Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. .

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. ."— Előadás másolata:

1 Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. .

2 Alma A valódi alma története a messze régmúltba nyúlik vissza. Már a korai kőkorban ismerték, az ókorban már a "gyümölcsök királynője" tiszteletbeli nevet kapta sok jó tulajdonsága miatt. Első nagy virágzását a rómaiak korában élte. Az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított. A rómaiak vezették be az alma termesztését az Alpoktól északra eső területeken is. A következő évszázadokban azonban a szerzetesek foglalkoztak a gyümölcs nevelésével. Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt.

3 Alma Kétségkívül az alma volt a középkor embere számára a legfontosabb gyümölcs. Nem hiányozhatott egyetlen kertből sem. A parasztok és a nemesek egyaránt fogyasztották nyersen, sütve, pürének vagy lekvárként. Gyógyító hatását már régóta ismerték: ha emésztési zavaroktól vagy láztól szenvedtek, reszelt almát ettek vagy almateát ittak. Ünnepek alkalmából élvezték a must, az almabor, az almapálinka ízét.

4 alma XIV. századtól már megérte az
almával üzletelni is. A városi piacokon megjelentek az első gyümölcsöket és sült almákat áruló kofák. A középkorban számtalan babonás hiedelemnek is az alma állt a középpontjában. Ez a gyümölcs szinte mindenről tudott felvilágosítást adni. Például a karácsonykor meghámozott alma szerencsét hozott, ha egyben maradt a héja. Ha a lányok a hátuk mögé dobták, a leesett héj formájából kiolvashatták leendő vőlegényük kezdőbetűjét.

5 Alma Az alma szinte minden éghajlati viszony mellett meghonosodik. Igen könnyű tárolni, kis odafigyeléssel, kevés veszteséggel a tavaszi friss gyümölcsök megjelenéséig eláll. A világon mintegy 1200 almafaj ismeretes. Az érett alma kb. 1-1,5 órát tartózkodik a gyomorban, vagyis az emésztési ideje rövid, szinte azonnal energia nyerhető belőle. A tapasztalat szerint az ugyanazon fán termett almák közül a nagyobbak az értékesebbek. Az alma általános összetétele : Víztartalom kb. 90%, szénhidráttartalom 9-14%, almasav tartalom, 1%, rosttartalom 1,3%. C vitamin tartalom 5 mg, energiatartalom kb. 50 kilokalória azaz 220 kilojoule 100 grammonként.

6 Alma A népi gyógyászat szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs. Ezt már az őseink is tudták, ezért nyersen, sülve, főve és ezer féleképp elkészítve használták/használják a konyhában.

7 Alma A friss alma fogyasztásának igen kedvező az étrendi hatása. A magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben folyamatos az almafogyasztás. Az almából nagyon sokféle feldolgozott termék készíthető. Hazánkban ennek kapcsán sokan csak a szűrt vagy rostos almalére és a sűrítményre gondolnak. Pedig az almából készíthető még fagyasztott szelet, aszalvány, szósz, befőtt, alacsony alkoholtartalmú lé, bébiétel, bor ... stb. Értékét növeli, hogy a téli fajták ősztől tavaszig fogyaszthatók. Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik.A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek gyakorlatban bevált gyógyszere.

8 Alma Almadiéta: A betegnek korához mérten g kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna, a harmadik nap után könnyű étrend. Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő.

9 Alma Almakúra: (alma, vagy almabor) köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál 1-2 pohár almabort, vagy bizonyos mennyiségű almát fogyasztunk el. Rozskenyeret vagy kétszersültet ehetünk hozzá.

10 Alma Almalé: Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedség, álmatlanság, köszvény és emésztéskörüli zavar esetében. Ha az almalé gyomornyomást vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát. Az almasav étvágyat gerjeszt, a nyelv lepedékét eloszlatja, kínzó, hurutos köhögést enyhít.

11 Alma Egyetek almát! Egészségesek lesztek!


Letölteni ppt "Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések