Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén"— Előadás másolata:

1 Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Szilágysomlyó Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP A-12/1

2 Szilágysomlyó fekvése, nevének eredete
Szilágysomlyó város Romániában, Szilágy megyében Szatmárnémetitől 74 km-re délre, Zilahtól 25 km-re északnyugatra fekszik. A helységet kettészeli a Kraszna folyó. Neve szláv eredetű; a tőszó, šuma ,zaj‘, illetve egyes szláv nyelvekben ,erdő‘. P. Szathmári Károly azt írja: „A somló lassan omladozó hegyet jelent hazánkban mindenütt”.

3 A város története I. Területén az ókorból származó szilágysomlyói kincs néven ismert leletegyüttest találtak. 1251-ben Vathasomlyova néven említik először. A település a lázadó Vatától leszármazó Csolt nemzetség ősi birtoka volt. 1351-ben említik először az oklevelek Szilágysomlyó (Somlyó) várát, amikor uradalmával együtt Meggyesi Móric leánya Anna, Báthory Lászlóné kapta meg leánynegyedként. A Báthori-család ősi fészke (1351 óta). A várat Miklós erdélyi vajda építtette a 14. század elején. A városban épített várkastély elkészültével elhagyták, azóta rom. A Báthory-kastély 1592-ben épült. 1600-ban Basta ostrommal foglalta el Báthory Zsigmondtól.

4 A város története II. 1703-ban a kurucok foglalták el. Kerítőfala romos, de az emeletes épület épen áll. A várnak kertjébe állították fel a turulmadaras emlékoszlopot az ban, az I. világháborúban hősi halált halt szilágysomlyóiak emlékére. Ezt 1990 után átalakították, most román függetlenségi emlékmű. 1876-ig Kraszna vármegyeszékhelye ban az akkor alakult Szilágy vármegye részévé vált. A trianoni békeszerződésig és ben Szilágy vármegye Szilágysomlyói járásának székhelye volt.

5 Látnivalók a városban I.
Somlyóvár romjai a Magura-hegyen Báthory-várkastély Római katolikus templomát 1532-ben Báthory István erdélyi vajda, az erdélyi fejedelem és lengyel király apja építtette. A fejedelem mellszobra a templomkertben áll. A kazettás mennyezetű református templom Holokauszt-múzeum, amit Északnyugat-Erdély legnagyobb zsinagógájában hoztak létre

6 Látnivalók a városban II.

7 2014. Június 10. - Szilágysomlyó


Letölteni ppt "Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén"

Hasonló előadás


Google Hirdetések