Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye. Ha felemelünk valakit vagy valamit a vízben, jóval könnyebbnek érezzük, mint levegőben. Miért?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye. Ha felemelünk valakit vagy valamit a vízben, jóval könnyebbnek érezzük, mint levegőben. Miért?"— Előadás másolata:

1 Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye

2 Ha felemelünk valakit vagy valamit a vízben, jóval könnyebbnek érezzük, mint levegőben. Miért?

3 Egy üres műanyag palackot próbálj fokozatosan a vízzel teli edényben lefelé nyomni. Mit tapasztalsz? Minél inkább a víz alá akarjuk nyomni, annál nehezebb a vízben tartani, inkább ellentétes irányba igyekszik a flakon.

4 MAJD Egy üres műanyag palackot próbálj fokozatosan a higannyal teli edényben lefelé nyomni. Mit tapasztalsz? Sokkal nehezebb a higanyban lenyomni, mint a vízben. Minél mélyebben vagyunk, annál erősebben kell lenyomni.

5 A kísérlet következménye, hogy kifolyt a folyadék az edényből, a műanyag flakon kiszorította a folyadékot.

6 Arkhimédész görög tudós tanulmányozta először ezt a folyadékok kiszorításával kapcsolatos jelenséget. Felhajtóerőnek köszönhetően tudjuk nehezen lenyomni a folyadékokban a tárgyakat. Erre fürdőzés közben jött rá: kádba merülve a felesleges víz kifolyik. Annyi vizet szorítunk ki, mint amekkora térfogatú részünk a vízbe merül. „HEURÉKA!!!”

7 Mindkét edényből kifolyt folyadék térfogata ugyanakkora, mint a bemerülő test térfogata.

8 A folyadékba merülő test tömege, súlya megegyezik a kiszorított folyadék súlyával.

9 A vízzel telt edénybe mindkét oldalán nyitott üvegcsövet nyomunk függőlegesen. A cső alsó végét egy vékony lap zárja le, melyet a víz alulról a csőre szorít. A lap fölé a külső vízszintig kell vizet tölteni, ha azt akarjuk, hogy a lap leváljon. Ha az üvegcsövet mélyebbre nyomjuk, magasabb rátöltött vízoszlop egyenlíti ki az alulról ható nyomóerőt.

10 Mitől függ a felhajtóerő nagysága? Hogyan számítjuk ki a felhajtóerőt?

11 ………………

12

13

14 Felhajtóerő Jele: F f Mértékegysége: N(Newton) - Minden folyadékba (vagy gázba) merülő testre hat - Iránya mindig felfelé mutat

15 A felhajtóerő függ: - a folyadék sűrűségétől jele:ρ foly mértékegysége: kg/m 3 - a bemerülő test térfogatától jele:V bem mértékegysége: m 3 - a nehézségi gyorsulástól jele: g (g=10m/s 2 )

16 Felhajtóerő nagysága megegyezik a test térfogatával megegyező folyadék súlyával. F f = F g = m g = ρ V g kiszorított folyadék folyadékbemerülő test

17 Felhajtóerő Kiszámítása: F f = ρ V g folyadék bemerülő test Folyadék sűrűsége bemerülő test térfogata nehézségi gyorsulás

18 Arkhimédész törvénye kimondja, hogy egy tárgyra ható felhajtóerő megegyezik a tárgy által kiszorított folyadék súlyával.

19 Arkhimédész-törvény versikéje: „Minden vízbe mártott test A súlyából annyit veszt, Amennyi az általa Kiszorított víz súlya.”

20 Olaj sűrűsége kisebb, mint a víz sűrűsége és az olajban kisebb a felhajtóerő is. Így kevésbé fog felemelkedni a test az olajban, mint a vízben. Egyenlő karú mérleg két oldalára két azonos anyagú és térfogatú tömör fémhengert akasztottak. Egyidejűleg különböző folyadékba merítettük azokat. Mérleg viselkedéséből következtess a testekre ható felhajtóerőre! F f olaj F f víz <

21 Arkhimédész fogott egy a koronával azonos tömegű színarany tömböt. A koronát és az aranytömböt víz alá merítve azt találta, hogy a mérleg nem marad egyensúlyban. Az aranytömb kevésbé merült el, mint az korona. A felhajtóerő nem egyenlő. Tehát a korona nem csak aranyból van, hanem más anyaggal van ötvözve. Így bebizonyosodott az ötvös mester bűne, akit a király meg is büntetett. Arkhimédész azt a feladatot kapta Héron királytól, hogy vizsgálja meg a koronáját: nem kevert-e az ötvös mester más anyagot az arany koronájába.

22 Arkhimédész törvénye nemcsak folyadékokra hanem a gázokra is érvényes!!! Pl: A levegőben a léggömbök, hőlégballonok, léghajók is a felhajtóerő segítségével emelkednek fel.

23 Vasgolyó a vízben elmerül, míg a higanyban nem. Miért? A higany sűrűsége sokkal nagyobb, mint a víz sűrűsége. Ezért a higanyban a felhajtóerő is sokkal nagyobb lesz, mint a vízben.

24 Miért veszélyes egy vízből kiálló jéghegy? Mert a jéghegynek csak az egy tizede áll ki a vízből a kilenc tizede a víz alatt található!


Letölteni ppt "Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye. Ha felemelünk valakit vagy valamit a vízben, jóval könnyebbnek érezzük, mint levegőben. Miért?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések