OS-el. Vásárláskor ellenőrizzük ezt!

18 Az OS kiválasztás szempontjai
Az OS feleljen meg a végfelhasználó igényeinek. Tegye lehetővé az ügyfél által használni kívánt programok futtatását. Biztonság és funkcionalitás terén is teljesítse az elvárásokat. Fontos szempont az OS hozzáférhetősége.

19 Az operációs rendszer kiválasztása
A rendelkezésre álló hardver-erőforrások elegendőek legyenek az OS futtatásához. Memória, processzor és merevlemez-terület, Lapolvasó, hangkártya, hálózati csatoló és külső meghajtók. Figyelembe kell venni a teljes bekerülési költséget (TCO - total cost of ownership) Beszerzési, telepítési, támogatási költségek.

20

21 Az operációs rendszer telepítése 2.2

22 Az OS telepítése A merevlemez egy meghatározott részére, egy ún. partícióra történik. Az OS telepítésének módjai Tiszta Telepítés Frissítés Több operációs rendszer indításának lehetősége (multi-boot) Virtualizáció

23 Tiszta telepítés Szükséges, ha
Új rendszert akarunk . Új számítógépes rendszerünk van. Nincs lehetőség frissítésre. Meglévő OS megsérült. Törli az összes adatot arról a partícióról  A szoftveralkalmazásokat is újra kell telepíteni.

24 Frissítés Ha azonos operációs rendszer platformon maradunk, akkor általában lehetséges az újabb verzióra történő frissítés. A rendszerbeállítások, az alkalmazások és az adatok is megmaradnak. A régi OS fájljait írjuk felül az újakkal.

25 Multi-boot Több OS telepíthető a számítógépre.
Mindegyik OS külön partícióra kerül, saját fájlokkal és konfigurációs beállításokkal. A rendszerindítás során egy menü segítségével választható ki az OS. Egyszerre csak egy OS futhat, amely kizárólagos felügyeletet gyakorol a hardver felett.

26 Virtualizáció Általában kiszolgálókon alkalmazott technika.
Virtuális gépek létrehozásával lehetővé teszi több operációs rendszer futtatását egyazon hardveren. Ugyanazon a fizikai erőforráson több logikai erőforrás működik.

27 OS telepítésének előkészítése
Hardver kompatibilis az OS-el? Hardver erőforrások megfelelnek a minimális követelményeknek? Telepítőkészlet megvan? Biztonsági mentés a fontos fájlokról! Tiszta telepítés esetén a szükséges további szoftverek megvannak?

28 OS telepítésének előkészítése
Milyen partíciószerkezet legyen tiszta telepítés esetén? Ajánlott külön Rendszer partíció Adatoknak használatos partíció Milyen fájlrendszert használjunk? FAT 16/32, NTFS, HPFS, ext2, ext3

29 A számítógép beállítása a hálózati munkához
A hálózat egymással összekapcsolt eszközök (pl.: számítógépek) csoportja, információ- és erőforrás-megosztás céljából. A megosztott erőforrások közé tartozhatnak nyomtatók, dokumentumok és internetkapcsolatok is.

30 Hálózathoz való csatlakoztatás
Hálózati csatoló Hálózati címzés Számítógép név, leírás

31 Hálózati csatoló Ahhoz, hogy egy számítógép fizikailag kapcsolódjon a hálózathoz, egy hálózati csatoló (NIC - Network Interface Card) szükséges. Alaplapra integrált Bővítőkártya

32 Hálózati címzés Ip-cím Alhálózati maszk Alapértelmezett átjáró
A számítógépet azonosítja a hálózatban. Alhálózati maszk A hálózat azonosítására szolgál, amelyhez a számítógép kapcsolódik. Alapértelmezett átjáró Azt az eszközt azonosítja, amelyen keresztül a számítógép kapcsolódik az internethez vagy egy másik hálózathoz.

33 Hálózathoz való csatlakoztatás

34 IP-konfiguráció beállítása
Manuális IP-konfiguráció A szükséges értékeket általában a hálózati rendszergazda adja meg a billentyűzetről. Statikus címnek nevezzük. A számítógéphez mindig ez a cím lesz hozzárendelve.

35 IP-konfiguráció beállítása
Dinamikus IP-konfiguráció A konfigurációs adatokat dinamikusan kapja meg. A hálózat egy másik eszköze által kijelölt címhalmazból igényelhet egyet magának. Amennyiben a számítógép már nem tart igényt az adott címre, visszaadja, hogy egy másik számítógép szintén használhassa.

36 Hálózathoz való csatlakoztatás

37 Számítógépnév Néhány NOS az IP-címeken túl számítógépekhez megadott neveket is használ. Ebben az esetben minden egyes rendszernek saját névvel kell rendelkeznie. A számítógépnév használatával a felhasználók kényelmesebben érhetik el a megosztott erőforrásokat (pl.: mappákat és nyomtatókat).

38 Számítógépnév Célszerű olyan elnevezési sémát használni, amely utal az eszköz típusára és/vagy helyére. Az egyes eszközök nevét manuálisan kell megadni (léteznek a folyamat automatizálását segítő eszközök). Megadható a számítógép leírása is. Bővebb információt tartalmazhat az eszköz helyéről vagy feladatáról.

39

40 Hálózati név- és címtervezés
Az egyes eszközökhöz tartozó IP-címeknek és számítógép neveknek is egyedieknek kell lenniük. Egyedi, következetes, beszédes névadási és címzési rendszer használata. Jól átgondolt tervezés, logikus felépítés fontos a növekvő hálózatokban.

41 Hálózati név- és címtervezés
A megfelelő dokumentálás Megkönnyíti a hálózatfelügyeletet. Problémák esetén a hibaelhárítást. Egyszerűsíti a munkatársak képzését.

42 Az operációs rendszer karbantartása 2.3

43 Javítások OS-re és alkalmazásokra
Kódrészlet Az ismert problémákat, biztonsági réseket szünteti meg, vagy funkciókat bővít. Általában a gyártó teszi közzé. Az OS és az alkalmazások mindig naprakészek legyenek  folyamatos frissítés. Ritkán negatív hatása is lehet, ezért tájékozódjunk a gyártó weblapjáról.

44 Javítások telepítése Automatikus Engedélyhez kötött Kézi

45 Automatikus telepítés
Automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül kapcsolódik az OS a gyártó weboldalához. Letölti és telepíti a kisebb frissítéseket. A frissítés folyamata ütemezhető a bekapcsolt számítógép üresjárataihoz.

46 Engedélyhez kötött telepítés
A rendszer beállítható úgy, hogy értesítse a felhasználót a megjelenő új javításokról. Ekkor a felhasználó dönt a kérdéses javítás letöltéséről és telepítéséről. Pontosan tisztában kell lenni az egyes javítások rendszerteljesítményre gyakorolt hatásával.

47 Kézi telepítés A nagyobb kódrészek cseréjével járó frissítéseket érdemes manuálisan telepíteni. Javítócsomag (service pack) Alkalmazás vagy OS problémáinak megszüntetésére, esetleg funkcionalitásának bővítésére tervezik. Letöltésük és telepítésük egy weboldalról vagy a gyártótól kapott CD-ről történik.

48 Alkalmazások javítása és frissítése
Általában a gyártó teszi elérhetővé. Megszünteti a biztonsági réseket, amelyek a program helytelen működéséhez vezethetnek. A böngészők és az irodai szoftverek a hálózati támadások kedvelt célpontjai. A biztonsági kockázatot jelentő kód javításához frissíteni kell ezeket az alkalmazásokat.

49 Alkalmazások javítása és frissítése
A kiadott frissítések általában elérhetők a gyártó weboldaláról. A telepítési folyamat köthető engedélyhez, illetve igényelheti a frissítéshez szükséges szoftverek meglétét. A webes frissítések automatikusan letölthetők az Internetről, és telepíthetők a rendszerre.


Letölteni ppt "2. Operációs rendszerek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések