Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b."— Előadás másolata:

1 Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója

2 Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b ő víthetjük. A fogalom sz ű kebb értelemben használva azon eszközökre értend ő, amelyek opcionális természet ű ek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben igény van, vagy elengedhetetlen fogalmi alapkövetelmény jelenlétük.   A fogalmat általában azokra az eszközökre alkalmazzák, melyek küls ő leg csatlakoznak a gazdagéphez, tipikusan egy számítógépes buszon keresztül, mint például az USB. Tipikus példa a joystick, nyomtató, és lapolvasó. Az olyan eszköz, mint például monitor és a lemezmeghajtó manapság azért nem számít perifériának, mert igazából nem opcionálisak, a videó digitalizáló kártya pedig azért nem, mert bels ő eszköz.

3 A perifériák listája  Háttértárak Cserélhető (Hordozható médiára ír/olvas) Cserélhető (Hordozható médiára ír/olvas) CDCD DVDDVD Szalagos meghajtóSzalagos meghajtó Floppy lemezFloppy lemez LyukkártyaLyukkártya Belső Belső MerevlemezMerevlemez RAMRAM Disk array controllerDisk array controller

4 CD - DVD  A CD (a Compact Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a DVD, vagyis 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek, 80 mm- es átmérővel. Az írható CD-ken az információt egy nagyon vékony filmszerű hordozórétegbe égetik be. Jelenleg erre a célra rendszerint infravörös, vagy kék színű lézerdiódákat alkalmaznak. Ezek fényét fókuszálva a hordozórétegben maradandó, kis tűszerű kráterek, elváltozások keletkeznek. Az információ kiolvasása szintén lézerfény segítségével történik, csak csökkentett energiaszinttel. A lemez információhordozó- rétegéről visszaverődő fényt, az optoelektronikai fejegység érzékeli, és feldolgozza, megfelelő jeleket hozva létre az információ biztonságos kiolvashatóságához.  A DVD (a Digital Video vagy Versatile Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átmérőjű. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD-hez hasonlóan Mini–DVD lemezek, 80 mm-es átmérővel.  A DVD-k különböző fajtái a következők:  DVD–Video (mozgóképek tárolására)  DVD–Audio (kizárólag hang tárolására)  DVD–ROM (adat, préselt)  DVD–RAM (adat, közvetlen(direkt) elérésű)  DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable])  DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)  A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlik meg a piacon. Előrejelzések szerint a közeljövőben a legtöbb DVD-meghajtó képes lesz olvasni mind a +, mind a - formátumot, az írók egy jelentős része már 2003 közepén is támogatja mindkettőt.  A CD-vel ellentétben, amin a hangot az adathoz képest teljesen eltérő módon tárolják, a DVD-k különböző fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják.

5 Floppy lemez AAAA hajlékony lemezes meghajtó, azaz a Floppy Disk Drive a PC-k egyik külső adattároló perifériája. Ez a technika mostanában kerül ki a napi használatból. AAAA hajlékony lemez egy mindkét oldalán mágnesezhető réteggel ellátott műanyagból készült korong. A külső fizikai behatásoktól egy tok védi meg, aminek a belső oldala filc borítású. A lemezt a használathoz nem kell (és nem is lehet) kivenni a tokjából. Az író- olvasó fejnek és a lemez forgató mechanikának a megfelelő rések ki vannak vágva a tokon. A hajlékony lemezt (floppy) az egység (drive) nagy sebeséggel megforgatja. A lemezre ható centrifugális erő hatására a lemez merevvé válik, ami biztosítja hogy az író-olvasó fej és a lemez köztött lévő távolság állandó legyen. Így már alkalmas a hajlékony lemez is adattárolásra.

