Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösiszap katasztrófa!!!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösiszap katasztrófa!!!"— Előadás másolata:

1 Vörösiszap katasztrófa!!!
Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt október 04-én kor, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium ZRt. területén az iszaptároló X. kazetta nyugati gátja átszakadt. A gátszakadás következtében ezer m3 vörösiszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A legnagyobb pusztítást a tározóhoz közel található falvakban, Devecseren és Kolontáron okozta.

2 Vörösiszap katasztrófa!!!
Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt október 04-én kor, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium ZRt. területén az iszaptároló X. kazetta nyugati gátja átszakadt. A gátszakadás következtében ezer m3 vörösiszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A legnagyobb pusztítást a tározóhoz közel található falvakban, Devecseren és Kolontáron okozta

3

4

5 NASA műholdfelvétele A vörösiszap kb. 1/3 Velencei-tó területet árasztott el.

6 NASA műholdfelvétele

7 Gátsza-kadás

8

9

10

11 A vörösiszap erősen lúgos
Az október 4-ei vörösiszap-katasztrófánál nem maga az iszap, hanem a tározóból kiömlő, erősen lúgos folyadék okozta a legsúlyosabb károkat. A 13-as pH-jú maró lúgtól több mint százan szenvedtek égési sérüléseket, a talajba és az élővizekbe jutó oldat elpusztította az útjába kerülő élővilágot.

12

13 Minden segítségre szükség van
Minden segítségre szükség van! Sok házat le kell bontani, nem költözhetnek vissza az emberek. Sokan mindenüket elvesztették. Sok a sérült.


Letölteni ppt "Vörösiszap katasztrófa!!!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések