Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért fontos nekünk a víz? Készítette: Muntyán Márk 9/D Nagy Edina 9/D Nagy Edina 9/D.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért fontos nekünk a víz? Készítette: Muntyán Márk 9/D Nagy Edina 9/D Nagy Edina 9/D."— Előadás másolata:

1 Miért fontos nekünk a víz? Készítette: Muntyán Márk 9/D Nagy Edina 9/D Nagy Edina 9/D

2 Témaválasztásunk indoklása Szabó L ő rinc: Egy pohár víz Szabó L ő rinc: Egy pohár víz –Hogy a napfény ráesett, szinte szívdobogva nézem ezüstszikrás börtönében az ezüst hideg vizet. Közösen választottuk ki ezt a témát, mert:  Lakóhelyünk környezete forrásokban gazdag. gazdag.  Érdekelt bennünket egy pohár víz története. története.  A nyár forró, száraz hetei, és a nagy természeti katasztrófák és a nagy természeti katasztrófák juttatják eszünkbe igazán, hogy mit is juttatják eszünkbe igazán, hogy mit is jelent, miért is fontos nekünk a víz. jelent, miért is fontos nekünk a víz.

3 Ilyen vagy te víz!  Gyakran vagyunk szomjasak különösen órán  Ez csak víz…  Nálunk sokkal jobb ízű…  Jé, most nem zavaros…  Egészségedre…  Tulajdonképpen mi is a víz???

4 Ilyen vagy te víz!  Vegyület. Képlete H2O. Fagyáspontja O 0 C, forráspontja 100 o C. Földünkön mindhárom halmazállapotában előfordul. Kitűnő oldószer, ezért igazi „tiszta víz”a természetben nem létezik. Tartalmaz bizonyos mennyiségben ásványi anyagokat. Az „ igazi” vizet csak mesterségesen tudjuk előállítani desztillálással.

5 Maga az élet vagy te víz!  Most is szeretek ringatózni, mint anyukám hasában.  Nem is gondoltam volna, hogy a víz ennyire fontos az élethez.  Víz nélkül, miért nem élhetünk?

6 Maga az élet vagy te víz!  Az élő szervezetben szállítja,oldja az élettanilag fontos elemeket.  A magzat teste 95%vizet tartalmaz,az újszülötté 80%,felnőtteké 70%.Ahogy öregszünk,ez az arány csökken.  Megfelelő életműködés nem lehetséges a szervezet víztartalmának szabályozása nélkül.  Szervezetünk a koplalást napokig bírja, viszont a szomjazást nehezen viseli el.  Ha egy ember testében a vízaránya 50% ára csökken,abba belehal.

7 A víz nagy kincs ! Amikor elzárják a vízcsapokat, dühösek vagyunk:  Nem tudunk inni, és ilyenkor vagyunk a legszomjasabbak  Nincs főzés, zsíros kenyérrel nem lakunk jól.  Colából elegünk van.  Koszosnak érezzük magunkat.  Nincs egy tiszta ruhánk sem.  Nem tudjuk lehúzni a vécét. Rájövünk, hogy mennyi mindenhez kell a víz…..

8 A víz nagy kincs !  A világ egyre nagyobb területein, így Afrikában, D- Ázsiában a vízhiány háborúk, konfliktusok, mindennapi emberi tragédiák forrása.  A szárazság, az aszály szinte egész földrészek legrettegettebb fenyegetése.  2032-re a Föld lakosságának 50%-a küzd majd súlyos vízhiánnyal.

9 Mire vagy jó te víz!  A víz az ember számára nélkülözhetetlen:  - táplálkozásunk alapvető része:nem csak ivó vízként vesszük fel, hanem szilárd táplálékaink jelentős hányadát is víz képzi  - higiéniai: szempontból tisztálkodásra,mosásra használjuk.  - gyógy és hévizeinket szívesen használjuk egészségünk megőrzése érdekében  - a vízi sportok (úszás,evezés,vízilabda stb ) sok embernek nyújtanak igazi felüdülést  - a vízi közlekedés a közlekedés egyik fajtája. Olcsó és környezetbarát.  - gazdasági,termelési szempontból az ipar,a mező-,erdő-és halgazdaság fontos alap és segédanyaga  - az áramló víz folytonos és megújítható természeti erőforrás

10 Miért fontos a tiszta víz?  Egyre nagyobb mértékkel csökken a Földnek azon vízkészlete,mely alkalmas emberi fogyasztásra.  A számok elrettentőek:a vízből eredő betegségek évente több millió ember halálát okozzák és több mint egymilliárd embernek a Földön nincs biztonságba az ivóvize.  A WHO adatai szerint a fertőzött, tisztítatlan vízfogyasztással összefüggő betegségek (hasmenés,malária) egyes ázsiai és afrikai országokban az 5 évnél fiatalabb gyermekek halálozási okai között dobogós helyen áll.  Az óceánokba egyre több nitrát,cink és ólom kerül,a folyók szennyvízzel telítődnek.  A vizek tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére.

11 Lakóhelyünk vízellátása  Mikor kinyitjuk a vízcsapot és jó minőségű vizet iszunk, akkor jusson eszünkbe, hogy féltenünk, óvnunk kell ezt a természeti kincset. Ezért próbálunk tenni is.  Városunk Miskolc vízellátásának nagy részét a bükki karsztforrások biztosítják. Iskolánk két forrást fogadott örökbe vagyis megfigyelését, gondozását vállalta, a Garadna völgyben lévő Szövetség forrást és a Helyipari forrást.

12 Vörös iszap katasztrófa  2010 októberében gátszakadás következtében 1 millió m3 vörös iszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az iszapár házakat, földeket, növényeket, állatokat tett tönkre. A katasztrófában kilencen haltak meg, 120 ember megsebesült.  A gyors, szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a Duna élővilága és az ivóvízkészlet megmenekült a nagyobb katasztrófától.

13 Természeti katasztrófák Tiszai ciánmérgezés  A Tiszán 2000-ben 2 nagyobb szennyeződés történt.  Mindkét szennyezés a bányászat,a felelőtlen gazdálkodás és a környezet védelme semmibevétele miatt következett be.  Több tízezer köbméternyi cianid és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult az aranymosással foglalkozó bányavállalatok létesítményéből a Lápos folyóba,ahonnan a Szamosba majd a Tiszába folyt át a méreganyag.  A minden élőlényre halálos cián koncentrációja a magyar szabvány szerint megengedett határérték 180 szorosa volt.

14 Megdöbbentünk a képek láttán….

15 És úgy gondoltuk, hogy emléket állítunk

16 Kolontár 2010

17 Köszönjük a figyelmüket! Martin János Szakképző Iskola 9/D osztály


Letölteni ppt "Miért fontos nekünk a víz? Készítette: Muntyán Márk 9/D Nagy Edina 9/D Nagy Edina 9/D."

Hasonló előadás


Google Hirdetések