Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minden, amit az adathordozókról tudni kell

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minden, amit az adathordozókról tudni kell"— Előadás másolata:

1 Minden, amit az adathordozókról tudni kell

2 Tartalom Winchester CD DVD HD-DVD Blu-ray Pen-Drive

3 Winchester

4 Működési elve Mágnesezhető réteggel bevont lemezek.
A lemezek forgási sebességét rpm-ben adják meg (Rotation Per Minute, általában 5400 – 7200, SCSI csatolásúaknál 10 000 – 15 000 közötti). Egy winchesterben több lemez is van: mindegyikhez két fej tartozik: alul-felül egy. Lemezeket azonos központú, különböző sugarú körök tagolják, ezeket sávoknak (trackeknek) nevezzük. Azokat a sávokat melyek egymás alatt helyezkednek el cilindernek nevezzük. A sávokat tovább lehet bontani ún. Szektorokra. Winchester 3-4 szektort együtt szokott kezelni, ezek a szektorcsoportok, a clusterek.

5 A merevelemez főbb tulajdonságai
Tároló kapacitás Írási és olvasási sebessége Csatoló felülete

6 Tároló kapacitása és Csatolófelületei
Kezdetekben még csak pár MB kapacitásról beszélhettünk, manapság már a kapacitásuk nőt (40 GB – 2 TB között mozog) fizikai méretük csökken. Csatolófelület: ATA (PATA), SATA (SATA I és SATA II), SCSI USB (Külső, mobil HDD)

7 Írási és olvasási sebessége
Befolyásolja a lemez forgási sebessége. A winchester átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsítótárat (cache-t). Szekvenciális írásról és olvasásról van szó. A nagyobb adatsűrűségű tárolókhoz nagyobb méretű gyorsítótárakat raknak. Régebben 2-4 MB-os, manapság a 8, 16 vagy 32 MB-os a szokványos.

8 Érdekesség Miért is pont winchester?
A név 1973-ból származik. Akkor mutatta be az IBM a Model 3340-es meghajtót, amelyet sokan a modern merevlemez-meghajtó atyjaként tartanak számon. A berendezésnek két különálló tengelye volt. Egy fix és egy cserélhető. Mindkettő kapacitása egyenként 30MB volt. Éppen ezért gyakran csak úgy emlegették, mint a "30-30"-ast. A winchester becenév pedig már innen származik, utalásként a híres as Winchester ismétlőpuskára.

9 CD

10 CD-k története 1979-ben a Philips cég bejelentette, hogy sorozatban gyártani fogja új hanglemezét a „Compact Disc"-et. A mérnökcsoport vezetői Kees Immink és Toshitada Doi voltak. A Philips gyártási eljárása, mely egyszerre nyújt hosszú lejátszási időt és magas rezisztenciát az ujjlenyomatokkal és karcolásokkal szemben. A Sony védjegye a hibakorrekciós eljárás, a CIRC (Cross Interleaved Reed-Solomon Code). A Compact Disc 1982 végén lépett be az ázsiai piacra, a következő év elején az amerikai és más piacokra is. Az első kereskedelmi forgalomba került CD augusztus 17-én készült el, az Abba The Visitors című albumának példányai. Ahogy a CD-lejátszók ára csökkenni kezdett, úgy értek el egyre nagyobb közkedveltséget. A CD-t eredetileg a hanglemezek utódaként emlegették, de inkább mint adathordozó érte el sikereit júniusában a CD-ROM-ot (csak olvasható memória) és 1990-ben az újraírható CD-t (CD-RW) mutatta be a Sony és a Philips.

11 Műszaki adatok Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Mini–CD lemezek, 80 mm-es átmérőjüek. Az írható CD-ken az információt a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő nagyon vékony, filmszerű szerves festékrétegbe égetik be. A festékrétegben, kis tűszerű kráterek (pitek), elváltozások keletkeznek. Az információ kiolvasása szintén lézerfény segítségével történik, csak csökkentett energiaszinttel. Amikor az olvasófej egy pit felett van, akkor csökkent fényintenzitást érzékel, Land fölött a fény nagymértékben visszaverődik. A pit-land vagy land-pit átmenet jelenti az 1-et, az átmenet hiánya pedig a 0-t.

12 CD-k fajtái Csak olvasható (véglegesített) adathordozó. Két technológiával készülhet: Gyári préselt lemez: Általában nagy sorozatban készült lemezek (például műsoros audió CD). Az adathordozó rétegbe sablonnal préselik a jeleket. Otthon készített: Számítógépes, illetve asztali CD- vagy DVD-íróval készül. Az adathordozó rétegbe lézerrel égetik a jeleket. CD-R (írható) CD-RW (újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók.

13 DVD

14 DVD-k fajtái DVD–Video (mozgóképek tárolására)
DVD–Audio (hang tárolására) DVD–ROM (adat, préselt) DVD–RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum) A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlott meg megjelenésük táján a piacon, majd viszont 2006 végére szinte az összes otthonokba kerülő lejátszó támogatta mindkét típust. A DVD-k különböző fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják.

15 HD-DVD és Blu-Ray

16 Ki lesz a befutó? A BD nincs egyedül versengésben a DVD piacért. Az egyik ilyen versenytárs például a HD-DVD, amit a Toshiba és a NEC fejlesztettek ki. A HD-DVD előnye, hogy ugyanolyan formátumot használ, mint a „hagyományos” DVD-k. Hátránya a Blu-ray lemezekkel szemben, a tároló kapacitásban van, mivel egy egyoldalas lemezen csupán 15 GB adatot képes tárolni a BD 25 GB-jával szemben – duplaoldalas lemez esetén 30 GB (BR lemez kb. 50 GB). A Toshiba elején bejelentette, hogy nem fejleszti tovább a HD-DVD formátumot, és leállítja a lejátszók gyártását is. Így a HD-DVD formátum végül alul maradt a Blu-ray-el szemben.

17 További említésre méltó versenytársak:
Warner Bros. Pictures a saját fejlesztésű HD-DVD-9-ével (DVD-n magas felbontású videó) Tajvanban megkonstruálták a Forward Versatile Discet (FVD), (5,4 GB-ot képes tárolni) Kína saját fejlesztésű terméke az Enhanced Video Disc-et (EVD), (magas felbontású videó) A Pioneer cég fejleszt egy optikai lemezt, ami képes 500 GB adatot tárolni. Hogy minderre hogy lenne képes a Pioneer cég fejlesztése? Ultraviola lézert használnak, aminek még a kék lézernél is rövidebb lenne a hullámhossza.

18 Pen-Drive

19 Története A pendrive kifejlesztésének elsőségét több cég is magának igényli. A Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000-es év elején, viszont az ő szabadalmuk nem írja le pontosan ezt az eszközt, inkább egy szélesebb adattároló családdal foglalkozik. Az M-Systems cég regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive-megoldásuk reklámozását célozták. Termékük 2001-ben IDEA díjat nyert. Az IBM foglalkozott termékük terjesztésével, de csak decemberétől lehetett vásárolni tőlük.

20 Pen-Drive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storage szabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 6 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül de létezik védőkupak nélküli változat is.


Letölteni ppt "Minden, amit az adathordozókról tudni kell"

Hasonló előadás


Google Hirdetések