Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért fontos nekünk a víz?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért fontos nekünk a víz?"— Előadás másolata:

1 Miért fontos nekünk a víz?
Készítette: Muntyán Márk 9/D Nagy Edina 9/D

2 Témaválasztásunk indoklása
Szabó Lőrinc: Egy pohár víz Hogy a napfény ráesett, szinte szívdobogva nézem ezüstszikrás börtönében az ezüst hideg vizet. Közösen választottuk ki ezt a témát, mert: Lakóhelyünk környezete forrásokban gazdag. Érdekelt bennünket egy pohár víz története. A nyár forró, száraz hetei, és a nagy természeti katasztrófák juttatják eszünkbe igazán, hogy mit is jelent, miért is fontos nekünk a víz.

3 Ilyen vagy te víz! Gyakran vagyunk szomjasak különösen órán
Ez csak víz… Nálunk sokkal jobb ízű… Jé, most nem zavaros… Egészségedre… Tulajdonképpen mi is a víz???

4 Ilyen vagy te víz! Vegyület. Képlete H2O. Fagyáspontja O0C, forráspontja 100oC. Földünkön mindhárom halmazállapotában előfordul. Kitűnő oldószer, ezért igazi „tiszta víz”a természetben nem létezik. Tartalmaz bizonyos mennyiségben ásványi anyagokat. Az „ igazi” vizet csak mesterségesen tudjuk előállítani desztillálással.

5 Maga az élet vagy te víz! Most is szeretek ringatózni, mint anyukám hasában. Nem is gondoltam volna, hogy a víz ennyire fontos az élethez. Víz nélkül, miért nem élhetünk?

6 Maga az élet vagy te víz! Az élő szervezetben szállítja,oldja az élettanilag fontos elemeket. A magzat teste 95%vizet tartalmaz,az újszülötté 80%,felnőtteké 70% .Ahogy öregszünk,ez az arány csökken. Megfelelő életműködés nem lehetséges a szervezet víztartalmának szabályozása nélkül. Szervezetünk a koplalást napokig bírja, viszont a szomjazást nehezen viseli el. Ha egy ember testében a vízaránya 50% ára csökken,abba belehal.

7 A víz nagy kincs ! Amikor elzárják a vízcsapokat, dühösek vagyunk:
Nem tudunk inni, és ilyenkor vagyunk a legszomjasabbak Nincs főzés, zsíros kenyérrel nem lakunk jól. Colából elegünk van. Koszosnak érezzük magunkat. Nincs egy tiszta ruhánk sem. Nem tudjuk lehúzni a vécét. Rájövünk, hogy mennyi mindenhez kell a víz…..

8 A víz nagy kincs ! A világ egyre nagyobb területein, így Afrikában, D-Ázsiában a vízhiány háborúk, konfliktusok, mindennapi emberi tragédiák forrása. A szárazság, az aszály szinte egész földrészek legrettegettebb fenyegetése. 2032-re a Föld lakosságának 50%-a küzd majd súlyos vízhiánnyal .

9 Mire vagy jó te víz! A víz az ember számára nélkülözhetetlen:
- táplálkozásunk alapvető része:nem csak ivó vízként vesszük fel, hanem szilárd táplálékaink jelentős hányadát is víz képzi - higiéniai: szempontból tisztálkodásra,mosásra használjuk. - gyógy és hévizeinket szívesen használjuk egészségünk megőrzése érdekében - a vízi sportok (úszás,evezés,vízilabda stb ) sok embernek nyújtanak igazi felüdülést - a vízi közlekedés a közlekedés egyik fajtája. Olcsó és környezetbarát. - gazdasági,termelési szempontból az ipar,a mező-,erdő-és halgazdaság fontos alap és segédanyaga - az áramló víz folytonos és megújítható természeti erőforrás

10 Miért fontos a tiszta víz?
Egyre nagyobb mértékkel csökken a Földnek azon vízkészlete,mely alkalmas emberi fogyasztásra . A számok elrettentőek:a vízből eredő betegségek évente több millió ember halálát okozzák és több mint egymilliárd embernek a Földön nincs biztonságba az ivóvize . A WHO adatai szerint a fertőzött, tisztítatlan vízfogyasztással összefüggő betegségek (hasmenés,malária) egyes ázsiai és afrikai országokban az 5 évnél fiatalabb gyermekek halálozási okai között dobogós helyen áll. Az óceánokba egyre több nitrát,cink és ólom kerül,a folyók szennyvízzel telítődnek. A vizek tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére.

11 Lakóhelyünk vízellátása
Mikor kinyitjuk a vízcsapot és jó minőségű vizet iszunk, akkor jusson eszünkbe, hogy féltenünk, óvnunk kell ezt a természeti kincset. Ezért próbálunk tenni is. Városunk Miskolc vízellátásának nagy részét a bükki karsztforrások biztosítják. Iskolánk két forrást fogadott örökbe vagyis megfigyelését, gondozását vállalta , a Garadna völgyben lévő Szövetség forrást és a Helyipari forrást. És a Helyipari forrást

12 Vörös iszap katasztrófa
2010 októberében gátszakadás következtében 1 millió m3 vörös iszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az iszapár házakat, földeket, növényeket, állatokat tett tönkre. A katasztrófában kilencen haltak meg, 120 ember megsebesült. A gyors, szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a Duna élővilága és az ivóvízkészlet megmenekült a nagyobb katasztrófától.

13 Természeti katasztrófák
Tiszai ciánmérgezés A Tiszán 2000-ben 2 nagyobb szennyeződés történt. Mindkét szennyezés a bányászat,a felelőtlen gazdálkodás és a környezet védelme semmibevétele miatt következett be. Több tízezer köbméternyi cianid és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult az aranymosással foglalkozó bányavállalatok létesítményéből a Lápos folyóba ,ahonnan a Szamosba majd a Tiszába folyt át a méreganyag. A minden élőlényre halálos cián koncentrációja a magyar szabvány szerint megengedett határérték 180 szorosa volt.

14 Megdöbbentünk a képek láttán….

15 És úgy gondoltuk, hogy emléket állítunk

16 Kolontár 2010

17 Köszönjük a figyelmüket!
Martin János Szakképző Iskola 9/D osztály


Letölteni ppt "Miért fontos nekünk a víz?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések