Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Georg Simon Ohm életrajza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Georg Simon Ohm életrajza"— Előadás másolata:

1 Georg Simon Ohm életrajza
Készítette: Papp Sándor 10.B

2 Tartalomjegyzék: Életpályája Művei Családja Törvénye

3 Életpályája 1789. március 16-án Erlangenben (Németország) született.
1817-ben kölni gimnáziumban tanított matematikát és fizikát. 1826-ban ismertette először az általa felfedezett Ohm-törvényt. 1828 és 1832 között a berlini hadi iskolában tanított. 1830-ban a hangtannal kezdett foglalkozni. 1833-tól a nürnbergi műegyetem igazgatója.

4 1852-ben a müncheni egyetem tanára lett.
1837-ben Pouillet a francia akadémiának két művet adott át, amelyek Ohm művének alapjain készültek. A mű a Taylor és Scientific Mémoirs II. kötetében jelent meg, angol fordításban, a Royal Society pedig az ünnepelt tudóst a Copley-éremmel ajándékozta meg és kültagjai sorába választotta. Münchenben ,,szélütésben” halt meg július 6.-án vagy 7.-én.

5 Családja Dédapja: Wilhelm Ohm; lakatosmester Münsterben
Nagyapja: Johann Vicentius Ohm; szintén lakatos Apja: Johann Wolfgang Ohm; erlangeni lakatos Anyja: Maria Elizabeth Beck; egy szabó lánya Testvérei: Martin Ohm(híres matematikus), Elizabeth Barbara Ohm, többi testvérei korán meghaltak.

6 Művei Az első könyve 1817-ben jelent meg Erlangenban Grundlinien zu einer zweckmässigen Behandlung der Geometrie als höheren Bildungsmittels címen.

7 Ezután a galvánláncról néhány értekezést közölt, nevezetesen:
Vorläufige Anzeige des Gesetzes, nach welchem Metalle die Contact-Elektrizität leiten című műve 1825-ben. Voltaischen Apparates című műve 1826-ben. Theorie der elektroskopischen Erscheinungen der Säule című műve 1826-ben.

8 Kutatásait matematikai elméletbe öntötte Die galvanische Kette mathematisch bearbeitet című művében.
1843. már meg is jelent egy dolgozat, amely a tudósnak e téren kivitt sikereit foglalta magába és melynek címe: Ueber die Definition des Tons und die Theorie der Sirene und ähnlicher tonbildender Vorrichtungen.

9 1849-ben Beiträge zur Molecularphysik (Nürnberg) című műve jelent meg
1849-ben Beiträge zur Molecularphysik (Nürnberg) című műve jelent meg. Bár Ohm több kötetből álló sorozatot tervezett,művét nem fejezte be; második kötete, amely a Dynamik der Körpergebilde címet viseli, csak kéziratban van meg, a harmadikat és negyediket pedig, melyek a tulajdonképeni fizikai vizsgálatokat foglalták volna magukban, Ohm meg sem írta.

10 Törvényei Az egyenárammal átfolyt vezető két pontja között a feszültség és az áramerősség hányadosa állandó. Ohm-Helmholtz törvény: fülünk a levegő harmonikus mozgásait tiszta hangként, minden más rezgést ősszetett hangként hall. Az összetett hangokból ki tudjuk válogatni a harmonikus összetevőket.

11 ᇋ kistörténet ᇋ Apjától ő is elsajátította annak mesterségét, majd az erlangeni egyetemen tanult. Azonban anyagi problémák miatt félbe kellett hagyja. Elment hát Svájcba, ahol magántanárként szerzett pénzt. Aztán le is diplomázott visszatérve Erlangenbe. Bambergbe, majd Kölnbe ment tanítani. Sokat kísérletezett az ottani kezdetleges eszközökkel, mégis nagy jelentőségű felfedezéseket tett.

12 Kortársai nem becsülték meg fáradozásait, sőt állását is fel kellett adja. Elment tehát Martinhoz Berlinbe ahol 1826-tól 33-ig tartózkodott. Itt a katonai akadémián tanította Siemenst többek között Henrich Gustav Magnussal tól a nürnbergi Politechnikum tanára volt. A kortársak 1841-ben jöttek rá, hogy érdemes az elismerésükre, s Copley-éremmel díjazták.1849-ben az áhított Müncheni egyetemre ment fizikaprofesszornak.

13 Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Georg_Simon_Ohm

14 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "Georg Simon Ohm életrajza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések