Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?."— Előadás másolata:

1 Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?

2 Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan nézzük, mégis látszik, hogy bármely ponton azonos távolságra vannak egymástól. Az illúzió oka az, hogy az elrendezés nagyon sok olyan elemet tartalmaz, amely a perspektíva érzékeltetésére szolgál, ezért a szemünk mindenképpen perspektivikusnak "akarja" érezni. A ferde vonalaknak azonban a "helyes" térbeli ábrán közeledni, a függőleges és vízszintes vonalaknak sűrűsödni kellene. Mivel ez nem így van, agyunk úgy érzi, ilyen képet csak széttartó egyenesek adhatnak. A Zöllner-illúzió

3 Melyik vonal a hosszabb?
A legegyszerűbb, de valószínűleg szintén a kezdetleges perspektivikus hatáson alapszik az ezen az ábrán látható optikai csalódás is, ahol a valójában azonos hosszúságú vonalakat különbözőként érzékeljük. A merőleges szakaszok esetén az lehet a jelenség oka, hogy az ábra függőleges vonala olyan érzetet kelt, mint a szabad térségek távolodni látszó vízszintesei. Megerősíti ezt a feltevést az is, hogy a vizsgálatok során az ábra erősebb hatást tett azokra, akik nyílt térségek lakói, és hozzá vannak szokva a távlatokhoz.

4 A folyosó-illúzió és az úgynevezett út-illúzió (Ponzo-illúzió) esetén például a perspektivikus hatás és a méretkonstancia kelt ellentétes érzetet, és az előbbi dominál. A folyosó hatását keltő vonalazáson álló alakokat illetve az út illúzió esetén az összetartó egyeneseken keresztbe fekvő vonalakat különböző távolságban lévőknek látjuk. Ha a "távolabb" lévő alak vagy vonal ugyanolyan nagy, mint a "közelebbi", akkor sokkal nagyobbnak kell lennie - a nagyítást az agyunk végzi el. Az előbbivel éppen ellentétesen működik az Ames-szoba néven ismert illúzió. A képen lévő elrendezés olyan, hogy a két, valójában különböző távolságban lévő személy körül mesterségesen eltünteti a perspektívavonalakat. Emiatt a közelebbi óriásnak, a távolabbi törpének, a tér pedig kis mélységűnek látszik. Az Ames-szobában egyetlen párhuzamos vonal pár sincs, a szoba minden fala trapéz. A hatást tovább fokozhatják azzal is, hogy a padlót megfelelő méretűre és alakúra vágott csempékkel fedik le. Az Ames-szoba illúzió és a szoba szerkezete

5 Látórendszerünk azon "igyekezete", hogy minden ábrát térbelinek lásson, néha paradoxonhoz vezet. A rajz lehetetlensége csak akkor válik feltűnővé, amikor elemezni kezdjük, milyen tárgyat is ábrázol:

6 Plasztikusságot keltenek az árnyékok is
Plasztikusságot keltenek az árnyékok is. Az ábra értelmezésekor általában azt feltételezzük, hogy a fény felülről érkezik, de az ettől eltérő, sőt ellentmondásos árnyékolást sem érezzük idegennek. A valódi szoborról és homorú negatívjáról az árnyékok játéka egyértelművé teszi, hogy csak az egyik lehet domború. Mégis, a két arcot csak pozitívnak tudjuk érzékelni.

7 Számold össze a fekete pontokat!

8 Melyik vonal hosszabb? Melyik középső kör a nagyobb? (Mindkettő egyforma hosszú) (Mindkettő egyforma méretű) Nézd a hajlított négyzetet: (Tulajdonképpen nem is hajlított, az oldalai teljesen egyenesek)

9 Látod a dalmatát? Melyik vízszintes vonal hosszabb? (Mindkettő egyforma hosszú)

10 Mit látsz? Domború, vagy domború és süllyesztett pontokat?

11 Nézd a hullámos vonalakat:
Hinnéd, hogy mindegyik tökéletesen egyenes?

12   Látod a háromszögeket? Tulajdonképp nincsenek háromszögek.  Ez csak a minták által keltett illúzió.

13 Mit látsz? A háromszög körbe-körbe fut: Egy arcot vagy a "liar" szót?

14 Mit látsz? (Az arc szemei a pár haja. Az arc orra a nő feje Az arc szakálla a nő ruhája Az arc ajkai a fiú keze.) Egy öregembert vagy egy, a természetben csókolózó párt?

15 Ferdék a vonalak vagy egyenesek?
(Tökéletesen egyenesek)

16 Ez egy spirál? Mit látsz? (Dehogy! Mind független kör) Koponya vagy egy fiatal pár?

17 Mit látsz? Kacsát vagy egy nyulat?
Kockát a kockában, vagy egy hiányos sarkú kockát?

18 Mozgasd a fejed előre és hátra, miközben a középső labdára nézel:

19 Látod a köröket? Egy kör sincs. Ez csak illúzió.

20 Alul a négy rész el lett mozgatva
Hogy lehetséges? Alul a négy rész el lett mozgatva …és a darabok pont ugyanakkorák mint felül Honnan mégis ez a „lyuk”?

21 Hány foga van a villának?

22 Mit látsz? Egy csomó fekete foltot, vagy a "LIFT" szót?
Hány lába van az elefántnak? Fiatal nő vagy egy szaxofonos? Boroskehely vagy két arc?

23 Hányféle színt látsz? (Csak három van: rózsaszín, világoszöld és fehér. A vörös és a sötétzöld csak illúzió.)

24 Látod a lovakat?

25

26 Hiszel még a szemednek?


Letölteni ppt "Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?."

Hasonló előadás


Google Hirdetések