6 Merevlemez  A merevlemez vagy winchester (angolul hard disk drive, röviden HDD) mágneses elven működő háttértár.  Az első típusok tárolási kapacitása még csak néhány megabájt volt (5), majd szinte törvényszerűen évente megduplázódott az újabb típusoké végén 40 GB GB kapacitású merevlemezek kaphatóak. (2006 elején piacra dobták az 500 GB kapacitású meghajtókat; 2006 karácsonyára pedig várhatóan megjelennek az 1 Tb kapacitású változatok is.)  Írási és olvasási sebessége, mint más háttértáraké is, több szempont szerint mérhető. Nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, mely jellemzően 5400, 7200, vagy fordulat/perc (rpm). Ezenkívül befolyásolja még a beépített cache memória mérete is. A nagy kapacitás miatt a fő háttértár szokott lenni egy számítógépben. Az 5400 fordulatos merevlemezek jellemzően 2,5"-os méretben kerülnek piacra és általában notebook-okban alkalmazzák alacsony fogyasztása miatt, illetve külső rack-ekben csekély fizikai mérete és elhanyagolható tömege miatt. A 7200 rpm - es lemezek általában a 3.5"-os méretben képviseltetik magukat az asztali gépekben, illetve merevlemezes DVD-írókban. A 10k fordulatos HDD-k többége SCSI csatolóval jön világra és szintén 3,5"-os méretben. Gyorsasága, megbizhatósága és nem utolsó sorban ára miatt leginkább a szerverpiacon alkalmazzák, valamint nagy adatbiztonságot igénylő rendszerekben. (Leginkább RAID tömbként)  Véletlen elérésű tároló, azaz egy adathoz való hozzáférés ideje szinte elhanyagolható mértékben függ annak elhelyezkedésétől a tároló felületén.  Megbízhatóság tekintetében is jó tulajdonságokkal bír; sokszor hamarabb elavul egy merevlemez, mint tönkremenne. Nem tökéletesen megbízható, így a rajta tárolt fontos adatokról is ajánlatos biztonsági másolatot készíteni, vagy a különböző RAID-technikák segítségével védekezni az adatvesztés ellen.

7 Bemeneti perifériák  Bemenet Manuális Manuális BillentyűzetBillentyűzet Mutató eszközökMutató eszközök Egér Egér Trackball Trackball Fényceruza - Light Pen Fényceruza - Light Pen BotkormányBotkormány ÉrintőképernyőÉrintőképernyő JoypadJoypad MikrofonMikrofon Lapolvasó - scanner Lapolvasó - scanner Komputer terminál Komputer terminál Számítógépes beszédfelismerés Számítógépes beszédfelismerés Webkamera Webkamera Digitalizáló tábla Digitalizáló tábla Vonalkód olvasó Vonalkód olvasó

8 Kimeneti perifériák  Kimenet Nyomtató Nyomtató PlotterPlotter NyomtatóNyomtató Braille embosserBraille embosser Hang Hang Computer speech synthesisComputer speech synthesis HangkártyaHangkártya HangszóróHangszóró Vizuális Vizuális Grafikus kártyaGrafikus kártya MonitorMonitor

9 Hálózati eszközök  Hálózati eszközök Modem Modem Hálózati kártya Hálózati kártya

10 Modem  A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összetett szó) egy olyan berendezés ami egy vivő modulálásával a bejövő digitális jelet analóg információvá, illetve ennek demodulálásával újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a jelek átalakításával a digitális adatot analóg módon, hiba nélkül átvihetővé tegye.  A leghétköznapibb modem a számítógépben használt digitális 1 és 0 információkat úgy alakítja át - általában hanggá - hogy azt képes legyen még az egyszerű régi telefon rendszer a saját telefon vonalain is továbbítani, illetve az ellenoldalon a vett analóg jelből az eredeti digitális 1 és 0 információt visszaállítani.  Több különleges modemtípust használ az internet nap mint nap. A telekommunikációban, a "rádió modemek" a adatismétléses átvitel segítségével nagyon nagy sebességgel továbbítják az adatokat mikrohullámú rádiós vonalakon. Néhány mikrohullámú modem átviteli sebessége eléri a millió bit per szekundumos tartományt.


Letölteni ppt "Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések