Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka"— Előadás másolata:

1 Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Gódi Szilárd1, Benkő László2, Gadácsi Melinda2, Szabó Péter3, Vincze Áron1 PTE KK. I. Sz. Belgyógyászati Klinika1 PTE KK. Érsebészeti Tanszék2 PTE KK. AITI3 Figamu IX. kongresszusa, április 4. Balatonalmádi

2 Anamnézis 57 éves férfi Hypertonia Typ. II. diabetes mellitus
MVT miatt antikoaguláns kezelés Chr. myeloproliferatív betegség (polyglobulia, thrombocytosis) Aorto-bifem. bypass és egy csere Jobb alsó végtagi cruralis amputáció AMI miatt PTCA és stent implantatio

3 Az eset I. Városi kórházból referálják.
Felső panendoscopia során nagy méretű koagulum a duodenumban. Akut hasi CT: aktív vérzésforrást azonosítani nem sikerült. Megnyúlt INR (7,5) anaemia (hgb: 4 g/l) miatt transfusio történt (vvt massza és FFP)

4 Hova vennétek fel a beteget?
1. nyílt belgyógyászati osztály 2. szubintenzív őrző kórterem 3. sebészeti osztály 4. intenzív therapiás osztály

5 Az eset II. Intenzív osztályra érkezve a beteg agitált, hypotensios.
Laborokban: acidózis (laktát), leukocytosis, megnyúlt INR (2,7), hypotensio (80/60 Hgmm), anaemia (hgb: 72 g/l) Gastroscopia során az alsó haránt duodenumban észleltünk egy a lument csaknem kitöltő koagulumot

6 Mi a következő lépés? 1. koagulum eltávolítása 2. műtéti megoldás
3. alvadási paraméterek, a beteg állapotának rendezése, további megfigyelés

7 Az eset III. A további megfigyelés mellett döntöttünk az alvadási zavar, valamint a beteg relatív stabil állapota miatt. Következő napon, műtőben ismételt endoscopiát végeztünk.

8

9

10 Mit láttunk? 1. idegentest 2. aorto-bifemorális graft
3. növényi rostok

11 A megoldás A második vizsgálat során már koagulum nem volt látható, de látótérbe került az aorto-bifemoralis graft, ami az alsó haránt duodenum hátsó falát usurálta. A kezelés sebészi, a graft cseréje, valamint a duodenum nyílásának suturája történt.

12

13

14 Kimenetel Eseménytelen korai postoperatív időszak után a 8. napon PEA miatt reanimatio történt. Ekkor készült acut CT a graft elzáródását igazolta, TEA történt, de a kezelés ellenére a beteg exitált. A graft usuratio szempontjából rizikótényező a többszöri műtét, illetve a magasan (az a. renalisok eredése után közvetlen) felvarrt graft.

15 „Take home message” Első a beteg stabilizálása (keringés, alvadás), ezt követi az endoscopia. Magas rizikójú beteget ha lehet monitorozva vizsgáljunk. Ha a szokásos helyeken nincs vérzés, az eszköz teljes hosszát használva vizsgáljuk a proximális vékonybelet.

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések