Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és 1806. november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és 1806. november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország."— Előadás másolata:

1

2 Szombathelyi Székesegyház

3 Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és 1806. november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország harmadik legnagyobb székesegyházát.

4 1945. március 4-én a várost és vele a székesegyházat is az angolszász légierő pusztító csapása érte. A rombolás csak a tornyokat kerülte el, a homlokzat felső része előredőlt, szobordíszei lezuhantak, a tető és a hajó boltozata beomlott, a gyönyörű mennyezetfreskók megsemmisültek, a belső berendezésből alig maradt valami.

5 A háború után megindult az újjáépítés. 1947-ben újraszentelték az épületet.

6 ….aztán megkezdődtek a belső helyreállítási munkák

7 ….megkezdődött a restaurálás, a hiányzó alkotások pótlása. Csak az 1980-as években vetődött fel komolyan, hogy a belsőt a lehető legeredetibb formában helyre kellene állítani. Hefele Menyhért tervezte szószék 1807.

8 Egyedül itt maradtak meg a II. világháború pusztításai után az eredeti, késő barokk freskók. Madonna kápolna

9 A székesegyház ma közel régi fényét mutatja.

10 A klasszicizáló barokk stílusú székesegyház alaprajza latin keresztet formáz. Hosszúsága 78,70 m, a kereszthajó szélessége 38 m, a hosszanti hajó szélessége 24 m. Belső magassága 28 m, külső magassága a tornyokkal együtt 62,5m. Befogadóképessége 5000 ember.

11 A székesegyház nemcsak vallási és művészettörténeti szempontból érdemel figyelmet, hanem tudománytörténeti vonatkozása is jelentős. 1880-ban a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók XXI. vándorgyűlése keretében itt került sor Magyarország első Foucault-inga kísérletére. Kuncz Adolf premontrei fizikatanár és tanítványa, Gothard Jenő, a kupolából 30 méter hosszú zsinóron lógatták le a 30 kg tömegű ingát, bizonyítva az ideseregletteknek, hogy a Föld forog. Készítette: Lochmajer Zsóka Fotók: saját és archívum Zene: Vivaldi – Winter Largo


Letölteni ppt "Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és 1806. november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések