Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,"— Előadás másolata:

1 Merevlemezek tegnap, ma, holnap

2 Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret, gyors működés

3 Működése Az adat mágneslemezeken tárolódik. Az adatok olvasását és írását az a lemezek alatt és felett elhelyezkedő fej végzi. A HDD sebességét a lemezek forgási sebessége határozza meg (legjellemzőbb: 5400rpm, 7200rpm). A lemezek track-ekre oszlanak, azonosításuk számozással történik. Az egymás alatt elhelyezkedő sávokat cilinder-nek nevezzük.

4 Főbb tulajdonságok Méret: első HDD-k ~360KB, manapság akár 2TB. Sebesség: alapvetően a lemezek sebessége határozza meg de nagyban befolyásolja az elektronika is. Csatolófelület: lehet ATA, SATA, SCSI, FB, legjellemzőbb az ATA és a SATA

5 Fogalmak Partícionálás: ezzel a módszerrel több logikai meghajtóra bonthatjuk a winchestert. Formázás: ez első formázás során jönnek létre a sávok a lemezeken, formázás közben az összes adat elveszik. Fájlrendszer: egy katalógus ami tárolja a fájlok nevét és helyét. Legjellemzőbb Windows alatt az NTFS, Linux alatt az ext3. Töredezettség: a winchester nem tud egy szektornál kisebb egységet címezni, ezért előfordulhat töredezettség. Sok program létezik merevlemezünk töredezettségmenetesítésére. Mobilítás: sokféle hordozható merevlemez létezik. Csatlakozásuk lehet: USB, FireWire, eSata.

6 Hátrányok Az adat mozgó alkatrészeken tárolódik, így nagy esély van a meghibásodásra. Minél nagyobb a merevlemez mérete, idő elteltével egyre töredezettebbé válhat így jelentősen lassul.

7 Winchesterek a jövőben Még mindig a HDD-k számítanak az elsődleges háttértároló eszköznek. A méret és a sebesség manapság viszonylag nagy és ez a technológia fejlődésével csak kifinomultabb lesz. Nagy a konkurencia az SSD-k részéről, mert gyorsabb, kisebb és mivel nincs benne mozgó alkatrész, így megbízhatóbb is. Az SSD még nem elég erős a piacon és mérete is kicsi a HDD-hez képest, így még egy ideig biztos hogy a winchester marad az elsődleges háttértár.

8 Vége


Letölteni ppt "Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések