Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b."— Előadás másolata:

1 Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b

2 Tartalomjegyzék dia: Feltalálója és rövid fogalma
dia: Felállítása – megsemmisülése dia: kép dia: A kísérlet megismétlői dia: Néhány tulajdonsága dia: Lengésidő kiszámítása dia: Fonálinga fogalma és működése dia: A fonálinga fordulási iránya és ábrája dia: Foucault-inga Cegléden is dia: Forráslista

3 Ki találta fel? és mi ez?! Léon Foucault – francia fizikus (1819-1868)
A Föld forgásának és a Coriolis-erő működésének szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga.

4 párizsi Műszaki Múzeum, Musée des Arts et Métiers őrzi
Panthéón: párizsi város - itt állították fel 1851-ben először az ingát. Eredeti példány: párizsi Műszaki Múzeum, Musée des Arts et Métiers őrzi Világszerte sok változata megtalálható 2010 április 6.: szerencsétlen baleset: az inga kötele elszakadt, a szerkezet javíthatatlanul összetört. Ez nem az eredeti!! 

5 Íme egy kép a még ép ingáról Párizsban

6 Az 1800-as években csupán kétszer tudták megismételni a kísérletet (!!).
Kunc Adolf (Szombathely) Heike Kamerlingh Onnes Holland, kísérleti fizikus

7 A sarkokon egy nap alatt körbefordul teljesen.
A Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) fellógatott ingán megfigyelhető, ahogy a lengés síkja látszólag lassan elfordul. A sarkokon egy nap alatt körbefordul teljesen. Mint Newton első törvényében, nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt. Más szélességeken a sík forgási sebessége arányos a szélességi fok szinuszával. például: 45°-on minden 1,41 napban, 30°-on kétnaponta fordul teljesen körbe.

8 Lengésidejének kiszámítása
T [szekundum] - lengésidő l [méter] -  inga hossza g [méter/szekundum²] - nehézségi gyorsulás helyi értéke A fonálinga lengésideje függ: inga hosszától nehézségi gyorsulás helyi értékétől (gravitációs gyorsulás)

9 Fonálinga Súlytalan, nyújthatatlan fonálra akasztott
pontszerű test (tömegpont). Működése: A fonálinga egy vékony, súlytalan, l hosszúságú fonálra felfüggesztett pontszerű, m tömegű test, amely egyensúlyi helyzetéből kitérítve, a nehézségi erő hatására lengéseket végez.

10 A felfüggesztési pont felől nézve az inga az óramutató járásának megfelelő, negatív irányba fordul el az északi féltekén, míg a délin az ellenkező irányba.

11

12 Foucault-inga Cegléden is!
A kar évi Kutatók Éjszakája rendezvényén nagy sikere volt a lépcsőházban elhelyezett Foucault ingának. A Ceglédi Református Nagytemplomban található Foucault inga, ennek korszerűsítésében részt vállalt az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara.

13 2012, Cegléd, Református Nagytemplom

14 Forráslista http://hu.wikipedia.org/wiki/Foucault-inga
Valamilyen régi fizikakönyv Youtube

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések