Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b."— Előadás másolata:

1 Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója

2 Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b ő víthetjük. A fogalom sz ű kebb értelemben használva azon eszközökre értend ő, amelyek opcionális természet ű ek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben igény van, vagy elengedhetetlen fogalmi alapkövetelmény jelenlétük.   A fogalmat általában azokra az eszközökre alkalmazzák, melyek küls ő leg csatlakoznak a gazdagéphez, tipikusan egy számítógépes buszon keresztül, mint például az USB. Tipikus példa a joystick, nyomtató, és lapolvasó. Az olyan eszköz, mint például monitor és a lemezmeghajtó manapság azért nem számít perifériának, mert igazából nem opcionálisak, a videó digitalizáló kártya pedig azért nem, mert bels ő eszköz.

3 A perifériák listája  Háttértárak Cserélhető (Hordozható médiára ír/olvas) Cserélhető (Hordozható médiára ír/olvas) CDCD DVDDVD Szalagos meghajtóSzalagos meghajtó Floppy lemezFloppy lemez LyukkártyaLyukkártya Belső Belső MerevlemezMerevlemez RAMRAM Disk array controllerDisk array controller

4 CD - DVD  A CD (a Compact Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a DVD, vagyis 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek, 80 mm- es átmérővel. Az írható CD-ken az információt egy nagyon vékony filmszerű hordozórétegbe égetik be. Jelenleg erre a célra rendszerint infravörös, vagy kék színű lézerdiódákat alkalmaznak. Ezek fényét fókuszálva a hordozórétegben maradandó, kis tűszerű kráterek, elváltozások keletkeznek. Az információ kiolvasása szintén lézerfény segítségével történik, csak csökkentett energiaszinttel. A lemez információhordozó- rétegéről visszaverődő fényt, az optoelektronikai fejegység érzékeli, és feldolgozza, megfelelő jeleket hozva létre az információ biztonságos kiolvashatóságához.  A DVD (a Digital Video vagy Versatile Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átmérőjű. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD-hez hasonlóan Mini–DVD lemezek, 80 mm-es átmérővel.  A DVD-k különböző fajtái a következők:  DVD–Video (mozgóképek tárolására)  DVD–Audio (kizárólag hang tárolására)  DVD–ROM (adat, préselt)  DVD–RAM (adat, közvetlen(direkt) elérésű)  DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable])  DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)  A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlik meg a piacon. Előrejelzések szerint a közeljövőben a legtöbb DVD-meghajtó képes lesz olvasni mind a +, mind a - formátumot, az írók egy jelentős része már 2003 közepén is támogatja mindkettőt.  A CD-vel ellentétben, amin a hangot az adathoz képest teljesen eltérő módon tárolják, a DVD-k különböző fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják.

5 Floppy lemez AAAA hajlékony lemezes meghajtó, azaz a Floppy Disk Drive a PC-k egyik külső adattároló perifériája. Ez a technika mostanában kerül ki a napi használatból. AAAA hajlékony lemez egy mindkét oldalán mágnesezhető réteggel ellátott műanyagból készült korong. A külső fizikai behatásoktól egy tok védi meg, aminek a belső oldala filc borítású. A lemezt a használathoz nem kell (és nem is lehet) kivenni a tokjából. Az író- olvasó fejnek és a lemez forgató mechanikának a megfelelő rések ki vannak vágva a tokon. A hajlékony lemezt (floppy) az egység (drive) nagy sebeséggel megforgatja. A lemezre ható centrifugális erő hatására a lemez merevvé válik, ami biztosítja hogy az író-olvasó fej és a lemez köztött lévő távolság állandó legyen. Így már alkalmas a hajlékony lemez is adattárolásra.

6 Merevlemez  A merevlemez vagy winchester (angolul hard disk drive, röviden HDD) mágneses elven működő háttértár.  Az első típusok tárolási kapacitása még csak néhány megabájt volt (5), majd szinte törvényszerűen évente megduplázódott az újabb típusoké. 2005 végén 40 GB - 300 GB kapacitású merevlemezek kaphatóak. (2006 elején piacra dobták az 500 GB kapacitású meghajtókat; 2006 karácsonyára pedig várhatóan megjelennek az 1 Tb kapacitású változatok is.)  Írási és olvasási sebessége, mint más háttértáraké is, több szempont szerint mérhető. Nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, mely jellemzően 5400, 7200, 10000 vagy 15000 fordulat/perc (rpm). Ezenkívül befolyásolja még a beépített cache memória mérete is. A nagy kapacitás miatt a fő háttértár szokott lenni egy számítógépben. Az 5400 fordulatos merevlemezek jellemzően 2,5"-os méretben kerülnek piacra és általában notebook-okban alkalmazzák alacsony fogyasztása miatt, illetve külső rack-ekben csekély fizikai mérete és elhanyagolható tömege miatt. A 7200 rpm - es lemezek általában a 3.5"-os méretben képviseltetik magukat az asztali gépekben, illetve merevlemezes DVD-írókban. A 10k fordulatos HDD-k többége SCSI csatolóval jön világra és szintén 3,5"-os méretben. Gyorsasága, megbizhatósága és nem utolsó sorban ára miatt leginkább a szerverpiacon alkalmazzák, valamint nagy adatbiztonságot igénylő rendszerekben. (Leginkább RAID tömbként)  Véletlen elérésű tároló, azaz egy adathoz való hozzáférés ideje szinte elhanyagolható mértékben függ annak elhelyezkedésétől a tároló felületén.  Megbízhatóság tekintetében is jó tulajdonságokkal bír; sokszor hamarabb elavul egy merevlemez, mint tönkremenne. Nem tökéletesen megbízható, így a rajta tárolt fontos adatokról is ajánlatos biztonsági másolatot készíteni, vagy a különböző RAID-technikák segítségével védekezni az adatvesztés ellen.

7 Bemeneti perifériák  Bemenet Manuális Manuális BillentyűzetBillentyűzet Mutató eszközökMutató eszközök Egér Egér Trackball Trackball Fényceruza - Light Pen Fényceruza - Light Pen BotkormányBotkormány ÉrintőképernyőÉrintőképernyő JoypadJoypad MikrofonMikrofon Lapolvasó - scanner Lapolvasó - scanner Komputer terminál Komputer terminál Számítógépes beszédfelismerés Számítógépes beszédfelismerés Webkamera Webkamera Digitalizáló tábla Digitalizáló tábla Vonalkód olvasó Vonalkód olvasó

8 Kimeneti perifériák  Kimenet Nyomtató Nyomtató PlotterPlotter NyomtatóNyomtató Braille embosserBraille embosser Hang Hang Computer speech synthesisComputer speech synthesis HangkártyaHangkártya HangszóróHangszóró Vizuális Vizuális Grafikus kártyaGrafikus kártya MonitorMonitor

9 Hálózati eszközök  Hálózati eszközök Modem Modem Hálózati kártya Hálózati kártya

10 Modem  A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összetett szó) egy olyan berendezés ami egy vivő modulálásával a bejövő digitális jelet analóg információvá, illetve ennek demodulálásával újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a jelek átalakításával a digitális adatot analóg módon, hiba nélkül átvihetővé tegye.  A leghétköznapibb modem a számítógépben használt digitális 1 és 0 információkat úgy alakítja át - általában hanggá - hogy azt képes legyen még az egyszerű régi telefon rendszer a saját telefon vonalain is továbbítani, illetve az ellenoldalon a vett analóg jelből az eredeti digitális 1 és 0 információt visszaállítani.  Több különleges modemtípust használ az internet nap mint nap. A telekommunikációban, a "rádió modemek" a adatismétléses átvitel segítségével nagyon nagy sebességgel továbbítják az adatokat mikrohullámú rádiós vonalakon. Néhány mikrohullámú modem átviteli sebessége eléri a millió bit per szekundumos tartományt.


Letölteni ppt "Pásztor Virág Környezetmérnöki (Bsc) bemutatója. Perifériák   A periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések