Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A német romantika Novalis. A német romantika A romantika filozófiájának megalapozói: Fichte és Schelling a romantika előfutárai: Hölderlin, Novalis német.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A német romantika Novalis. A német romantika A romantika filozófiájának megalapozói: Fichte és Schelling a romantika előfutárai: Hölderlin, Novalis német."— Előadás másolata:

1 A német romantika Novalis

2 A német romantika A romantika filozófiájának megalapozói: Fichte és Schelling a romantika előfutárai: Hölderlin, Novalis német romantikus írók, költők: Hoffmann, Kleist, Grimm testvérek, Hauff, Heine HölderlinNovalis Hoffmann Heine Grimm testvérek Kleist

3 Novalis Friedrich Leopold von Hardenberg 1772. Május 2. Hardenberg 1790-91 Jéna 1791-94 Lipcse 1793- Sophie von Kühnt (1797-ben elhunyt) FreiBergben-geológia 1801. Március 25. elhunyt (29 évesen)

4 Novalis versei

5 Novalis: Föltámadás Dalra, hegység, táncra, dombok, örvendezzék, ami él! Krisztus Jézus odahagyta sziklasírját, Krisztus él! Krisztus győzött a halálon; oszlik a vég iszonya; pecsétet üt tanítása igazára e csoda. Félre némán, gúnyolódók, ezt tagadd el, bölcselem! A halandók üdve művét befejezte idelenn. Messze fénylik a jövendő eonjain tette át; angyal bámul, oriónok harsonázzák himnuszát.

6 Teremtmények miriádja élt vakon, s most látva lát; élvezi, mi volt, van és lesz, földi léted sugarát; mivel, Isten Fia, példád s tanításod szerzi meg számunkra a Jehovához méltó, tiszta, szent hitet. A haldokló nem remeg már, ha a halál szárnya ver; aggó kétség a haláltól nem fog többé minket el; mosolyogva néz felénk és int a síron túli táj, hol a Krisztus nyerte béke boldogító csöndje vár. Háladalra, hódolatra ajzzátok a húrt hamar! Visszhangozza az érzések árját bérc és sziklafal! Zengjen minden emberélet dicsőítő éneket; öröm égjen a szívekben, s fogyhatatlan köszönet.

7 Novalis : Éj Vándor lopakszik a csendes éj szélfútta leple alatt, sóhajt és sír, motyorogva beszél, s így szólít csillagokat: Keblem dobog, szívem nehéz, magányom mostoha; jón-rosszon az út, de honnan, és azt sem tudom, hova. Ó, apró, arany csillagok, fényetek oly távol ragyog, máshol vagyok, tőletek oly távol vagyok! Hall akkor csengő hangokat, s az éj felfényesül; s érzi, szívéről súly szakad, lelke ébred s derül: Ember, távol vagy és közel, de nem vagy egyedül, bízz! halk fényünk sosem hagy el, égünk hű jeleidül. Mi, apró, arany csillagok nem leszünk örök távolod; ragyog, ragyog: fényünk gondol rád, tudhatod.

8 Források http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Novalis http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9met_irodalom http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es- irodalom/irodalom/irodalom-10-osztaly/novalis-es-holderlin/a-nemet- romantika-kolteszete-novalis

9 Köszönjük a figyelmet! Készítette: Béres Anna, Kunkli Tímea, Pethő Richárd Martin és Nagy Izabella Vivien 10.a osztályos tanulók.


Letölteni ppt "A német romantika Novalis. A német romantika A romantika filozófiájának megalapozói: Fichte és Schelling a romantika előfutárai: Hölderlin, Novalis német."

Hasonló előadás


Google Hirdetések