Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b. Tartalomjegyzék 3.dia: Feltalálója és rövid fogalma 4.dia: Felállítása – megsemmisülése 5.dia: kép 6.dia:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b. Tartalomjegyzék 3.dia: Feltalálója és rövid fogalma 4.dia: Felállítása – megsemmisülése 5.dia: kép 6.dia:"— Előadás másolata:

1 Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b

2 Tartalomjegyzék 3.dia: Feltalálója és rövid fogalma 4.dia: Felállítása – megsemmisülése 5.dia: kép 6.dia: A kísérlet megismétlői 7.dia: Néhány tulajdonsága 8.dia: Lengésidő kiszámítása 9.dia: Fonálinga fogalma és működése 10.dia: A fonálinga fordulási iránya és ábrája 11.dia: kép 12.dia: Foucault-inga Cegléden is 13.dia: Forráslista

3 Ki találta fel? és mi ez?! Léon Foucault – francia fizikus (1819-1868) A Föld forgásának és a Coriolis-erő működésének szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga.

4 Panthéón: párizsi város - itt állították fel 1851-ben először az ingát. Eredeti példány: párizsi Műszaki Múzeum, Musée des Arts et Métiers őrzi Világszerte sok változata megtalálható 2010 április 6.: szerencsétlen baleset: az inga kötele elszakadt, a szerkezet javíthatatlanul összetört. Ez nem az eredeti!! 

5 Íme egy kép a még ép ingáról Párizsban

6 Az 1800-as években csupán kétszer tudták megismételni a kísérletet (!!). Kunc Adolf (Szombathely) Heike Kamerlingh Onnes 1880 1879

7 A Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) fellógatott ingán megfigyelhető, ahogy a lengés síkja látszólag lassan elfordul. A sarkokon egy nap alatt körbefordul teljesen. Mint Newton első törvényében, nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt. Más szélességeken a sík forgási sebessége arányos a szélességi fok szinuszával. például: 45°-on minden 1,41 napban, 30°-on kétnaponta fordul teljesen körbe.

8 Lengésidejének kiszámítása o T [szekundum] - lengésidő o l [méter] - inga hossza o g [méter/szekundum²] - nehézségi gyorsulás helyi értéke A fonálinga lengésideje függ: o inga hosszától o nehézségi gyorsulás helyi értékétől (gravitációs gyorsulás)

9 Fonálinga  Súlytalan, nyújthatatlan fonálra akasztott pontszerű test (tömegpont).  Működése: A fonálinga egy vékony, súlytalan, l hosszúságú fonálra felfüggesztett pontszerű, m tömegű test, amely egyensúlyi helyzetéből kitérítve, a nehézségi erő hatására lengéseket végez.

10 A felfüggesztési pont felől nézve az inga az óramutató járásának megfelelő, negatív irányba fordul el az északi féltekén, míg a délin az ellenkező irányba.

11

12 Foucault-inga Cegléden is! A kar 2011. évi Kutatók Éjszakája rendezvényén nagy sikere volt a lépcsőházban elhelyezett Foucault ingának. A Ceglédi Református Nagytemplomban található Foucault inga, ennek korszerűsítésében részt vállalt az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara.

13 2012, Cegléd, Református Nagytemplom

14 Forráslista 1)http://hu.wikipedia.org/wiki/Foucault-ingahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Foucault-inga 2)Valamilyen régi fizikakönyv 3)Youtube

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b. Tartalomjegyzék 3.dia: Feltalálója és rövid fogalma 4.dia: Felállítása – megsemmisülése 5.dia: kép 6.dia:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések