Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, 2014. MÁJUS.20.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, 2014. MÁJUS.20."— Előadás másolata:

1 V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, 2014. MÁJUS.20

2 Mi a Sustain projekt célja ? Határon átnyúló: Kapcsolat teremtés Együttműködés fejlesztése Tapasztalatcsere Most a helyi pénz bevezetéséről lesz szó

3 A pénz funkciói A. Értékmérő: Ár = belső érték. A pénz közvetíti a cserét, méri az áru értékét, vagyis a termékek árai a pénzen keresztül határozódnak meg. B. Forgalmi eszköz: Az áruk forgalmában a tranzakciók a pénz segítségével bonyolódnak le. A pénz és az áru azonos időben, de ellentétesen mozog. C. Fizetési eszköz: A pénz és az áru eltérő időben ellentétesen mozog. Tehát a pénzmozgás nem jár együtt az áru mozgásával.

4 A pénz funkciói Ezeket a funkciókat a helyi pénz NEM támogatja D. Felhalmozási eszköz = kincsképző funkció: A vagyon felhalmozódásának egyik formája a pénz tartalékolása. Alkalmas arra, hogy a felhalmozás eszköze legyen, ezért állandó igény, hogy stabil, ne csökkenő értékű legyen. E. Világpénz:

5 A helyi pénz jelenlegi formái Az ismertebb előfordulások : Ebédjegy Ajándék, vásárlási utalvány Üdülési csekk, kulturális csekk Ezekkel formákkal már találkoztunk, működnek környezetünkben.

6 Tapasztalatok Szlovákiában: Široké – Eperjesi megye. Sokol pénzérme..

7 Tapasztalatok Magyarországon: Soproni kékfrankos - http://www.kekfrank.hu/ Bocskai korona - http://www.bocskaikorona.hu/ Balatoni korona - http://www.balatonikorona.hu/ Ezek jelenleg közforgalomban levő bankjegyek.

8 A helyi pénz és a SUSTAIN projekt A bevezetés lépései: Megmérjük a cég vagy a régió versenyképességét Felvázoljuk mi vár ránk, milyenek az előnyök, hátrányok Az élő természet elveire építünk, ezért számunkra Ott is létezik megoldás ahol a közgazdász nem lát kiutat A helyi pénz bevezetése segíti a régió versenyképességét, gazdasági fellendülését!

9 Mennyire használja ki a cég a teljesitőképességét ? 20 % 50 % 80 %

10 Hogyan használjuk ki a régióban rejlő lehetőségeket ? Csupán a cégben rejlő lehetőségek felismerése és kihasználása segíthet a gazdasági fejlődésben!

11 Szeretne többet megtudni ? ?

12 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, 2014. MÁJUS.20."

Hasonló előadás


Google Hirdetések