Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában."— Előadás másolata:

1 Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában fizikában kémiában művészetekben matematikában stb.

2 A szimmetria hatása Nagy rendteremtőként fogalmazható meg a formák világában. Hatással van az érzékelésre Rend, szépség és tökéletesség fogalmaival kapcsolódik össze. Rend teremtés összekapcsolódik az emberi tevékenységgel, egyfajta uralom a természet felett.

3 A kerék és a szimmetria A tengely és a kör szimmetriája a kerék felfedezéséhez vezetett. A kerék sehol az elő/élettelen természetben nem fordul elő, egyfajta mesterséges emberi alkotás. Ez is egyfajta rendteremetés a természet világa fellett.

4 Szimmetria a mindennapokban
A környezetben található tárgyak, építmények nagy többsége szimmetrikusan szerkesztett. Lakberendezési tárgyak, járművek, épültek stb. A szimmetrikus kialakítás természetesen hat, használatot egyértelművé teszi, figyelemfelkeltő hatása van.

5 Példa Az ember által alkotott gépek működésének, megvalósításának feltétele gyakran kötődik a szimmetriához. Szimmetrikus megoldás hiányában sokszor nem is megvalósítható az adott gép, a fizikai törvények alkalmazhatósága, kihasználása szimmetriát, szimmetrikus elrendezést igényel. Gyakran a szimmetrikus kialakítás energia, költség és igénybevétel minimumot is jelent. (pl: gömbtartály)


Letölteni ppt "Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések