Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

15:24 Válaszkészség, beteg rakciójának vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "15:24 Válaszkészség, beteg rakciójának vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan."— Előadás másolata:

1 15:24 Válaszkészség, beteg rakciójának vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan a vállát és kérdezze a következőt: - Mi történ önnel? - Nyissa ki a szemét! Beszéljen hangosan érthetően!

2 Túlélési lánc  Korai felismerés és segélyhívás – hogy elkerüljük a keringésmegállást  Korai újraélestés- BLS – hogy időt nyerjünk  Korai defibrillálás – hogy újraindítsuk a szívet 15:24

3 Szóbeli és fizikai kontaktus

4 Ha nincs reakció kérjen segítséget!  Szaksegítség hívatása- MENTŐK 104!!  Vagy a KÖRNYEZETBŐL valakit megkérni segítsen  Lehetőség szerint a beteget NE HAGYJA magára! 15:24

5 Letérdelek és TE is a beteg mellé!!!! 15:24

6 Keringés/légzés vizsgálata Keringés meglétére utalhat:  mozgás  nyelés  öklendezés  tapintható nyaki verőér pulzáció Légzés vizsgálat: (hármas érzékelés) 1.fül (hallom a levegő áramlását) 2.szem (látom a mellkas emelkedését ill. süllyedését) 3.bőr (melegebb levegő érzete)

7 LÉGZÉS VIZSGÁLATA  10 másodpercen át  NÉZNI a mellkas és has kitérését  HALLGATNI a légzési hangokat a légutak felett  ÉREZNI a légmozgást a szájon és orron át 15:24

8 Életjelenségek vizsgálata Légzés vizsgálata, a mellkas emelkedésének megfigyelésével, szuszogás hallgatásával, légmozgás keresésével 15:24

9 Életjelenségek vizsgálata - pulzus Keringés vizsgálata a nyaki ütőér pulzálásának megfigyelésével 15:24

10 A nyaki főütőér tapintása 15:24

11 Észlel légzés és keringést Ha a betegnél észlel légzést keringést de a külvilág ingereire nem reagál egy alvó ember benyomását kelti eszméletlen betegnek/sérültnek tekintendő. szemüveget a beteg vagy sérültről.

12 Elsősegély Két legfontosabb szabály: Ne ártsunk a sérültnek! Csak azt tegyük meg, amire a sérültnek szüksége van. Sokan érzik úgy, hogy tudásuk ellenére sem merik elkezdeni a segítségnyújtást, mert félnek, hogy bajt okoznak a beavatkozásukkal. A tudás mellett ösztönző lehet a lelkiismeretes, empatikus gondolkodás, és a korábbi segélynyújtási siker.

13 Alapvető életfunkciók vizsgálata Tudatállapot (eszmélet) vizsgálata Légzés vizsgálata Keringés vizsgálata

14 Tudatállapot (eszmélet) Lehet: teljes, beszűkült, elvesztett. Az eszméletlenség gyakran első jele súlyos folyamatoknak! A központi idegrendszerben bekövetkezett átmeneti, vagy maradandó elváltozásokra utal. Gyanús helyzetek: szokatlan testhelyzet, görcsroham, sérülésekkel járó elvágódás. Megállapítása: külső ingerek alkalmazásával Megszólítás, óvatos megrázás Szempillára fújás Mechanikai ingerek (szegycsontra nyomás, bőringerek)

15 Tudatállapot (eszmélet) Legfontosabb teendő eszméletlen sérültnél: Szabad légutak biztosítása: Fej hátraszegése (ha nincs gyanú nyaki gerinc sérülésére), és ebben a helyzetben való megtartása Légúti idegentest eltávolítása STABIL OLDALFEKTETÉS

16 Tudatállapot (eszmélet) Fej hátraszegése: nem véd az aspiráció (idegen anyag akaratlan bejutása a légutakba, pl. hányadék, váladék) ellen! Ilyen esetben a fejet oldalra kell fordítani, és textíliával eltávolítani a váladékot. (Nyaki gerinc sérülés!!!) elzárt légút szabad légút

17 Tudatállapot (eszmélet) Légúti idegentest eltávolítása: száj kinyitása, felsőlégutak megtisztítása

18 Tudatállapot (eszmélet) STABIL OLDALFEKTETÉS:

19 Tudatállapot (eszmélet) STABIL OLDALFEKTETÉS (2.):

20 Légzés vizsgálata A sérült arca fölé hajolva úgy, hogy közben a mellkasára tekintünk. Hatásos a légzés, ha az látható mellkas-kitéréssel jár.

21 Légzés vizsgálata Hármas érzékelés: 1.Látom a mellkas-kitéréseket (férfiak-has, nők-mellkas) 2.Hallom a kifújt levegő áramlásának hangját 3.Érzem a kiáramló levegő mozgását az arcomon A vizsgálathoz szükséges lehet az öltözék meglazítása a mellkason.

22 Légzés vizsgálata Ha VAN LÉGZÉS: Elégséges (normális percszám, hang) Nem megfelelő (sípolás, rendellenes hangok, kapkodó légzőmozgás, cianotikus bőr) esetén gondoskodjunk a légutak szabaddá tételéről! Eszméleténél lévő sérültet légzési nehézségek esetén félig ülő helyzetbe hozzuk! Eszméletlen sérültet stabil oldalfekvésbe helyezünk.

23 Keringés vizsgálata Mégis hasznos információk szerezhetőek a keringés vizsgálatából. A keringés vizsgálható: 1.Keringés jeleinek észlelése: légzőmozgás, nyelés, köhögés, bármilyen mozgás 2.Pulzusvizsgálat (nyaki ütőér, lágyékhajlat, csukló) 3.Perifériás keringés vizsgálata (kapilláris telítődés vizsgálata: ujjbegy vagy a köröm elnyomása: elfehéredést követően telítődik- e vérrel?) A pulzust mindig három ujjal (II.-III.-IV.) vizsgáljuk!

24 Légzés vizsgálata Ha VAN KERINGÉS: Elégséges (normális percszám – egészséges emberével összehasonlítani) Lehet, hogy nem mindenhol tapasztaljuk a keringés jeleit  A keringés mindkét oldalon vizsgálható: hibás vizsgálat?  Lehet, hogy a periférián nem tapasztalunk keringést: sokk?


Letölteni ppt "15:24 Válaszkészség, beteg rakciójának vizsgálata Ha valaki összeesik azt kell megállapítani, hogy eszméletén van-e vagy eszméletlen. Rázza meg óvatosan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések